Božinović: “Če bo Slovenija naredila enostransko potezo v Piranskem zalivu, bo Hrvaška odgovorila” – TOPNEWS.si

Božinović: “Če bo Slovenija naredila enostransko potezo v Piranskem zalivu, bo Hrvaška odgovorila”

Božinović: “Če bo Slovenija naredila enostransko potezo v Piranskem zalivu, bo Hrvaška odgovorila”

Hrvaški minister za notranje zadeve Davor Božinović je danes izjavil, da se mejni spor Hrvaške s Slovenijo lahko reši samo z bilateralnim sporazumom in da Zagreb ne no vlekel enostranskih potez.

Minister Božinović je tudi pripomnil, da bo Hrvaška znala najti odgovor, v kolikor bo druga stran začela izvajati enostranske poteze, poroča HINA.

piranski zaliv hr

Hrvaški minister za notranje zadeve Davor Božinović

“To, kar sem povedal in kar hrvaška vlada ves čas ponavlja, je, da se lahko to odprto mejno bilateralno vprašanje reši samo z bilateralnim sporazumom in mislim, da je to danes postalo vsem jasno,” je dejal Božinović.

Božinović je tako odgovoril na vprašanje novinarja, kako se namerava odzvati hrvaško Ministrstvo za notranje zadeve v zvezi z napovedanimi kaznimi, ki jih je najavila Slovenija za hrvaške ribiče v Piranskem zalivu.

“Naše stališče je, da ne bomo in ne vlečemo nikakršnih enostranskih potez, če pa bo druga stran res začela izvajati nekatere enostranske poteze, bodo hrvaške institucije v zvezi s tem našle ustrezen odgovor,” je sporočil hrvaški minister za notranje zadeve.

Slovenija je 30. decembra začela z implementacijo arbitražne odločitve o meji s Hrvaško v Piranskem zalivu. Istega dne je slovenski policijski čoln tudi posredoval zaradi kršitve mejne črte na morju s strani hrvaških ribičev, na njem pa se je pojavil tudi inšpektor.

Arbitražno sodišče za mejni spor med Hrvaško in Slovenijo je 29. junija sprejelo odločitev, da okoli tri četrtine Piranskega zaliva pripada Sloveniji in ji določilo koridor do mednarodnih voda. Po izteku šestmesečnega roka za implementacijo arbitražne odločbe se je Slovenija odločila za njeno implementacijo. Slovenski parlament je sprejel sveženj “zakonov za izvedbo arbitražne sodbe”. Hrvaška je, še preden je arbitražno sodišče sprejo odločitev, izstopila iz postopka arbitraže in še naprej ne priznava sodbe sodišča, saj smatra, da je s postopanjem predstavnikov slovenske strani le ta kompromitirana.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (2)
  • comment-avatar
    slehurnik 6 let

    Upam, da se zdaj že dobro zavedamo, da s Hrvati, kakršni se kažejo od osamosvojitve naprej, ne moreš sprejemati nobenih sporazumov in dogovorov, ker se je že večkrat izkazalo, da nobenih ne spoštujejo, da so v diplomaciji verolomni, danih obljub se ne držijo. S takimi partnerji se ne moreš dogovoriti prav nič, razen morda v svojo škodo, ali še to ne, saj potem tudi ne bi bilo konca novih in novih zahtev, sprevračanj in brezkončnega ovikarjenja, kako bi nas prinesli okoli – po balkansko.
    Torej jih velja samo postaviti pred dejstva, nobenih pogovorov, kaj šele kakšnih resnih dogovorov in sporazumov! Z njimi bi samo tratili čas in gojili neutemeljeno upanje v ureditev odnosov. Urejati jih je zaenkrat mogoče samo z nesramnim in nepopustljivim pritiskom – sami prosijo za to, kot je razvidno tudi iz članka.
    Kar pa se tiče Korlna, bi ga bilo treba za večkratno lahkomiselnost in očitno izdajstvo dobro priviti in zbrcati – da si zapomni za drugič. Če bi ob tem umanjkali še njegovi najbolj spolitizirano goreči “upokojenci”, bi bila itak za narod in resnične upokojence samo še dodatna korist.

  • comment-avatar
    Hribouc 6 let

    Nema tata do Rvata!
    Ne sklepaj poslov in sporazumov s prevrtljivci in lažnjivci!

    Kaj je Janez Janša jasno povedal, preden so šli črnoborzijanski rdečuhi sklepat kravje kupčije z Rvati in z EU?

    Še pomnite tovariši?
    Zajebal ste na celi črti, zdaj se pa izližite iz lastnega govna!