IRAN priznal, da je nenamerno sestrelil ukrajinsko letalo s 176 potniki – TOPNEWS.si

IRAN priznal, da je nenamerno sestrelil ukrajinsko letalo s 176 potniki

IRAN priznal, da je nenamerno sestrelil ukrajinsko letalo s 176 potniki

TEHERAN – Iran je danes sporočil, da je vojska te države “nehote sestrelila” ukrajinsko potniško letalo, češ da gre za človeško napako.

Iranska vojska je sporočila, da je bilo letalo pomotoma ocenjeno kot “sovražni cilj”, saj se je v zraku obrnilo proti “občutljivemu vojaškem centru” Iranske revolucionarne garde.

“V tistih razmerah smo letalo zaradi človeške napake po nesreči zadeli,” so zapisali v izjavi in poudarili, da bodo odgovorne procesuirali, poroča AP.

Iranska vojska se je opravičila, češ da bo izpopolnila svoje sisteme, da bi v prihodnje preprečili, da se takšne tragedije ne bi ponovile.

Priznanje je prišlo po tem, ko so ameriški in kanadski uradniki dejali, da je “zelo verjetno”, da je iranska protiletalska raketa zadela letalo, kar je Teheran sprva zanikal, trditve pa označil za “velike laži”.

Letalo je bilo sestreljeno v sredo, nekaj ur po iranskem raketiranju dveh vojaških oporišč v Iraku, ki so ju uporabljale tudi ameriške sile, kar je bilo maščevanje za umor najmočnejšega iranskega generala Kasema Suleimanija.

https://twitter.com/JZarif/status/1215847283381755914

AP ugotavlja, da bo priznanje Irana verjetno izzvalo negativne občutke javnosti do oblasti, saj so Iranci po atentatu na Sulejmanija stopili za svoje voditelje.

V nesreči je umrlo 176 potnikov in članov posadke, večinoma iranskih ali kanadskih državljanov iranskega porekla, ki so se po počitnicah v Iranu vračali v Kanado preko Ukrajine.

Ukrajina pričakuje od Irana popolno preiskavo in priznanje krivde ter odškodnino za sestrelitev ukrajinskega potniškega letala, je danes sporočil predsednik Volodimir Zelenski.

“Iran je priznal krivdo, ker je sestreli ukrajinsko letalo, vendar vztrajamo pri popolnem priznanju krivde,” je dejal Zelenski, potem ko je iranska vojska sporočila, da je letalo po nesreči strmoglavila.

Zelenski je še dejal, da Ukrajina pričakuje, da se bo Iran obvezal, da bo pripravil popolno in odprto preiskavo ter sprožil kazensko preiskavo proti odgovornim, vrnil trupla mrtvih, plačal odškodnino in se uradno opravičil po diplomatskih poteh, poroča Reuters.

COMMENTS

Wordpress (0)