(VIDEO ) “Naj se končata podžiganje nasilja in sovraštva” – Papež pozval k izpustitvi izraelskih talcev in končanju vojne med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas. – TOPNEWS.si

(VIDEO ) “Naj se končata podžiganje nasilja in sovraštva” – Papež pozval k izpustitvi izraelskih talcev in končanju vojne med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas.

(VIDEO ) “Naj se končata podžiganje nasilja in sovraštva” – Papež pozval k izpustitvi izraelskih talcev in končanju vojne med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas.

Papež Frančišek je danes na Trgu svetega Petra v Vatikanu daroval vsakoletni božični blagoslov mestu in svetu. V nagovoru je opozoril na obupne humanitarne razmere v Gazi ter pozval k izpustitvi izraelskih talcev in končanju vojne med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas.

“Bratje in sestre, danes se je v Betlehemu, v temi zemlje, prižgal ta neugasljivi plamen. Danes je temine sveta premagala Božja luč, ki razsvetljuje vsakega človeka. Bratje in sestre, razveselimo se te milosti,« je povabil navzoče. »Veseli se ti, ki si izgubil zaupanje in gotovost, kajti nisi sam. Nisi sam. Kristus se je rodil zate. Veseli se ti, ki si opustil upanje, kajti Bog ti ponuja roko. Ne žuga ti s prstom, ampak ti ponuja svojo ročico otroka, da te osvobodi strahov, da te vzravna v naporih in ti pokaže, da si v njegovih očeh vreden več kot vse drugo. Veseli se ti, ki v srcu ne najdeš miru, ker se je zate izpolnila starodavna Izaijeva prerokba: ‘Dete nam je rojeno, Sin nam je dan. Imenoval se bo Knez miru.’ Z njim v Svetem pismu vidimo, da njegovemu miru in njegovemu kraljestvu ne bo konca,« je izpostavil.

»V Svetem pismu je nasproti Kneza miru postavljen vladar tega sveta, ki s tem, da seje smrt, deluje proti Gospodu, ki ljubi življenje,« je nadaljeval. »Vidimo ga, kako deluje v Betlehemu, ko se po Odrešenikovem rojstvu zgodi pokol nedolžnih otrok.« Ob tem se je papež spomnil sodobnih pokolov nedolžnih otrok, katerih življenje je opustošila, uničila vojna. »To so mali Jezusi danes,« je dejal.

“Ko rečemo da Knezu miru, pomeni, da rečemo ne vojni,« je opomnil. »To je pogumno – reči ne vojni. Sleherni vojni, sami logiki vojne, ki je pot brez cilja, poraz brez zmagovalca, norost brez opravičila. To je vojna.« Da pa bi rekli ne vojni, moramo reči ne tudi orožju, je bil jasen papež Frančišek. Vprašal se je, kako lahko govorimo o miru, če naraščata proizvodnja in prodaja orožja. Dejal je, da se mora o tej problematiki več govoriti, saj ljudje sploh »ne vedo, koliko javnih sredstev se nameni za oboroževanje«.

“Izaija, ki je prerokoval o Knezu miru, je pisal o dnevu, ko narod ne bo več dvignil meča proti drugemu narodu. Pisal je o dnevu, ko se ljudje ne bodo več učili vojskovanja, ampak bodo svoje meče prekovali v lemeže in svoje sulice v srpe. Z Božjo pomočjo si prizadevajmo, da se bo ta dan približal,« si iskreno želi papež.  Izaija, ki je prerokoval o Knezu miru, je pisal o dnevu, ko narod ne bo več dvignil meča proti drugemu narodu.

Papež je ob tem prosil za konec vojaških operacij in pobijanja nedolžnih civilistov ter pozval k rešitvi, ki bo zagotovila, da v Gazo pride nujno potrebna humanitarna pomoč. Po njegovih besedah je rešitev mogoče doseči le z iskrenim in vztrajnim dialogom med stranema, ki ga bosta podpirala močna politična volja in mednarodna skupnost.

Prvi mož katoliške cerkve je pozval k miru tudi na drugih konfliktnih območjih, vključno z Ukrajino, Sirijo, Libanonom, Jemnom, Kavkazom in regijo Sahel. Kot je dejal, je treba odpraviti “samo miselnost vojne, brezciljnega potovanja, porazov brez zmagovalca, neodpustljive neumnosti”, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ob tem je Frančišek spomnil na to, da se številnim oboroženim konfliktom po svetu ne posveča dovolj pozornosti in da ti potekajo v “gluhi tišini”. V luči tega je obsodil orožarsko industrijo. “Da bi rekli ne vojni, morate reči ne orožju,” je poudaril.

V nagovoru se je nato spomnil Izraela in Palestine, posebej krščanskih župnij v Gazi in vsej Sveti deželi. Z bolečino je pozval k miru in osvoboditvi talcev ter izboljšanju humanitarnih razmer. Spodbudil je k iskrenim mednarodnim mirovnim prizadevanjem. »Bratje in sestre, molimo za mir v Palestini in Izraelu,« je pozval. Molil je tudi za Sirijo, Jemen, Libanon, Ukrajino, Armenijo, Azerbajdžan, področji sahela in afriškega rogu, za Sudan, Demokratično republiko Kongo, Južni Sudan in korejski polotok, nazadnje pa tudi za ameriško celino, da bi našli »ustrezne rešitve za premagovanje družbenih in političnih nesoglasij, za boj proti oblikam revščine, ki žalijo dostojanstvo človeka, za odpravljanje neenakosti in soočanje z bolečim pojavom migracij.”

Med drugim je izrazil tudi upanje, da bodo napetosti na Korejskem polotoku vpleteni odpravili z dialogom in spravo, ki lahko ustvarita pogoje za trajen mir. Ob koncu je kristjane pozval še, naj bomo glas nemočnih: »Iz jaslic nas Dete prosi, naj bomo glas tistih, ki nimajo glasu. Glas nedolžnih, umrlih zaradi pomanjkanja vode in kruha, glas tistih, ki jim ne uspe najti dela ali pa so ga izgubili, glas tistih, ki so prisiljeni zbežati iz svoje domovine in iskati boljšo prihodnost, pri tem pa tvegajo življenje na nevarnih potovanjih, ko so na milost in nemilost prepuščeni brezobzirnim trgovcem trgovine z ljudmi.«

Spomnil je tudi na bližajoče se sveto leto, »čas milosti in upanja«, ki se bo začelo čez eno leto. »To obdobje priprave naj bo priložnost za spreobrnjenje srca, da rečemo ne vojni in da miru. Čas, da se z veseljem odzovemo na Gospodovo povabilo, ko nas kakor že Izaija kliče, naj ponesemo blagovest ubogim, povežemo strte v srcu, okličemo jetnikom prostost, zapornikom osvoboditev. Te besede so se izpolnile po Jezusu, ki se je danes rodil v Betlehemu.« Nagovor je sklenil z besedami:

“Moje srce žaluje za žrtvami odvratnega napada 7. oktobra in ponovno ponavljam svoj nujni poziv k osvoboditvi tistih, ki so še vedno talci,” je dejal 87-letni Frančišek na Trgu svetega Petra, kjer se je danes ob papeževem tradicionalnem božičnem nagovoru zbralo na tisoče ljudi.

Med drugim je izrazil tudi upanje, da bodo napetosti na Korejskem polotoku vpleteni odpravili z dialogom in spravo, ki lahko ustvarita pogoje za trajen mir.

COMMENTS

Wordpress (0)