Emmanuel Macron zamenjal “francoskega Vesela” – kandidata za prihodnjo komisijo Thierrya Bretona, ki je odstopil in v pismu na omrežju X, von der Leynovi očital, “da politično trguje” – TOPNEWS.si

Emmanuel Macron zamenjal “francoskega Vesela” – kandidata za prihodnjo komisijo Thierrya Bretona, ki je odstopil in v pismu na omrežju X, von der Leynovi očital, “da politično trguje”

Emmanuel Macron  zamenjal “francoskega Vesela” – kandidata za prihodnjo komisijo Thierrya Bretona, ki je odstopil in v pismu na omrežju X,  von der Leynovi očital, “da politično trguje”

 

Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes, potem ko je dosedanji evropski komisar iz Francije in tudi kandidat za prihodnjo komisijo Thierry Breton odstopil, za položaj predlagal dosedanjega francoskega ministra za zunanje in evropske zadeve Stephana Sejourneja.

Sejourne je bil pred prihodom na ministrski položaj vodja liberalne skupine Renew v Evropskem parlamentu in ustreza vsem zahtevanim kriterijem, piše v sporočilu Elizejske palače.

 

Breton je danes sporočil, da odstopa s komisarskega položaja in tudi od kandidature za položaj v prihodnji Evropski komisiji predsednice Ursule von der Leyen. V pismu, ki ga je objavil na omrežju X, je von der Leyen očital, da politično trguje.

“Pred nekaj dnevi, v zadnji fazi pogajanj o sestavi prihodnjega kolegija komisarjev, ste pozvali Francijo, naj umakne moje ime – zaradi osebnih razlogov, o katerih z mano niste neposredno govorili – in Franciji v politični trgovini v zameno ponudili domnevno bolj vpliven resor v prihodnji komisiji,” je zapisal v pismu predsednici von der Leyen.

Elizejska palača je danes sporočila, da si je Macron od predsedovanja Francije Svetu EU leta 2022 prizadeval, da Pariz dobi ključen resor, ki bi se ukvarjal z izzivi industrijske ter tehnološke suverenosti in konkurenčnosti. “V tem smislu so potekali vsi stiki, ki jih je imel s predsednico Evropske komisije od njene izvolitve v Evropskem parlamentu,” so še zapisali.

 

V Bruslju ne komentirajo očitkov na račun predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, ki jih je danes v odstopni izjavi podal evropski komisar Thierry Breton. Kljub menjavi komisarskega kandidata iz Francije in še nedokončanemu postopku imenovanja nove kandidatke iz Slovenije namerava predsednica svojo komisarsko ekipo predstaviti v torek.

Kot je danes v Bruslju povedala tiskovna predstavnica komisije Arianna Podesta, je predsednica von der Leyen seznanjena z odstopom evropskega komisarja za notranji trg Bretona in ga je tudi sprejela. Kdo bo prevzel njegovo delo, še ni znano.

Vsebine odstopne izjave, ki jo je Breton danes poslal predsednici komisije in jo tudi objavil na družbenem omrežju X, medtem Podesta ni želela komentirati. “Predsednica je povsem osredotočena na prihodnost, da bi bil nov kolegij komisarjev čim prej operativen,” je povedala.

V pismu je evropski komisar iz Francije, ki je bil tudi kandidat te države za naslednji mandat Evropske komisije, von der Leyen očital, da politično trguje. Zapisal je tudi, da dogajanje v zvezi z njegovo kandidaturo “še dodatno dokazuje vprašljivo vodenje” komisije.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je medtem za novega komisarskega kandidata že predlagal dosedanjega zunanjega ministra Stephana Sejourneja.

Na vprašanje, zakaj von der Leyen Pariza ni pozvala, naj predlaga moškega in žensko, je Podesta odgovorila, da je imenovanje komisarskih kandidatov v pristojnosti držav članic. Spomnila je tudi na besede von der Leyen, da je ključen kriterij pri sestavljanju komisije kompetentnost kandidatov, pomembna pa da je tudi politična, geografska in spolna uravnoteženost.

Menjava kandidatov iz Francije pa medtem ni vplivala na načrte predsednice komisije, da v torek konferenci predsednikov Evropskega parlamenta, v kateri so predsednica parlamenta in vodje političnih skupin, predstavi sestavo svoje prihodnje komisarske ekipe.

Von der Leyen sicer še vedno čaka na uradno potrditev nove komisarske kandidatke iz Slovenije Marte Kos, ki jo mora zaslišati parlamentarni odbor za zadeve EU. Predsednik Franc Breznik (SDS) seje odbora še ni sklical, saj zahteva dostop do pisma, v katerem naj bi von der Leyen premierja Roberta Goloba pozvala k zamenjavi prvotnega kandidata Tomaža Vesela.

Ali bo to vplivalo na predstavitev komisarske ekipe v parlamentu, predvideno za torek zjutraj, Podesta ni mogla napovedati. Poudarila je, da je treba počakati, kako se bo razvilo dogajanje.

COMMENTS

Wordpress (0)