“Hvala prijatelju Andreju za lepo gesto in prevoz na Malto” – Robertu Golobu se tokrat ne bo treba zagovarjati zaradi cene letalske vozovnice – TOPNEWS.si

“Hvala prijatelju Andreju za lepo gesto in prevoz na Malto” – Robertu Golobu se tokrat ne bo treba zagovarjati zaradi cene letalske vozovnice

“Hvala prijatelju Andreju za lepo gesto in prevoz na Malto” – Robertu Golobu se tokrat ne bo treba zagovarjati zaradi cene letalske vozovnice

Voditelji skupine devetih sredozemskih članic EU Med9, vključno s premierjem Robertom Golobom, so na včerajšnjem  vrhu na Malti pozvali k “znatnemu povečanju” prizadevanj unije pri reševanju perečega vprašanja nezakonitih migracij pri njihovem izvoru in v tranzitnih državah. Ob tem so poudarili, da je za to potreben “trajen in celovit evropski odziv”.

Neformalno skupino sredozemskih držav članic EU sestavlja devet držav – Ciper, Francija, Italija, Hrvaška, Grčija, Malta, Portugalska, Španija in Slovenija. Slovenija, ki se je skupini tako kot Hrvaška pridružila pred dvema letoma, se vrha voditeljev EU Med9 udeležuje tretjič. Robert Golob, ki se mora doma zagovarjati zaradi porabe denarja za cene letalskih kart v avgustu, pa tokrat n bo imel problemov, saj ga je na krov  aviona tokrat vzel hrvaški premier Plenković.

“Pot na zasedanje EU-Med9, skupine mediteranskih članic Unije, sem preživel v dobri družbi s hrvaškim kolegom in predsednico Evropske komisije. Dotaknili smo se krepitve sodelovanja v Mediteranu, pa tudi migracij. Predvsem naporov za zaščito zunanjih schengenskih meja zato, da bi notranje meje ostale prehodne. Za ljudi in gospodarstvo. Hvala prijatelju Andreju za lepo gesto in prevoz na Malto,” je na Facebooku zapisal premier Golob.

 

Opozarjamo, da je treba znatno povečati prizadevanja EU na področju zunanje razsežnosti s prenovljenim pristopom za učinkovito zmanjšanje primarnih gibanj in preprečevanje odhodov,” so voditelji devetih držav zapisali v skupni izjavi, po srečanju pa so tudi skupaj stopili pred novinarje.

Golob je v izjavi poudaril, da sta za uspešno soočanje z vprašanjem migracij potrebni enotnost in solidarnost. Kot je dejal, se namreč nobena država ne more s tem problemom spopasti sama. Po njegovi je potreben tudi akcijski načrt, podprt z ustreznimi finančnimi sredstvi.

Italijanska premierka Giorgia Meloni je povedala, da “vsaj na papirju vidi voljo” po skupnem delovanju bloka Med9 pri soočanju z nezakonitimi migracijami. Da pa bi bilo to “zares učinkovito” je treba po njeni oceni delovati na evropski ravni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Podobno se je italijanska premierka izrazila tudi v zaključni izjavi na vrhu, ko je dejala, da EU potrebuje strukturne rešitve, sicer bodo migracije vse preobremenile. “Tisti, ki mislijo, da je problem migrantov mogoče zapreti znotraj meja ene evropske države, se motijo,” je poudarila po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa.

Da je treba vztrajati pri skupnem pristopu k vprašanju migracij – o katerem so se članice EU dogovorile na februarskem vrhu v Bruslju – in oblikovati skupno stališče za učinkovitejše soočanje z njimi, je Meloni sicer izpostavila že v pismu, ki ga je pred vrhom poslala voditeljem skupine.

Z okrepljenim migracijskim valom čez Sredozemlje se v zadnjem letu sooča zlasti Italija. Po podatkih notranjega ministrstva v Rimu je od začetka letošnjega leta v državo prispelo več kot 130.000 ljudi, v enakem obdobju lani pa približno 68.200.

Poleg vprašanja migracij so voditelji skupine med drugim razpravljali tudi o podnebnih spremembah in širitvi EU. V luči tega je Golob izpostavil potrebo po povečanju solidarnostnega sklada za soočanje s posledicami naravnih nesreč.

Kot je še dejal, je tudi pri vprašanju širitve EU ključna enotnost stališča članic, ki mora biti prav tako podprto z denarjem. Po njegovih besedah bodo namreč le tako pokazali, da mislijo resno. “Mi iz sredozemskega območja držimo skupaj in tako bo tudi v prihodnje,” je poudaril in ocenil, da je to edina pot naprej.

 

COMMENTS

Wordpress (0)