(VIDEO) “So pa tudi ministri odstopali, še preden je prišlo do glasovanja o interpelaciji” – Matej Tašner Vatovec ob napovedani interpelaciji Sanji Ajanović Hovnik – TOPNEWS.si

(VIDEO) “So pa tudi ministri odstopali, še preden je prišlo do glasovanja o interpelaciji” – Matej Tašner Vatovec ob napovedani interpelaciji Sanji Ajanović Hovnik

(VIDEO) “So pa tudi ministri odstopali, še preden je prišlo do glasovanja o interpelaciji” – Matej Tašner Vatovec ob napovedani interpelaciji Sanji Ajanović Hovnik

V poslanski skupini Svoboda se bodo na interpelacijo ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik odzvali, ko jo bodo prejeli in preučili, je napovedal vodja poslanske skupine Borut Sajovic. Ministrico v tem trenutku podpirajo, odločitve pa bodo sprejemali, ko bodo dobili vsa pojasnila glede očitkov na njen račun.

V SDS so namreč napovedali, da bodo zoper ministrico za javno upravo vložili interpelacijo. Ajanović Hovnik bremenijo očitki o visokih stroških službene poti v New York in domnevni netransparentnosti pri razpisu za nevladne organizacije. “Ko interpelacijo dobimo, jo bomo prebrali, proučili in se nanjo odzvali,” je v izjavi za medije dejal Sajovic. Kot je dodal, je na nek način zadovoljen, ker je interpelacija javna možnost z veliko časa, da se vse zadeve razjasni. “Ministrica mora imeti in ima vso pravico, da zadeve ustrezno pojasni, tako kot tudi tisti, ki se s to zgodbo ne strinjajo,” je še poudaril,

Z ministrico po njegovih besedah o očitkih na njen račun še niso govorili. “Ta trenutek je in ostaja ministrica. Ko dobimo na mizo vse podatke za in proti, bomo povedali tudi svoje mnenje,” je dejal Sajovic in zatrdil, da Ajanović Hovnik trenutno, dokler niso znana vse dejstva, še uživa njihovo zaupanje. “Ko pretehtamo vsa dejstva in to bo, če ne prej, ob interpelaciji, se bomo seveda ustrezno odločili,” je dejal.

Na vprašanje, ali je njegova podpora ministrici manj odločna kot pred dnevi, pa je Sajovic odgovoril, da “so se vmes zgodila nova dejstva, težave z razpisom in vse to jemljemo resno in odgovorno”. Kot je dodal, želijo slišati argumente za in proti, kar se bo zgodilo v prihodnjih dnevih in tednih.

Zavrnil je tudi očitke predsednika SDS Janeza Janše, da je osrednja tema v Sloveniji že deset dni ministrica za javno upravo, vlada pa da se ne ukvarjali z aktualnimi težavami. “Delamo na nujni popoplavni obnovi, intenzivno tudi na zakonih iz zdravstvene reforme in sprejemu ustreznega vzdržnega proračuna,” je zatrdil Sajovic.

Medtem se pojavljajo tudi informacije o širši rekonstrukciji vlade, neuradno naj bi potekali pogovori o menjavah na čelu ministrstev za kmetijstvo ter za naravne vire in prostor. Sajovic je glede tega dejal, da “bodo o rekonstrukciji govorili tisti, ki jo predlagajo in to je naloga prvega med ministri”.

Po neuradnih informacijah naj bi sicer kmetijski ministrici Ireni Šinko znotraj vladne koalicije očitali neučinkovito delo uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, pri ministru za naravne vire in prostor Urošu Brežanu pa naj bi bila težava predvsem v prepočasnih postopkih pri izvedbi sanacijskih ukrepov po nedavnih ujmah.

Sajovic pa je zatrdil, da se v poslanski skupini Svoboda ne opredeljujejo toliko do posameznih imen kot do vsebin. “Če imamo Slovenke in Slovenci težave z varno hrano, če grozdje prej pojemo, preden izvemo, da je bilo v hrani nekaj, kar tja ne sodi, se nam zdi prav, da to naslovimo, da sistem nadgradimo, izboljšamo”. Prav tako imamo po njegovih besedah v državi že desetletja izzive na področju urejanja voda, ki jih je treba ustrezno nasloviti.

V Levici ob napovedani interpelaciji zoper ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik pričakujejo, da bodo pristojne institucije nemudoma in z vso resnostjo preiskale razloge, je danes dejal vodja poslanske skupine Matej Tašner Vatovec. Pričakujejo tudi pojasnila ministrice, ob nedvoumnih razlogih za interpelacijo pa njen odstop.

Interpelacijo zoper Ajanović Hovnik so napovedali v SDS, ministrico pa bremenijo očitki o visokih stroških službene poti v New York in domnevni netransparentnosti pri razpisu za nevladne organizacije.

Tašner Vatovec je v izjavi za medije dejal, da je bila interpelacija SDS zoper ministrico le vprašanje časa. “Po razkritjih prejšnji teden je bilo jasno, da se bo to zgodilo. Tako da je popolnoma razumljivo, da je opozicija potegnila to potezo,” je povedal.

O glasovanju o interpelaciji se bodo v koaliciji pogovarjali, ko bodo znani rezultati predhodnega preizkusa Komisije za preprečevanje korupcije in ko bo Ajanović Hovnik podala pojasnila. Praksa vsake vlade do zdaj pa je bila, da ne podpre interpelacij proti ministrom svoje vlade. “So pa tudi ministri odstopali, še preden je prišlo do glasovanja o interpelaciji,” je spomnil.

O pogajanjih z javnim sektorjem pa v Levici menijo, da interpelacija ali morebiten odstop ministrice za javno upravo nanje ne bo vplival, saj gre za kolektivna pogajalska izhodišča, ki jih postavlja vlada. Menijo, da so pogajanja ena ključnih zavez, ki jih je dala koalicija, zato je prav, da imajo sindikati sogovornika, ki bo nadaljeval delo, in ne začel znova.

Premier Robert Golob pa je v DZ vložil kandidaturo državne sekretarke na ministrstvu za zdravje Valentine Prevolnik Rupel za ministrico za zdravje. Za Levico pa je ključno, da bo ministrica branik javnega zdravstva in da bo “znala stopiti na prste zasebnim interesom, ki se zažirajo v slovenski javni zdravstveni sistem že dlje časa, se pravi zdravniki v dvojni praksi, zavarovalnice, ki kupujejo bolnišnice in ambulante ter tudi na tak način pomagajo bohotiti zasebni zdravstveni sektor na račun javnega”.

O rekonstrukciji vlade, o kateri danes poročajo mediji, v Levici niso seznanjeni in ne vidijo potrebe po menjavi svojih ministrov. “Trije ministri, ki prihajajo iz vrst Levice, delujejo odlično”, je zatrdil Tašner Vatovec.

 

COMMENTS

Wordpress (0)