Uporabniki Telekoma Slovenije lahko že uporabljajo prvo 5G omrežje Slovenije – TOPNEWS.si

Uporabniki Telekoma Slovenije lahko že uporabljajo prvo 5G omrežje Slovenije

Oglasno sporočilo

Uporabniki Telekoma Slovenije lahko že uporabljajo prvo 5G omrežje Slovenije

Ljubljana, 5. oktobra – Po tem, ko je Telekom Slovenije kot vodilni in najnaprednejši slovenski ponudnik IKT-storitev konec julija v obstoječem frekvenčnem spektru 2600 MHz vzpostavil nacionalno omrežje pete mobilne generacije (5G), lahko njegovi uporabniki mobilnih storitev od danes dalje tehnologijo 5G tudi uporabljajo. V ta namen je na voljo nov mobilni paket Naj 5G, ki poleg neomejenih klicev in sporočil vključuje tudi 300 GB prenosa podatkov s hitrostmi do 450 Mbit/s v smeri do uporabnika in do 100 Mbit/s v smeri od uporabnika, s čimer najhitrejše omrežje postaja še hitrejše. Uporabniki z ustreznim mobitelom si lahko storitve 5G vklopijo tudi na kateremkoli drugem mobilnem paketu, in sicer tako, da pošljejo SMS s ključno besedo 5G na 1918. Telekom Slovenije načrtuje, da bo do konca leta s 5G v obstoječem frekvenčnem pasu pokril 33 % prebivalstva, kar je rezultat premišljenega, postopnega in predvsem pravočasnega investiranja v razvoj novih tehnologij.

Mobilni paket Naj 5G za super hiter mobilni internet

Mobilni paket Naj 5G poleg neomejenih klicev in sporočil v Sloveniji in državah EU-tarife vključuje še 300 GB prenosa podatkov (od tega 13.903 MB v državah EU-tarife), super hiter internet s hitrostmi 450/100 Mbit/s ter storitvi VoLTE (Voice-Over-LTE; klic prek LTE) in VoWiFi (Voice-Over-WiFi; klic prek WiFi). Mesečna naročnina je 28,99 evra.

5G si lahko uporabniki vklopijo tudi na drugih mobilnih naročniških paketih, in sicer tako, da pošljejo SMS s ključno besedo 5G na 1918. V promocijskem obdobju do konca letošnjega leta je uporaba 5G brezplačna (od 1. januarja 2021 bo mesečna naročnina 3 evre na paketih NekiNeki oz. 6 evrov na vseh ostalih mobilnih paketih).

Uporaba 5G je mogoča na mobitelih, ki omogočajo uporabo 5G v frekvenčnem pasu 2600 MHz in ki imajo ustrezno programsko opremo. Trenutno so to mobiteli Samsung Galaxy S20 5G, Samsung Galaxy S20+ 5G, Samsung Galaxy S20 Ultra, Huawei P40 Pro in Huawei Mate Xs, do konca leta pa bo uporaba 5G mogoča tudi na mobitelih Samsung Galaxy S20 FE 5G, Samsung Galaxy Z Fold2 5G, Samsung Galaxy Note20 5G, Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G, na novo prihajajočem modelu Samsung Galaxy A42 5G ter na tablici Samsung Galaxy Tab S7+ 5G.

Neomejena možnost testiranja hitrosti in odzivnosti omrežja

Raziskave kažejo, da uporabniki omrežje Telekoma Slovenije ocenjujejo kot najboljše, najbolj zanesljivo in najbolj zaupanja vredno. Ker so v Telekomu Slovenije prepričani, da največ šteje prav dejanska uporabniška izkušnja, so naredili še naslednji korak. »Naše omrežje vsak dan uporablja več kot milijon uporabnikov. Zaradi njegove naprednosti, zanesljivosti, varnosti in vrhunske pokritosti ga uporabljajo tudi drugi operaterji v Sloveniji. Ker verjamemo v svoje omrežje, saj ga skrbno in premišljeno razvijamo že 30 let, in predvsem, ker nam je najpomembnejša dejanska in vrhunska uporabniška izkušnja, uporabnike vabimo, da kakovost, hitrost in odzivnost našega omrežja od danes dalje neomejeno testirajo z uveljavljeno aplikacijo Speedtest. Pri uporabi aplikacije Speedtest se uporabnikom količine prenosa podatkov, ki jih bodo pri tem porabili v našem omrežju, ne bodo odštevale od zakupljenih količin paketa. Zato, ker so v prvem omrežju Slovenije naši uporabniki na prvem mestu,« pravi mag. Matjaž Beričič, član uprave Telekoma Slovenije za tehnologijo. V Telekomu Slovenije se o tovrstni možnosti testiranja dogovarjajo še z nekaterimi drugimi ponudniki namenski testnih aplikacij.

5G bo pomembno pripomogel k razvoju sistema za javno varnost ter zaščito in reševanje, Telekom Slovenije pa je ob tem 20.000 evrov doniral Gasilski zvezi Slovenije

Vrhunska uporabniška izkušnja je še posebej ključna v najbolj kritičnih situacijah in v trenutkih, ko gre za življenja. Zato so v Telekomu Slovenije ob tej priložnosti sredstva namenili tistim, ki v najtežjih okoliščinah skrbijo za humanitarnost ter reševanje naših življenj, premoženja, okolja in kulturne dediščine. Tako sta predsednik Gasilske zveze Slovenije, Janko Cerkvenik, in poveljnik, Franci Petek, prejela donacijo Telekoma Slovenije v višini 20.000 evrov, ki jo bo Gasilska zveza Slovenije namenila za nadaljnje usposabljanje gasilcev. »Gasilke in gasilci brezpogojno poosebljajo vrednote, kot so humanitarnost, prostovoljstvo in solidarnost. Ob prav vsaki naravni ali drugi nesreči dokazujejo, da so tisti, na katere se lahko vedno in povsod zanesemo. So priče mnogih tragedij, ki pa bi bile brez njihove požrtvovalnosti in predanosti še veliko večje. Pri delovanju enot za zaščito, reševanje in zagotavljanje varnosti je ključna zanesljiva komunikacijska tehnologija. Na tem področju, kjer šteje prav vsaka sekunda, bo 5G tehnologija s še večjo kapaciteto, še višjimi prenosnimi hitrostmi in še krajšimi zakasnitvami prinesla pomemben napredek,« je ob predaji donacije poudaril Tomaž Jontes, član uprave Telekoma Slovenije za komercialno področje. Telekom Slovenije je eden od partnerjev pri projektu 5G PPDR (Public Protection and Disaster Relief), to je vertikale 5G za širokopasovna omrežja za razvoj sistema za javno varnost ter zaščito in reševanje.

5G je priložnost za nadaljnjo digitalizacijo vseh vertikal

V primerjavi z obstoječimi mobilnimi omrežji 5G prinaša veliko večje hitrosti prenosa podatkov v obeh smereh (od in do uporabnika) in veliko krajši odzivni čas z izjemno nizko zakasnitvijo (latenco) nekaj milisekund. Ob tem pa tudi hkratno učinkovito povezovanje velikega števila naprav (več kot milijon), kar omogoča razvoj pametne industrije in pametnih mest, preko možnosti rezinjenja (slicing) omrežja pa tudi uvedbo številnih navideznih namenskih (»kampus«) omrežij, kar bo gospodarstvu omogočilo nadaljnjo digitalizacijo. Telekom Slovenije javno mobilno omrežje pete generacije namreč načrtuje v obliki »kampus« omrežij, pri katerih se znotraj ene fizične infrastrukture omogoči virtualna namenska omrežja za vertikale, kot so energetika, transport, logistika, industrija, pametna mesta, zdravstvo, zaščita in reševanje (javna varnost) in podobno.

5G odgovarja potrebam sodobne družbe, za katero je na eni strani značilna hitra rast mobilnega prenosa podatkov, na drugi pa zahteva po vedno večji digitalizaciji gospodarstva. 5G bo omogočil fleksibilnost in optimizacijo strojev in robotov, preko senzorike bo zagotavljal še višjo raven kakovosti produktov, predvsem pa tudi personalizacijo naročil, kar je eden od temeljev industrije 4.0. V praktično vseh gospodarskih vejah bo 5G omogočil dodatne funkcionalnosti za še učinkovitejše delovanje.

Med prvimi na svetu s 5G omrežjem z uporabo obstoječega frekvenčnega spektra

Glede na odzive proizvajalcev terminalne opreme je Telekom Slovenije med prvimi operaterji na svetu, ki je omrežje 5G omogočil z uporabo frekvenčnega spektra 2600 MHz, ki ga uporablja tudi za omrežje 4G. s čimer premišljeno in maksimalno uporablja frekvenčni prostor, ki ga ima na voljo. »V Sloveniji je dražba frekvenčnega spektra, ki bo omogočil uporabo polnega potenciala tehnologije 5G, predvidena v začetku naslednjega leta, za ustrezno nadgradnjo omrežja bo nato potrebno še vsaj leto dni načrtovanja, razvoja in investicij. V Telekomu Slovenije omrežje skrbno načrtujemo in nadgrajujemo skladno z razvojnimi trendi, tako da smo na 5G pripravljeni tako z vidika omrežne opreme kot zalednih sistemov. In tudi zato smo lahko izkoristili del frekvenčnega spektra, ki ga uporabljamo za 4G, da smo s programsko nadgradnjo svojim uporabnikom že danes omogočili napredne komunikacijske storitve prihodnosti. To je dober začetek na poti v 5G prihodnost,« pravi mag. Matjaž Beričič.

V evolucijsko nadgrajenem omrežju 4G/5G lahko uporabniki že v tem razvojnem koraku dosegajo višje hitrosti prenosa podatkov kot v omrežju LTE/4G, po podelitvi dodatnih frekvenčnih pasov in nadaljnjem razvoju omrežja, pa bodo možne gigabitne hitrosti, znatno krajši bodo odzivni časi, uporabnikom bodo na vse bolj napredni terminalski opremi na voljo tudi nove storitve.

COMMENTS

Wordpress (0)