Kako so člani Jambrekova Katedrale Svobode postali apostoli – glasniki Golobove Svobode – TOPNEWS.si

Kako so člani Jambrekova Katedrale Svobode postali apostoli – glasniki Golobove Svobode

Kako so člani Jambrekova Katedrale Svobode postali apostoli  – glasniki Golobove Svobode

 Predstavniki Katedrale Svobode Peter Jambrek, Dimitrij Rupel, Ernest Petrič in Tomaž Zalaznik so na današnji novinarski konferenci predstavili njihov predlog krizne in reformne vlade, ki bi imela devet članov.

Poleg predsednika vlade še osem ministrov, in sicer za finance, pravosodje in notranje zadeve, obrambo, zunanje in evropske zadeve, gospodarstvo, infrastrukturo, izobraževanje in znanost ter za socialne zadeve, kamor bi pripojili tudi zdravstvo.

Kandidati za predsednika vlade pa so po njihovem izboru štirje: Janez Janša, Milan Kučan, Anže Logar in Borut Pahor. Slednji bi tvorili mandatarsko skupino, ki bi s soglasjem ali žrebom določila, kdo izmed članov bi bil predsednik vlade. Preostali trije bi bili podpredsedniki vlade in bi vodili tudi vsak po en resor. Preostalih pet ministrov bi imenovale parlamentarne stranke, in sicer v trenutnem sklicu DZ vsaka enega, mandatarska skupina pa bi jih razporedila po resorjih.

Vlada bi v treh mesecih sprejela nacionalni reformni program s konkretnimi izvedbenimi točkami. Program bi se v naslednjih treh mesecih operacionaliziral v finančnem, kadrovskem, organizacijskem in časovnem pogledu. “Konsolidacija nacionalnega reformnega programa v roku do 25. junija 2024 pomeni zavezo slovenskega političnega razreda za konec tranzicijske konfrontacije in stagnacije,” so zapisali v predlog.

Predstavniki Katedrale Svobode so svoj predlog utemeljili s trditvijo, da se je Slovenija znašla v stanju, ki ga lahko opredelimo kot “mafijsko demokracijo”. Dodali so, da je potrebno najti nove rešitve za izhod iz te situacije. Mandatarsko skupino so sestavili iz izkušenih političnih akterjev z avtoriteto, ki bi jih zaupali vodenje države in reševanje krize.

Čas je, da se nehamo opotekati v tranziciji in da smo do te tranzicije tolerantni. Dejstvo je, da se politika, politični odločevalci morajo zavedati svoje državotvorne odgovornosti.

Poleg tega so opozorili na nujnost dialoga tudi s tistimi, s katerimi se politično ne strinjamo, ter na potrebo po opuščanju radikalnih idej. Poudarili so, da je odgovornost za normalno delovanje države na vseh političnih strankah, tako koaliciji kot opoziciji.

Zaključno so izpostavili, da je čas za ukrepanje in da se politični odločevalci morajo zavedati svoje državotvorne odgovornosti. Aktualna vlada naj bi izgubila avtoriteto, zato je ta provokativni predlog Katedrale Svobode namenjen spodbudi k razmisleku in ukrepanju v preostanku njenega mandata.

COMMENTS

Wordpress (0)