Trump: S Severno Korejo lahko rešimo tudi sami, brez Kitajske! – TOPNEWS.si

Trump: S Severno Korejo lahko rešimo tudi sami, brez Kitajske!

Trump: S Severno Korejo lahko rešimo tudi sami, brez Kitajske!

Predsednik Združenih držav Amerike Donald Trump je izjavil, da so ZDA pripravljene delovati samostojno, v kolikor Kitajska ne zavzame trše stališče do Severne Koreje in njenega jedrskega programa.

Tuamp je slednje izjavil nekaj dni pred obiskom predsednika Kitajske Xija Jinpinga v Združenih državah Amerike.

Predsednik ZDA Trump se bo s kitajskim predsednikom Xijem Jinpingom sestal na svojem posestvu v Mar-a-Largu na Floridi in Severna Koreja bo eno od glavnih vprašanj, poleg trgovinskih odnosov in teritorialnih sporov v Južnem Kitajskem morju, med obema predsednikoma.

“Da, pogovarjala se bova o Severni Koreji. In Kitajska ima velik vpliv nad Severno Korejo. Kitajska se bo, ali odločila pomagati v zvezi s Severno Korejo, ali pa se odločila, da ne bo, in če se Kitajska odloči, bo to zelo dobro za Kitajsko, če se ne odloči, ne bo dobro za nikogar”, je dejal Trump.

Tiskovni predstavnik State Departmenta je pozno sinoči dejal, da je bil državni sekretar ZDA Rex Tillerson v kontaktu z enim od vodilnih kitajskih političnih funkcionarjev glede obiska predsednika Jinpinga v ZDA.

Predsednik Trump je v intervjuju za Financial Times dejal, da je trgovina spodbuda za Kitajsko, da sodeluje z ZDA in dodal, da bi lahko ZDA “popolno” delovale na situacijo v Severni Koreji, tudi brez pomoči Kitajske. Na vprašanje, kako namerava to izvesti je predsednik Trump odgovoril:

“Ne bom vam povedal. Veste, ne predstavljam ZDA iz preteklosti, kjer vam povemo, kje bomo bombardirali Bližnji vzhod”.

Državni sekretar Tillerson je ob robu njegove prve turneje po daljnem Vzhodu, ki je vključevala tudi obisk na Kitajskem, dejal, da je konec obdobje “strateške potrpežjivodti” ZDA do Severne Koreje, ki ni prinesla nobenega napredka na strani Severne Koreje. ZDA želijo, da Kitajska pomaga pri reševanju severnokorejskega jedrskega vprašanja.

Zunanje politični analitiki se glede Trumpove izjave, da lahko ZDA tudi same rešijo ta problem, v kolikor se Kitajska ne odloči pomagati, sprašujejo, kaj je predsednik s tem mislil. Ali je imel v mislih vojaški napad, ali neko prikrito akcijo, kot je na primer kibernetska, ali pa to lahko tudi pomeni več sankcij, torej sekundarnih sankcij do kitajskih podjetij, ki poslujejo s Severno Korejo. To je v času svojega obiska na Kitajskem državni sekretar Tillerson že razložil svojemu kitajskemu kolegu. Predsednik Trump je s to izjavo verjetno misli, da je še nekaj prostora za večji pritisk na Kitajsko, da bo privolila v sodelovanje, saj v nasprotnem kitajska podjetja pod morebitnimi sankcijami, ne bodo mogla več dostopati na ameriški trg.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)