(VIDEO) “Se vidimo na sodišču”: Fides bo na ustavno sodišče vložil zahtevo za presojo ustavnosti odloka, ki ostaja v veljavi do končne odločitve – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Se vidimo na sodišču”: Fides bo na ustavno sodišče vložil zahtevo za presojo ustavnosti odloka, ki ostaja v veljavi do končne odločitve

(VIDEO) “Se vidimo na sodišču”:  Fides bo na ustavno sodišče vložil zahtevo za presojo ustavnosti odloka, ki ostaja v veljavi do končne odločitve

Vladni odlok o opravljanju zdravniške službe v času stavke do končne odločitve ustavnega sodišča velja, je ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel poudarila v odzivu na napoved Fidesa, da bodo na ustavno sodišče vložili zahtevo za presojo ustavnosti odloka. Vlada sicer pripravlja interventni zakon, ki bo vseboval enake ukrepe kot odlok.

Služba vlade za zakonodajo je po besedah ministrice na seji vlade zagotovila, da obstaja pravna podlaga za sprejetje omenjenega odloka. “Sama ne bi želela, ker niti nisem pravnica, presojati, ali je ta zakonska podlaga prava ali ne. Predlagam, da počakamo na odločitev ustavnega sodišča,” je medijem dejala ob robu seje DZ.

Do odločitve ustavnega sodišča pa ministrica smatra, da ima odlok ustrezno pravno podlago. Če zdravniki odloka ne bodo upoštevali, so na voljo določeni instrumenti, kot so inšpekcijski nadzori, je pojasnila, kakšne druge možnosti pa v tem trenutku ne vidi.

Ob tem je spomnila na besede predsednika vlade Roberta Goloba, ki je na seji DZ v odgovoru na poslansko vprašanje poudaril, da je v pripravi interventni zakon, kjer bodo zapisani enaki ukrepi, kot jih določa vladni odlok. Zakon bi bil po besedah ministrice Prevolnik Rupel lahko sprejet zelo hitro, vlada bi ga lahko obravnavala že na četrtkovi seji.

Na vprašanje, ali je mogoče, da zdravniška stavka ne bi bila plačana, pa je odgovorila, da misli, da ne, saj da zdravniki “vsaj zaenkrat vseeno izvajajo neko delo”. “Tudi če pogledamo glede na realizacijo, kakšna je glede na čakalne vrste oziroma število čakajočih, ni nekega podaljšanja,” je poudarila.

Glavni stavkovni odbor Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides je danes sklenil, da na ustavno sodišče vloži zahtevo za presojo ustavnosti in zakonitosti odloka o opravljanju zdravniške službe v času stavke, ki ga je minuli teden sprejela vlada. Ocenjujejo namreč, da je odlok nezakonit in neustaven, saj posega v ustavno in zakonsko urejeno pravico do stavke.

Odlok, ki je v veljavo stopil v petek, med drugim določa izvajanje zdravniških storitev za ranljive skupine. Med storitvami, ki bi jih zdravniki glede na odlok morali izvajati, so tudi storitve, na katere so pacienti napoteni s stopnjo nujnosti zelo hitro. Gre tudi za izdajo zdravniških potrdil in bolniških listov, napotitve pacientov na nadaljnje zdravljenje in zagotavljanje informacij o zdravstvenem stanju oskrbovancev v domovih za starejše in posebnih socialnovarstvenih zavodih ter druge storitve, potrebne za uveljavljanje pravic iz socialnih zavarovanj.

COMMENTS

Wordpress (0)