“Premiki in okopi” na ministrstvu za notranje zadeve – Kaj pomeni imenovanje Boža Predaliča za državnega sekretarja in zakaj Aleš Hojs meni, da mu je afero v javnosti glede poskusa prehoda hrvaške meje zakuhala “stara UDBA v policiji” – TOPNEWS.si

“Premiki in okopi” na ministrstvu za notranje zadeve – Kaj pomeni imenovanje Boža Predaliča za državnega sekretarja in zakaj Aleš Hojs meni, da mu je afero v javnosti glede poskusa prehoda hrvaške meje zakuhala “stara UDBA v policiji”

“Premiki in okopi” na ministrstvu za notranje zadeve – Kaj pomeni imenovanje Boža Predaliča za državnega sekretarja in zakaj Aleš Hojs meni, da mu je afero v javnosti glede poskusa prehoda hrvaške meje zakuhala “stara UDBA v policiji”

“Torej, več kot očitno je, da je v policiji še vedno zelo živa tako imenovana “stara UDBA”, ki bolj skrbi za – bi rekel – stvari, za katere mora skrbeti, ampak skrbi za to, da se diskreditirajo politiki”, je sinoči v Odmevih zadevo komentiral Aleš Hojs.

Bo Janez Janša odprl pismo z odstopom, ki mu ga je po hišnih preiskavah Zdravka Počivalška poslal Aleš Hojs?

Vlada je za državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve včeraj imenovala Boža Predaliča, ki je doslej opravljal funkcijo generalnega sekretarja vlade.

Na njegovo dosedanje mesto pa je vlada, kot so sporočili iz Ukoma, kot vršilko dolžnosti imenovala Janjo Garvas Hočevar, ki je bila do sedaj namestnica generalnega sekretarja vlade.

Predalič in Garvas Hočevarjeva bosta novi funkciji začeli opravljati v petek, so še zapisali v uradu vlade za komuniciranje (Ukom). Anton Olaj je funkcijo državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve opravljal od junija, ko je nadomestil Franca Breznika – ta je odstopil zaradi vožnje pod vplivom alkohola.

Vlada je Olaja 28. januarja imenovala na mesto generalnega direktorja policije, funkcijo je nastopil dan pozneje.

Božo Predalič je od marčevskega nastopa vlade Janeza Janše deloval kot generalni sekretar vlade. Generalni sekretar je vsekakor poleg predsednika vlade ena najpomembnejših ali najbolj operativnih  funkcij v vladi, zato za premik Predaliča na mesto državnega sekretarja na ministrstvo za notranje zadeve, vsaj za Predaliča, na prvih pogled ni napredovanje, ampak bolj degradacija. Zakaj je notranje ministrstvo ključni resor, vsaj v percepciji predsednika vlade ob tej priložnosti, niti ni tako pomembno.

Seveda je ministrstvo za notranje zadeve za predsednika vlade v tem trenutku veliko pomembnejše kot pa generalni sekretariat vlade, zato ne preseneča, da je tja poslal enega najbolj zvestih in poslušnih operativcev, kar je celo pri novinarjih, ki so blizu vladi sprožilo ugibanja, ali je Predalič prišel zamenjati Hojsa. Bo Janez Janša odprl pismo z odstopom, ki mu ga je po hišnih preiskavah Zdravka Počivalška poslal Aleš Hojs?

Aleš Hojs je eden ključnih ministrov v Janševi ekipi, ki je bil vsakem trenutku tudi sredi noči pripravljen stopiti pred kamere in pojasniti še tako neprijetno in nerodno situacijo, ne samo zanj, ampak za celotno vlado in Janševo  ekipo. Preko hrbta  Aleša Hojsa je šla praktično celotna ključna komunikacija v času epidemije. Hojs je namreč imel kot eden od redkih ministrov “licenco” za avtonomno javno nastopanje, ne da bi zato moral dobiti posebno odobritev predsednika vlade Janeza Janše ali celo Ukoma.  Prav tako je Aleš Hojs poleg predsednika vlade Janeza Janše seveda nastopal in ukrepal povsem avtonomno. Hojs si je tudi zato in predvsem zaradi ukrepanja policije nabral veliko nasprotnikov in sovražnikov ne samo v opoziciji, ampak očitno tudi znotraj vladajoče hierarhije.

Najbolj kritični trenutek v času njegovega ministrovanja gledano s strani predsednika vlade so bile hišne preiskave pri ministru Zdravku Počivalšku zaradi nabave zaščitne opreme, zato je Hojs isti dan odstopil z mesta ministra za notranje zadeve in predsedniku vlade Janezu Janši poslal odstopno izjavo.

Notranji minister Aleš Hojs je potem po prestani interpelaciji in pogovoru s premierjem Janezom Janšo konec septembra lanskega leta povedal, da odstop umika in ostaja na tem mestu: “Gospod predsednik vlade mi je vrnil kuverto z mojim odstopom, kar pomeni, da odstop umikam. Parlament v soboto zjutraj ni podprl nezaupnice, tako da ostajam minister,” je povedal Hojs in dodal, da bo kuverto “raztrgal”.

https://twitter.com/DamjanCarman/status/1359899826478055425

Policija je včeraj pokrila ministra Aleša Hojsa, da pri prehodu občinske in državne meje ni v ničemer kršil veljavnih odlokov. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs v ponedeljek, ko je skupaj z mamo skušal prečkati mejo s Hrvaško, ni v ničemer kršil veljavnih vladnih odlokov, je sporočila policija. Kot so zapisali na Twitterju, je minister za prehod občinskih in državne meje posedoval vse potrebne izjave, dokazila in dokumente.

Hojs je včeraj na tiskovni konferenci povedali naslednje: “Privatne poti bom pojasnjeval v okviru svoje družine, ne novinarjem. Kaj sem delal privatno, tudi glede na to, da sem se odpovedal varovanju, ravno tako ne mislim pojasnjevati novinarjem. Upošteval pa sem vse odloke, ki veljajo v državi, kar je danes pojasnila tudi policija.”
V nastopu na Odmevih sinoči pa je Hojs na ugotovitev voditeljice v stilu “saj veste, da ko ste postali minister, niste več Aleš Hojs zasebno in Aleš Hojs minister, ampak ste samo še ena oseba”, dejal: “Drži. Drži pa tudi to, da ne mislim pojasnjevati tega, kaj se v okviru moje družine pogovarjam. Ne mislim govoriti, kje dopustujem. Ne mislim poročati novinarjem, kje bom ob koncih tedna, ko se odpovedujem varovanju. Še bolj pa me skrbi to, da sem bil o tem, da sem bil na hrvaški meji, pravzaprav opozorjen – da lahko vstopim na Hrvaško, pa se nisem odločil za to – najprej povprašan od novinarja. Torej, dva dni zatem so me o tem najprej spraševali novinarji. Torej, več kot očitno je, da je v policiji še vedno zelo živa tako imenovana stara UDBA, ki bolj skrbi za – bi rekel – stvari, za katere mora skrbeti, ampak skrbi za to, da se diskreditirajo politiki. Nenazadnje, ravno v teh dneh poteka postopek na ljubljanskem sodišču, vezan na tisto ukano, ki so jo pripravili nekdanjemu ministru Koprivnikarju”.

“Ampak da se zdaj ne vrača v to staro UDBO in kdo je kdo v policiji: v čem je srž problema? Ali niste vedeli, da potrebujete ta negativni izvid testa, ko ste šli na Hrvaško? Kaj je bistvo problema, ki se vam je zgodil v ponedeljek”, je bila sinoči vztrajna voditeljica Odmevov.

Aleš Hojs: “Moram reči, da bistvo problema ni … Ves teden sem se, če tako rečem, pregovarjal s hrvaškim notranjim ministrom, ali bodo sprostili izjemo, ki smo jo uvedli mi, torej za prehod dvanajstih ur prek meje. Notranji minister je rekel, da mi odgovarja v glavnem z mapo naše okuženosti, torej s tem, da je Slovenija precej bolj epidemiološko nevarna, kot je Hrvaška. Dobil pa sem v preteklem tednu kar nekaj klicev, tudi pismenih, naših državljanov, ki so povedali, da so, čeprav so imeli test, pa ni bil PCR, pa tega niso vedeli – niti Hrvaška ni tega obrazložila – bili na meji zavrnjeni. Dobil pa sem nekaj pisem oziroma klicev, kjer so povedali, da ni bilo nikakršnih težav z vstopom v Republiko Hrvaško. Torej, sam sem vedel, katere dokumente oziroma katera dokazila potrebujem za pot, vsa dokazila sem imel. Moram povedati, da sta tako slovenska kot hrvaška policija postopali popolnoma strokovno, pravilno, korektno, celo ljubeznivo. Jasno pa je bilo, da je bilo na meni, da se odločim, ali vstopim v Hrvaško in tam opravim test ali se vrnem. Torej, meni se to ne zdi nič spornega.

Afera, povezana z neuspelim prehodom državne meje, je po Zdravku Počivalšku dobesedno zažgala družbena omrežja, kjer so si nekateri dali duška in umetniško svobodo v “bičanju” ministrovega ravnanja.

“Splošen komentar, če povzamem neki vox populi, je, da prav v tednu, ko se je opozicija odločila za konstruktivno nezaupnico, dva ministra te vlade; gospod Počivalšek, ki je šel na poslovni sestanek v gostilno, in vi, ki ste šli na mejo; nista ravno naredila usluge tej vladi”: “Ja, to je mogoče dejansko razbrati iz tega, kar se dogaja v zadnjem tednu. Bi pa rekel, da to nekako ne drži. Napovedovanje konstruktivne nezaupnice se dogaja že od lanskega oktobra. Bila je vložena, bila je umaknjena, bila je večkrat napovedana. Mislim, da se je to zgodilo zgolj slučajno”.

Zanimivo pa je, da voditeljica odmevov ni Alešu Hojsu, ki je nastop v 24 urah zvečer zavrnil, ni postavila vprašanja o “premikih in okopih” na notranjem ministrstvu, povezanih z nastopom novega državnega sekretarja Boža Predaliča.

COMMENTS

Wordpress (0)