“Dosedanja strategija znotraj Nata ni pripeljala do pričakovanega ruskega vojaškega poraza” – Nekdanji italijanski premier Giuseppe Conte o tem, “da je Natova strategija v Ukrajini propadla” – TOPNEWS.si

“Dosedanja strategija znotraj Nata ni pripeljala do pričakovanega ruskega vojaškega poraza” – Nekdanji italijanski premier Giuseppe Conte o tem, “da je Natova strategija v Ukrajini propadla”

“Dosedanja strategija znotraj Nata ni pripeljala do pričakovanega ruskega vojaškega poraza” – Nekdanji italijanski premier Giuseppe Conte o tem, “da je Natova strategija v Ukrajini propadla”

Nekdanji italijanski voditelj je komentiral stanje vojne zavezništva Nata proti Moskvi pod vodstvom ZDA. Na svojem Facebook profilu je Conte zapisal, da je po letu in pol “čas je, da opravimo pošteno analizo, s katero pometemo z optimističnimi ocenami, ki so do zdaj prevladovale na zahodni fronti in jih je podžigala površna, a oglušujoča vojnohujskaška propaganda”.

Ta konflikt je razkril tudi “nesposobnost Evropske unije, da oblikuje učinkovito skupno strategijo in izrazi avtonomno politično in gospodarsko vodstvo, nasprotno pa poudarja podrejenost naših voditeljev do Združenih držav,” ugotavlja Conte v zapisu na Facebooku.

“Kakšna je realnost, ki po letu in pol vojne prevlada nad vsemi temi poenostavljenimi napovedmi, ki jih črpa vojna propaganda? Realnost je 500 tisoč mrtvih na obeh frontah. Resničnost je več kot 6 milijonov ukrajinskih beguncev, ki so zapustili svojo državo. Resničnost so popolnoma uničena celotna mesta in ogromna ozemlja, ki jih bomo morali v prihodnjih letih pomagati obnoviti z evropsko finančno obveznostjo, ki je samo v začetni fazi ocenjena na 50 milijard evrov,” piše Conte.

 

“Kakšna je realnost, ki po letu in pol vojne prevlada nad vsemi temi poenostavljenimi napovedmi, ki jih črpa vojna propaganda? Realnost je 500 tisoč mrtvih na obeh frontah. Resničnost je več kot 6 milijonov ukrajinskih beguncev, ki so zapustili svojo državo. Resničnost so popolnoma uničena celotna mesta in ogromna ozemlja, ki jih bomo morali v prihodnjih letih pomagati obnoviti z evropsko finančno obveznostjo, ki je samo v začetni fazi ocenjena na 50 milijard evrov,” piše Conte v zapisu: “18 MESECEV RUSKO-UKRAJINSKE VOJNE: PORAZ ZA VS,”  ki ga objavljamo spodaj v integralu.

“Minilo je leto in pol, odkar je 24. februarja 2022 Putin izdal hudoben ukaz za invazijo na Ukrajino. Čas je, da opravimo pošteno analizo, s katero pometemo z optimističnimi ocenami, ki so do zdaj prevladovale na zahodni fronti in jih je podžigala površna, a oglušujoča vojnohujskaška propaganda.
Dosedanja strategija znotraj Nata, ki je temeljila na nenehnem vojaškem oskrbovanju Ukrajine in na logiki stopnjevanja, ni pripeljala do pričakovanega ruskega vojaškega poraza. Daleč od tega. Ni bilo poraza ruske vojske pri Bakhmutu, ni bilo razpada njenih vojaških in paravojaških oddelkov, ni bilo umika pod ukrajinsko protiofenzivo.
Obet notranje destabilizacije se je porušil zaradi krepitve Putinovega vodstva in rasti njegovega notranjega konsenza.
Gospodarske in finančne sankcije, uvedene Rusiji, je niso pahnile v bankrot niti niso ohromile njenega gospodarstva.
Izolacija Rusije nikakor ni bila dosežena. Ravno nasprotno. Pravkar se je zaključil 15. vrh rusko-kitajske skupine Brics s konkretnimi obeti njene nadaljnje širitve leta 2024, ki bi se dotaknila 45 % svetovnega prebivalstva in 38,2 % svetovnega BDP.
Tudi izračuni na ruski fronti so se izkazali za popolnoma napačne. Če je Putin razmišljal o blitzkriegu, se je namesto tega znašel vpleten v drag spopad z vseh vidikov, z osebno obtožbo, da je zagrešil zločine proti človeštvu, in možnostjo, da bo ogrozil svojo vlogo tudi na mednarodni ravni.
Kaj je po letu in pol vojne realnost, ki prevlada nad vsemi temi poenostavljenimi napovedmi, ki jih napihuje vojno hujskaška propaganda?
Resničnost je 500.000 mrtvih na obeh straneh.
Resničnost je več kot 6 milijonov ukrajinskih beguncev, ki so zapustili svojo državo.
Resničnost je taka, da so popolnoma uničena cela mesta in ogromna ozemlja, ki jih bomo morali v prihodnjih letih pomagati obnoviti z evropskimi finančnimi zavezami, ki so samo v začetni fazi ocenjene na 50 milijard evrov.
Resničnost je taka, da je imel rusko-ukrajinski konflikt gonilni učinek na 3,7-odstotno rast svetovne vojaške porabe v letu 2022 v primerjavi s predhodnim letom, zaradi česar je vojaška poraba lani na celotnem planetu dosegla rekordno vsoto 2,24 bilijona dolarjev.
Resničnost je taka, da je ta konflikt v srcu stare Evrope razkril nezmožnost Evropske unije, da razvije učinkovito skupno strategijo in izrazi avtonomno politično in gospodarsko vodstvo, nasprotno pa poudarja podrejenost naših vladarjev Združenim državam.
Ko je izbruhnil konflikt, smo kot Movimento 5 Stelle nemudoma zaprosili za močno in jasno zavezanost vzpostavitvi linije dialoga z vsemi sprtimi stranmi in nadaljevanju poti mirovnih pogajanj. Svojo zavezo smo izpolnili v vseh uradih, na vseh ravneh, neštetokrat pozvali, najprej Draghija in zdaj Meloni. V parlamentu smo spodbujali demokratično soočenje v skladu z našimi ustavnimi načeli. Uporabili smo vsa možna parlamentarna orodja (predloge, resolucije, dnevne rede) in vsa sredstva dialoga, da zagotovimo, da Italija, ne da bi prekinila tradicionalno atlantsko zavezništvo, prevzame proaktivno vlogo pri usmerjanju konflikta v izhod, ki ni bil edina vojaška stopnjevanje.
Napadala in zasmehovala nas je nesramna vojnohujskaška propaganda z najrazličnejšimi obtožbami in posmehovanjem. Vedno smo ostali vztrajni, zavedajoč se, da je pot v pogajanja in v smeri poti miru in varnosti terjala veliko več poguma kot nekritično povezovanje z vojaško strategijo brez političnega predvidevanja.
Vedno smo bili skupaj s Svetim sedežem in nekaterimi drugimi akterji prepričani, da je to najboljši način za zaščito interesov ukrajinskega prebivalstva in njihove legitimne pravice do samoodločbe.
Vedno smo bili prepričani, da je bila napaka, če smo se pustili voditi obsedenosti povzročitve vojaškega poraza Ruski federaciji, ne glede na geopolitične perspektive, ki nas po logiki lahko pripeljejo do togo bipolarnega mednarodnega ravnovesja. nove hladne vojne.
Kampanja za predsedniške volitve v ZDA bo potekala prihodnje leto. Zlahka je predvideti, da bo ta konflikt tudi v središču politične razprave v ZDA, kar bo ustvarilo pogoje za vojaško umik, glede na to, da je dosedanja strategija ameriške davkoplačevalce že stala desetine in desetine milijard dolarjev. .
Nočemo opravičila tistih, ki so nas napadli in se nam posmehovali. Izgovori nas ne zanimajo. Preprosto radi bi videli, da se pokesajo tisti, ki so doslej nakazovali mišice in se hvalili, da imajo pogum, da so Ukrajinci s pooblastili poskrbeli za vojno. Enostavno želimo, da jih to kesanje spodbudi k marljivemu delu za usmeritev konflikta v edino možno rešitev v imenu mednarodnega miru in varnosti”.

 

COMMENTS

Wordpress (0)