“Ministrica Irena Šinko je imela zjutraj kratek, prijazen pogovor s PV-jem” – Odstopne izjave pa ne bo dala – TOPNEWS.si

“Ministrica Irena Šinko je imela zjutraj kratek, prijazen pogovor s PV-jem” – Odstopne izjave pa ne bo dala

“Ministrica Irena Šinko je imela zjutraj kratek, prijazen pogovor s PV-jem” – Odstopne izjave pa ne bo dala

V vladi Roberta Goloba naj bi kmalu prišlo do več sprememb. Že danes je Golob v DZ poslal predlog za imenovanje trenutne državne sekretarke Valentine Prevolnik Rupel za novo ministrico za zdravje. Obetali pa naj bi se tudi menjavi na čelu ministrstev za kmetijstvo ter za naravne vire in prostor, ki prav tako spadata v kvoto Gibanja Svoboda.

Z imenovanjem Prevolnik Rupel bi bila vlada, ki je od julija brez enega člana, spet popolnjena. Z mesta ministra za zdravje je namreč julija odstopil Danijel Bešič Loredan, od takrat je ministrstvo vodil premier Golob.

Vendar pa naj imenovanje nove ministrice za zdravje ne bi bila edina menjava v ministrski ekipi, do katere bi lahko v naslednjih tednih prišlo. Po neuradnih informacijah, naj bi se pripravljal razhod z ministrom za naravne vire in prostor Urošem Brežanom ter kmetijsko ministrico Ireno Šinko. Da se obeta njun odhod, je danes poročalo več medijev.

Za Radio Slovenija je ministrica Šinko povedala, da je imela zjutraj pogovor z Golobom. Ta ji je povedal, da se bosta razšla, je njene besede na omrežju X, nekdanjem Twitterju, povzel novinar Tomaž Celestina. Šinko je za nacionalni radio povedala še, da Goloba o razlogih za razhod ni spraševala, je pa dejala, da odstopne izjave ne bo pisala in da naj jo pač razreši DZ, ki jo je tudi imenoval.

Na seznamu pomanjkljivosti v delu ministrice Šinko naj bi bili sicer med drugim neučinkovito delo uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin,.

Premier Robert Golob je danes ministrici za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Ireni Šinko povedal, da se razhajata. “To sem sprejela kot normalno dejstvo,” je danes povedala Šinko in dodala, da ji premier razlogov za zamenjavo ni predstavil.

“S predsednikom vlade sva imela pogovor, na katerem je rekel, da se razhajava. To sem sprejela kot normalno dejstvo,” je ob robu razglasitve pomurskega podjetja leta 2022 v Murski Soboti  povedala Šinko.

O razlogih se nista pogovarjala, je dodala. Po neuradnih informacijah pa naj bi ministrici v koaliciji očitali neučinkovito delo uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

To je posredno potrdil tudi vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic. “Če imamo Slovenke in Slovenci težave z varno hrano, če grozdje prej pojemo, preden izvemo, da je bilo v hrani nekaj, kar tja ne sodi, se nam zdi prav, da to naslovimo, da sistem nadgradimo, izboljšamo,” je dejal.

Z ministrskega položaja pa se bo po neuradnih informacijah moral posloviti tudi minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan. Pri njemu naj bi bila težava predvsem v prepočasnih postopkih pri izvedbi sanacijskih ukrepov po nedavnih ujmah.

Sajovic je na vprašanje glede zamenjav v strankarski ministrski ekipi – iz kvote Gibanja Svoboda sta tako Šinkova kot Brežan – dejal, da se v poslanski skupini ne opredeljujejo toliko do posameznih imen kot do vsebin. Ob tem je dejal, da so po njegovih besedah v državi že desetletja izzivi na področju urejanja voda, ki jih je treba ustrezno nasloviti.

Pri Brežanu pa naj bi bila težava predvsem v prepočasnih postopkih pri izvedbi sanacijskih ukrepov po nedavnih ujmah. Na tem resorju naj bi si želeli nekoga bolj odločnega.

Da je obnova po ujmi daleč od optimalne, je bil tudi eden od očitkov, ki jih je danes izpostavil prvak SDS Janez Janša na družbenem omrežju X, ko je napovedal interpelacijo ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik.

Ta se je medtem znašla sredi očitkov, povezanih z drago službeno potjo več uslužbenk ministrstva v New York in z razpisom za nevladne organizacije, na katerem so bile uspešne tudi organizacije, s katerimi sodeluje nekdanja poslovna partnerica ministrice. A kot je slišati, se ji za zdaj premier še ni odrekel, vprašanje pa je, kaj bo, če bi se očitki izkazali za utemeljene ali če bo kršitve zakonodaje ugotovila protikorupcijska komisija.

Tako Ajanović Hovnik kot Šinko in Brežan so sicer ministri iz kvote Gibanja Svoboda. Enako velja za vodenje ministrstva za zdravje.

COMMENTS

Wordpress (0)