Burne reakcije na odločitev ustavnega sodišča glede legalizacije istospolne poroke in posvojitve otrok – Veselje v liberalnem in žalost v konzervativnem političnem taboru – Najbolj kritična Zmago Jelinčič in Aleš Primc – TOPNEWS.si

Burne reakcije na odločitev ustavnega sodišča glede legalizacije istospolne poroke in posvojitve otrok – Veselje v liberalnem in žalost v konzervativnem političnem taboru – Najbolj kritična Zmago Jelinčič in Aleš Primc

Burne reakcije na odločitev ustavnega sodišča glede legalizacije istospolne poroke in posvojitve otrok – Veselje v liberalnem in žalost v konzervativnem političnem taboru – Najbolj kritična Zmago Jelinčič in Aleš Primc

Včerajšnja odločitev ustavnega sodišča odmeva tako doma, kot v tujini. Slovenija je tako postala 15. država članica EU, ki je legalizirala istospolne poroke in posvojitve, kar je sprožilo val navdušenja v liberalnem taboru ne samo doma ampak tudi v tujini in nasprotovanje ter zgražanje v konservativnem taboru slovenske politike.

https://twitter.com/RiegertBernd/status/1545457512115310592

Ustavno sodišče je ugotovilo neustavnost zakonske ureditve, ki istospolnim partnerjem onemogoča sklenitev zakonske zveze in posvojitev otrok. DZ ima za odpravo neustavnosti pol leta. Dotlej pa omejitev ne bo. V koaliciji so odločitev pozdravili, prav tako zagovornik načela enakosti in Legebitra, kritični pa so V NSi in Koaliciji za otroke gre.

Ustavno sodišče je odločilo, da je zakonodajna ureditev, ki določa, da lahko zakonsko zvezo skleneta le osebi različnega spola in da istospolna partnerja, ki živita v formalni partnerski zvezi, ne moreta skupaj posvojiti otroka, v neskladju z ustavno prepovedjo diskriminacije.

Ustavno sodišče je v dveh ločenih odločbah razveljavilo prvi stavek tretjega odstavka 2. člena zakona o partnerski zvezi in prvo alinejo 22. člena družinskega zakonika.

Dodatno je ugotovilo, da je prvi odstavek 3. člena družinskega zakonika v delu, v katerem določa, da je zakonska zveza življenjska skupnost moža in žene, v neskladju z ustavo. Prav tako sta prvi odstavek 213. člena in 223. člen družinskega zakonika v neskladju z ustavo.

Neustavnih je bilo tudi več določb prejšnjega zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Ustavno sodišče je določilo, da mora neskladje veljavnih zakonov DZ odpraviti v šestih mesecih.

Do tedaj velja, da je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb ne glede na spol in da lahko istospolna partnerja, ki živita v partnerski zvezi, skupaj posvojita otroka pod enakimi pogoji kot zakonca.

Takšna odločitev po oceni ustavnega sodišča “ne uvaja pravice do posvojitve, ne zmanjšuje pomena tradicionalne in še zlasti ne biološke družine za korist otroka ter ne vpliva na položaj takih družin”. “Pomeni pa, da mora zakonodajalec pri urejanju posebnega varstva otrok, za katere biološki starši ne skrbijo (več) in ki zato nimajo možnosti živeti v svoji primarni družini, upoštevati ustavno prepoved diskriminacije in istospolnim partnerjem omogočiti, da se uvrstijo na seznam kandidatov za skupno posvojitev. V vsakem primeru pa izbiro najprimernejših posvojiteljev za konkretnega otroka opravi center za socialno delo, na predlog katerega sodišče ob upoštevanju največje koristi otroka odloči o njegovi posvojitvi,” še navaja sporočilo za javnost.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti bo po napovedi ministra Luke Mesca v tednu ali dveh pripravilo zakonodajni predlog za odpravo neustavnosti ureditve, ki istospolnim partnerjem ne omogoča poroke in posvojitve otrok.

Ob tem je Mesec pozdravil današnjo določitev ustavnega sodišča. Na ministrstvu pa so poudarili, da samo zakonsko urejeno priznavanje pravic istospolnih parov lahko pripelje k dejanskemu zavedanju o tem, da je vsak posameznik obravnavan enakopravno in spoštljivo.

Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik odločitev ustavnega sodišča pozdravlja. “Z današnjo odločitvijo Slovenija stopa ob bok državam, v katerih spolna usmerjenost ni več razlog za zakonsko neenakopravnost,” je zapisal v današnjem sporočilu za javnost.

Dodal je, da sodba ustavnega sodišča v celoti pritrjuje argumentaciji iz zagovornikove zahteve za oceno ustavnosti delov družinskega zakonika in zakona o partnerski zvezi iz decembra 2020.

V društvu Legebitra so navdušeni nad odločitvijo ustavnega sodišča, je za STA dejala vodja Legebitre Lana Gobec. Opozorila pa je, da je zdaj na potezi DZ, da se ravna po navodilih sodišča in sprejme ustrezno zakonodajo.

V Legebitri so takšno odločitev ustavnega sodišča pričakovali. Gobčeva je spomnila, da so že ob sprejemu zakona o partnerski zvezi trdili, da je diskriminatoren. Odločitev sodišča je po njenih besedah velik in pomemben korak, ki so ga po vseh teh letih končno dočakali tudi v Sloveniji.

Odločitev ustavnega sodišča so pozdravile tudi koalicijske stranke Gibanje Svoboda, SD in Levica, ki obljubljajo da si bodo prizadevale v najkrajšem možnem času pripraviti zakonodajne spremembe in s tem odpraviti neskladje z ustavo. Najbolj ostro na odločitev ustavnega sodišča Zmago Jelinčič in Aleš Primc.

COMMENTS

Wordpress (0)