(VIDEO) Nočna mora v Nemčiji: Jezni kmetje ujeli nemškega ministra na trajektu, ko se je vračal z zasebnih počitnic in ga blokirali – TOPNEWS.si

(VIDEO) Nočna mora v Nemčiji: Jezni kmetje ujeli nemškega ministra na trajektu, ko se je vračal z zasebnih počitnic in ga blokirali

(VIDEO) Nočna mora v Nemčiji: Jezni kmetje ujeli nemškega ministra na trajektu, ko se je vračal z zasebnih počitnic in ga blokirali

Kmetje, jezni zaradi znižanja subvencij za dizelsko gorivo, so blokirali trajekt, s katerim se je namestnik kanclerja Robert Habeck vračal z dopusta.  Namestnika nemškega kanclerja Roberta Habecka in njegovo ženo so v četrtek pozno pozno ob vrnitvi z zasebnih počitnic zadržali več ur, saj je približno 250 do 300 kmetov blokiralo pristanišče, v katerem je pristal njihov trajekt, in tistim na krovu preprečilo izkrcanje.

Habeck se je bil nazadnje prisiljen vrniti na otok Hallig Hooge ob nemški severni obali in nato z drugim trajektom nazaj na celino. To je sledilo približno dveurnemu zastoju na doku v Schlüttsielu, je v petek zjutraj  po poročanju Deutsche Welle sporočila policija.

“Razmere na kraju samem so bile razgrete, kar pomeni, da dialoga med  Habeckom in voditelji protesta ni bilo mogoče omogočiti, zaradi česar je trajekt znova odplul,” je sporočila policija. “Približno 25-30 ljudi iz vrst protestnikov se je poskušalo vkrcati na trajekt, a so jih uradniki na prizorišču zadržali, deloma z uporabo poprovega razpršila.”

 

Habeck se je po navedbah policije v Flensburgu vrnil sredi noči “brez nadaljnjih incidentov”. Kmetje protestirajo proti načrtovanemu znižanju subvencij za dizelsko gorivo kot del niza akcij v zadnjih tednih – dnevna splošna stavka je načrtovana za ponedeljek, 8. januarja. Habeck je v petek zgodaj dejal, da obžaluje, da med spopadom ni bilo prostora za dialog, medtem ko so ga različni politiki hiteli podpirati in kritizirali demonstracije. “Protestiranje v Nemčiji je dragoceno bogastvo. Prisila in nasilje uničita to bogastvo,” je dejal v izjavi po protestu.

https://twitter.com/persephvoice/status/1743176428730933443

Ker se vlada v Berlinu trudi prihraniti ali prerazporediti okoli 60 milijard evrov (okoli 66 milijard dolarjev) v naslednjih nekaj letih, se je odločila zmanjšati subvencije za dizelsko gorivo, kupljeno za kmetijske namene. To je sprožilo obsežne nacionalne proteste povsod od Berlina do Bavarske, kjer so v četrtek potekale velike demonstracije, in zdaj na skrajni severni obali.

Habeck je za to vprašanje pomemben iz dveh razlogov: bil je eden od treh voditeljev strank, skupaj s kanclerjem Olafom Scholzem in finančnim ministrom Christianom Lindnerjem, ki so se pogajali o izhodu iz proračunske slepe ulice; in njegov portfelj vključuje tudi precejšnjo, čeprav deljeno odgovornost za energetsko in podnebno politiko.

Zaradi Habeckovega položaja ministra za energetiko, edinega zelenega politika v pogovorih o proračunski slepi ulici na najvišji ravni, in na vrhu stranke, ki ima ministrstva za kmetijstvo in okolje, je postal simbolična tarča protestov kmetov.
Vlada v Berlinu je že delno popustila pred lobistično skupino in odložila načrtovane reze, tako da bodo začela veljati šele leta 2026. A to ni zadovoljilo ne protestnikov ne vplivnega združenja nemških kmetov (DBV), ki poziva k splošna stavka naslednji teden.

Taktika, ki so jo kmetje uporabili na protestih, ko so s svojimi traktorji oblikovali množične kolone in ovirali promet ter v nekaterih primerih celo odlagali gnoj na javne ceste, je že sprožila kritike. Nekateri so jih primerjali z motečo taktiko okoljskih lobističnih skupin, kot je Last Generation, ki so se z nekaterih strani soočili z obtožbami, da so s svojim obnašanjem med protesti v Nemčiji škodovali sebi.

Podobne obtožbe so hitro sledile v petek po protestu v zadnjem trenutku, ki je bil namenjen javni osebi ob njegovi vrnitvi domov z zasebnega potovanja.

Vodja nemške kmetijske lobistične skupine DBV Joachim Rukwied je v petek zgodaj izdal izjavo, v kateri je svojo organizacijo distanciral od tega konkretnega protesta “na najbolj jasen način”, kot je skupina zapisala v svojem sporočilu za javnost. “Blokade te vrste so prepovedane,” je zapisal Rukwied. “Smo združenje, ki brani demokratično tradicijo. Osebni napadi, žalitve, grožnje, prisila ali nasilje preprosto niso na voljo. Ne glede na to, kako veliko je naše nezadovoljstvo, spoštujemo pravico politikov do zasebnosti.”

iskovni predstavnik vlade Steffen Hebestreit je na družbenih omrežjih zapisal, da je blokada “sramotna in krši pravila demokratičnega sodelovanja”.

“Z vsem dolžnim spoštovanjem do živahne protestniške kulture, nikogar ne bi smelo skrbeti takšno grobljenje političnih običajev,” je dejal Hebestreit.

Isto besedilo je bilo na kratko objavljeno na lastnem računu kanclerja Olafa Scholza na X, nekdanjem Twitterju, a je bilo nato izbrisano; ni bilo jasno zakaj.

Zunanja ministrica Annalena Baerbock, Habeckova zaveznica v nemški stranki Zelenih , je dejala, da “demokracija uspeva zaradi ostrih izmenjav mnenj o vprašanjih,” vendar je opozorila, “kjerkoli besede nadomesti mobing in argumente nadomesti nasilje, je bila demokratična meja prekoračena. ”

 

Kmetijski minister Cem Özdemir, prav tako iz Habeckove Zelene stranke, je v petek dejal, da ne vidi prostora za nadaljnje koncesije kmetom. “Stojimo za kompromisom,” je dejal Özdemir, pri čemer se je skliceval na odloženo odpravo subvencij za dizelsko gorivo in še eno koncesijo, dogovorjeno ravno ta četrtek, da bi bili kmetje oproščeni plačila cestnega davka za njihova kmetijska vozila.

Alice Weidel, vodja populistične desničarske Alternative za Nemčijo (AfD), je medtem trdila, da Habecka “državljani ne jemljejo več resno”. “In namesto da bi iskal dialog, bi raje pobegnil na trajekt,” je zapisala.

Pravosodni minister Marco Buschmann iz neoliberalnih Svobodnih demokratov je zapisal, da “nasilje nad ljudmi ali predmeti nima mesta v političnem argumentu! To diskreditira stvar mnogih kmetov, ki mirno demonstrirajo.” Hendrik Wüst, krščanski demokrat, ki vodi vlado najbolj naseljene nemške zvezne dežele Severno Porenje-Vestfalija, je podobno dejal, da četrtkovo nočno vedenje “škoduje upravičenemu cilju kmetov in mora imeti posledice”.

COMMENTS

Wordpress (0)