Trump na sedežu NATO: 23 od 28 članic zveze ne prispeva dovolj denarja za obrambo! – TOPNEWS.si

Trump na sedežu NATO: 23 od 28 članic zveze ne prispeva dovolj denarja za obrambo!

Trump na sedežu NATO: 23 od 28 članic zveze ne prispeva dovolj denarja za obrambo!

Ameriški predsednik Donald Trump je pozval zvezo NATO, naj se osredotoči na terorizem in “ruske grožnje” ter pozval vse članice, da izpolnijo svoje finančne obveznosti do zveze NATO.

Trump v svojem govoru liderjem na Vrhu NATO v Bruslju ni omenil “5. člena” Severnoatlantske pogodbe, ki obvezuje članice, da bodo branile druge v primeru napada, poroča AP. Tiskovni predstavnik Bele hiše je kasneje pojasnil, da je to samoumevno že s samo prisotnostjo predsednika ZDA.

“NATO se mora v prihodnosti več osredotočati na terorizem in imigracijo, kot tudi na grožnje iz Rusije ter na vzhodne in južne meje NATO, je dejal Trump.

Trump je tudi ugotovil, da so tisoči in tisoči migrantov vstopili v države članice NATO, ne da bi se v številnih primerih vedelo, kdo so ti ljudje.

Predsednik ZDA je še dejal, da je zato potrebno biti močen in previden. “Iz omenjenega razloga sem bil zelo, zelo neposreden v pogovoru z generalnim sekretarjem NATO Jensom Stoltenbergom in liderji članic Zveze, ko sem dejal, da morajo članice NATO končno plačati svoj del in izpolniti svoje finančne obveznosti”, je povedal Trump.

23 od 28 članic Zveze ne plačuje kolikor je potrebno, kar ni pravično do ameriških davkoplačevalcev, je dejal ameriški predsednik. Trump, ki je govoril na novem sedežu NATO v Bruslju, je še povedal, da ni nikoli postavil vprašanja, koliko je stala njegova gradnja. “Zavračam, da bi slednje storil, vendar bi bilo lepo, če bi”, je dejal Trump.

Zveza Nato ima v Bruslju nov sedež. Nova stavba je stala približno 1,1 milijarde evrov. Stavba v številnih odtenkih sive se razprostira na 250.000 kvadratnih metrih, obdaja jo 72.000 kvadratnih metrov stekla, ki naj bi simboliziralo transparentnost. Ima obliko kril, prepletenih kot prsti dveh rok, kar naj bi simboliziralo enotnost in sodelovanje.

trump eu nato1

Trump je še dodal, da tudi v primeru, da bi članice prispevale dva odstotka BDP-ja v Natov proračun, to ne bi bilo dovolj, poroča ameriški Politico.

V zvezi z bojem proti terorizmu je pred vrhom NATO generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg sporočil, da bo zveza Nato postala članica svetovne koalicije za boj proti teroristični skupini Islamska država. To je ena od točk novega načrta za krepitev Natove vloge v boju proti terorizmu. Vse zaveznice sicer posamezno že sodelujejo v koaliciji za boj proti Islamski državi. Tudi zveza Nato koalicijo že podpira z zagotavljanjem podatkov z zračnim opozorilnim in nadzorovalnim sistemom Awacs ter z urjenjem iraških in afganistanskih sil.

Za partnerice in partnerje voditeljev je pripravljen poseben program, ki se ga bodo med drugimi udeležile soprogi ameriškega in francoskega predsednika, Melania Trump in Brigitte Macron, ter partnerica slovenskega premierja Mojca Stropnik, ki naj bi to priložnost izkoristila za ponovitev povabila ameriški prvi dami na obisk v Slovenijo.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)