Bo Logatec kmalu ostal brez Komunale? – TOPNEWS.si

Bo Logatec kmalu ostal brez Komunale?

Bo Logatec kmalu ostal brez Komunale?

Kljub hladnemu vremenu bo ta teden v Logatcu vroče, ker je tamkajšnji župan Berto Menard predlagal logaškemu občinskemu svetu, da sprejme sklep po katerem bi javno podjetje Komunalno podjetje Logatec d.o.o. moralo občini v naslednjem letu in pol izplačati bilančni dobiček, a ne samo za lansko leto, temveč za celotno obdobje od leta 2011, v skupni vrednosti 643.150,66 EUR. S tem denarjem naj bi financirali sanacijo obstoječega Zbirnega centra Ostri vrh. Županov predlog so objavili tudi na spletni strani občine Logatec. Gre za dejansko nenavaden in proceduralno vprašljiv predlog, saj sklep o delitvi dobička po Zakonu o gospodarskih družbah predlagata bodisi direktor javnega podjetja ali nadzorni svet in ne župan. Poleg tega je vse dosedanje naložbe v občinsko infrastrukturo vedno financirala
občina iz proračuna, komunala pa ji je plačevala najemnino v višini letne amortizacije javne infrastrukture.

V Komunalnem podjetju Logatec, kjer zadeve nočejo javno komentirati, češ da bodo svoja stališča najprej predstavili občinskim svetnikom, so po naših neuradnih informacijah prepričani, da predlog ne more dobiti zadostne podpore, da je škodljiv in finančno nevzdržen, saj podjetje menda nima niti približno toliko lastnega denarja na računu za izplačilo, in za ta namen ne more najeti bančnega posojila, niti dvigniti cen svojih storitev, ker bi s tem resno ogrozila socialni status 3500 gospodinjstev na območju Logatca.
Seja logaškega občinskega sveta na kateri bodo odločali o županovem predlogu bo v četrtek. Berto Menard je nekaterim novinarjem zatrjeval, da njegova namera ni potopitev Komunalnega podjetje Logatec, a njegov predlog bi lahko povzročil prav tak učinek. Tudi med koalicijskimi partnerji v občinskem svetu prevladuje mnenje, da bi lahko županov predlog povzročil zmešnjavo in spravil logaško komunalo na kolena ter onemogočil nadaljnje opravljanja javne komunalne službe. Trenutno stanje na računu podjetja je, po javno dostopnih podatkih, takšno da bi po izplačilu drugega obroka občini Logatec, komunala postala insolventna že v naslednje letu, kar bi vodstvo podjetja prisililo v pripravo ukrepov za finančno prestrukturiranje in bi ga občina najverjetneje morala z dokapitalizacijo reševati pred
stečajem.
Eden izmed opozicijskih občinskih svetnikov v Logatcu, ki je želel ostati anonimen, nam je namignil, da bi lahko župan Menard, ki javno jamra, da občina nima denarja za naložbe, nekaj denarja zagotovo prihranil, če bi se on in direktor občinske uprave Andrej Orač odpovedala najemu dragih službenih avtomobilov, kot je prestižni električni avtomobil Tesla Y, za katerega občina po naših informacijah trenutno plačuje poslovni najem mesečno okrog 1300 EUR, v njem pa se prevaža direktor občinske uprave. Spomnimo, da je bil Andrej Orač pred leti direktor javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice. S te funkcije ga je ljubljanski župan skrivnostno in predčasno odstavil, pred prevzemom logaške občinske uprave pa je Orač še neuspešno kandidiral prav za direktorja logaške komunale.

Bi lahko občina Logatec prihranila nekaj denarja za naložbe tudi z najemom manj luksuznih avtomobilov za prevoz občinskega vodstva? Na sliki je Tesla Y, prav s takšnim se prevaža direktor občinske uprave Andrej Orač.
B.M.

COMMENTS

Wordpress (0)