KPK dala “odvezo – odpustek” Robertu Golobu in začasno prekinila preiskavo zoper njega – TOPNEWS.si

KPK dala “odvezo – odpustek” Robertu Golobu in začasno prekinila preiskavo zoper njega

KPK dala “odvezo – odpustek” Robertu Golobu in začasno prekinila preiskavo zoper njega

Protikorupcijska komisija je morala začasno prekiniti postopek preiskave domnevnih pritiskov premierja Roberta Goloba na zaposlene na MNZ, so sporočili s komisije. Specializirano državno tožilstvo je po njihovih navedbah ocenilo, da bi razkritje dela dokumentacije iz spisa, za katero je Golob zaprosil, škodovalo interesom predkazenskega postopka. Vest je prišla v javnost pred današnjim sprejemom za tuje diplomate na Brdu, kjer je Golob novinarju “nacionalke” Seku M. Condeju dejal, da notranjepolitičnih zadev, danes ne bo komentiral.

Na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) so v sporočilu za javnost pojasnili, da obravnavani osebi, torej predsedniku vlade Golobu, za zdaj ne morejo zagotoviti celovitega vpogleda v spis glede preiskave o domnevnem izvajanju pritiska na nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar in druge zaposlene na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ). To so ocenili na podlagi mnenja Specializiranega državnega tožilstva, za katerega so zaprosili.

Tožilstvo je komisiji sporočilo, da bi razkritje določene dokumentacije iz spisa obravnavani osebi škodovalo interesom predkazenskega postopka. Na podlagi njihovega mnenja in vnovičnega celovitega pregleda dokumentacije se je KPK odločila, da postopek zoper Goloba začasno prekine.

Vpogled v spis sicer opredeljuje 15. člen zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, po katerem se pravica do vpogleda omeji ali odreče, če komisija na podlagi mnenja pristojnega organa oceni, da bi to lahko ogrozilo interese predkazenskega, kazenskega ali drugega sodnega oziroma nadzornega postopka.

“KPK se zaveda, kako pomembna je ažurnost reševanja v javnosti odmevnih primerov, sploh če se ti nanašajo na sume kršitev najvišjih predstavnikov oblasti,” so pojasnili. Toda hkrati so poudarili, da mora KPK pri vodenju svojih postopkov upoštevati interese postopkov, ki tečejo pred policijo in tožilstvom, saj se v njih preverjajo sumi kaznivih dejanj, za preiskovanje katerih pa komisija ni pristojna. Zato imajo ti postopki prednost pred postopki komisije.

Na KPK so še dodali, da so sklep o začasni prekinitvi že vročili Golobu, ki zoper postopek ni vložil upravnega spora. Posredovali so mu tudi dopis z več možnimi termini razgovora v prihodnjih mesecih ter ga zaprosili, naj predlaga tudi priče v okviru postopka.

Zagotovili so, da bodo s postopkom nadaljevali “takoj, ko bo mogoče”. V tem času bodo izvajali nujna procesna dejanja, s čimer bodo zagotovili nadaljevanje postopka takoj, ko ne bo več razlogov za njegovo začasno prekinitev.

“Komisija vnaprej absolutno zavrača namigovanja, da bi sama zavlačevala ali bila neaktivna v konkretnem postopku. Prav tako niti v tem niti drugih postopkih na datum njene odločitve nikakor ne vplivajo volitve ali kakršnikoli drugi notranje-politični dejavniki,” so poudarili. Poleg tega so zagotovili, da bodo ne glede na vse zunanje okoliščine tudi v tem postopku svoje delo še naprej, tako kot so do zdaj, opravili profesionalno.

Iz kabineta predsednika vlade so medtem v današnjem odzivu na sporočilo KPK zapisali le, da je vpogled v spis predsednik vlade zahteval prek svojega pooblaščenca, odvetnika Stojana Zdolška, ki ima nalogo varovati premierjeve pravice v postopku pred KPK. “Morebitnih drugih postopkov ne moremo komentirati,” so še dodali. Zdolšek pa se za zdaj za  medije ni odzval.

Tudi odvetnik nekdanje ministrice Bobnar Luka Švab je v odzivu zapisal, da vsebinsko postopkov pred pristojnimi državnimi organi ne morejo komentirati. Hkrati pa je spomnil, da so se medtem že izrekli o ravnanju predsednika preiskovalne komisije DZ, ki preiskuje sume političnega vmešavanja v policijo. “Tudi kar se tiče vpogledov in razkrivanja dokazov oziroma dokumentacije, pa je po našem mnenju prav tako v pristojnosti teh državnih organov, da se tovrstno ravnanje predsednika komisije ustrezno obravnava,” je še zapisal v odzivu.

KPK je novembra zoper premierja Goloba uvedla preiskavo zaradi zaznanih sumov kršitve integritete v povezavi z domnevnim nedovoljenim izvajanjem pritiskov na nekdanjo notranjo ministrico Bobnar in druge zaposlene na MNZ. Na KPK so že takrat pojasnili, da ima obravnavana oseba v postopku preiskave zagotovljene vse pravice v skladu s predpisi, predvsem določbami zakona o integriteti in preprečevanju korupcije in zakona o upravnem postopku.

Komisija za preprečevanje korupcije
Zaradi interesov postopka pred tožilstvom in policijo je morala Komisija preiskavo zoper predsednika vlade začasno prekiniti
Ljubljana, 22. 1. 2024 – Komisija za preprečevanje korupcije (Komisija) zaradi interesa javnosti obvešča, da je morala postopek preiskave, ki jo vodi zoper predsednika Vlade RS dr. Roberta Goloba, zaradi interesov predkazenskega postopka začasno prekiniti, saj obravnavani osebi v tem trenutku v okviru lastnega postopka ne more zagotoviti celovitega vpogleda v spis in s tem vseh procesnih pravic (npr. vpogled v spis, pravica izjave o vseh očitkih). Komisija bo s postopkom nadaljevala takoj, ko bo mogoče, v tem času pa z namenom čim hitrejšega zaključka postopka po prenehanju razlogov za začasno prekinitev izvaja nujna procesna dejanja.

Komisija je v novembru 2023 javnost obvestila, da je zoper predsednika vlade uvedla preiskavo zaradi zaznanih sumov kršitve integritete v povezavi s prijavo o domnevnem nedovoljenem izvajanju pritiskov na nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar in druge zaposlene na Ministrstvu za notranje zadeve. Kot je že takrat pojasnila Komisija, ima obravnavana oseba v postopku preiskave zagotovljene vse pravice v skladu s predpisi, predvsem določbami Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK) in Zakona o upravnem postopku (ZUP). V skladu s tem ima obravnavana oseba pravico do vpogleda v spis, ki ga je po pooblaščencu – odvetniku tudi zahtevala.

Vpogled v spis opredeljuje 15.c člen ZIntPK, po katerem se pravica do vpogleda omeji ali odreče, če Komisija na podlagi mnenja pristojnega organa oceni, da bi to lahko ogrozilo interese predkazenskega, kazenskega ali drugega sodnega ali nadzornega postopka. Zato je Komisija za mnenje zaprosila Specializirano državno tožilstvo, ki je sporočilo, da bi razkritje določene dokumentacije iz spisa obravnavani osebi škodovalo interesom predkazenskega postopka.

Na podlagi pridobljenega mnenja in vnovičnega celovitega pregleda dokumentacije, na kateri temelji uvedba preiskave, je Komisija sprejela sklep o začasni prekinitvi postopka. Z omejitvijo vpogleda v celoten spis je namreč onemogočeno zagotavljanje vseh procesnih pravic obravnavani osebi, kar pa je bistvenega pomena za zagotavljanje zakonitosti postopka pred Komisijo. Da je zagotavljanje pravic obravnavanim osebam v postopku pred Komisijo pomembno, so v preteklosti potrdila tudi sodišča (primer: Zaključno poročilo o nadzoru nad premoženjskim stanjem predsednikov parlamentarnih strank iz leta 2013). Sklep o začasni prekinitvi je bil vročen tudi obravnavani osebi, ki zoper njega v zakonskem roku ni vložila upravnega spora.

Postopki pred policijo in tožilstvom imajo prednost

Komisija se zaveda, da so pričakovanja javnosti in politike do njenega dela visoka. A čeprav je Komisija neodvisen organ, mora pri vodenju svojih postopkov upoštevati interese postopkov, ki tečejo pred policijo in tožilstvom, saj se v njih preverjajo sumi kaznivih dejanj, za preiskovanje katerih pa Komisija ni pristojna. Zato imajo ti postopki prednost pred postopki Komisije.

Hkrati se Komisija zaveda, kako pomembna je ažurnost reševanja v javnosti odmevnih primerov, sploh če se ti nanašajo na sume kršitev najvišjih predstavnikov oblasti. Zato Komisija v konkretnem primeru kljub začasni prekinitvi postopka opravlja nujna procesna dejanja, s katerimi zagotavlja, da se bo postopek nadaljeval takoj, ko prenehajo razlogi za njegovo začasno prekinitev. Obravnavani osebi je sicer že v obvestilu o uvedbi preiskave, preden je bil postopek začasno prekinjen, predlagala več datumov za razgovor pred Komisijo. Z namenom čimprejšnjega nadaljevanja postopka pa je v prejšnjem tednu obravnavani osebi posredovala dopis z navedbo več možnih terminov izvedbe razgovora v prihodnjih mesecih, tako da se bo postopek lahko nemudoma nadaljeval, ko bodo potekli razlogi za njegovo prekinitev. Obravnavano osebo je zaprosila tudi, da ob navedbi možnih terminov predlaga tudi osebe (priče), katerih zaslišanje predlaga.

Glede na raznovrstne špekulacije, ki so se v zvezi s tem postopkom v preteklih tednih pojavljale v javnosti, Komisija vnaprej absolutno zavrača namigovanja, da bi sama zavlačevala ali bila neaktivna v konkretnem postopku, prav tako niti v tem niti drugih postopkih na datum njene odločitve nikakor ne vplivajo volitve ali kakršnikoli drugi notranje-politični dejavniki. Komisija bo ne glede na vse zunanje okoliščine tudi v tem postopku svoje delo še naprej, tako kot do zdaj, opravila profesionalno.

COMMENTS

Wordpress (0)