(V ŽIVO) “Da vladi skrajšamo muke ter omogočimo pristojnim ukvarjanje tudi z drugimi perečimi problemi” – Janez Janša preko Twitterja interpeliral Ajanović Hovnikovo – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) “Da vladi skrajšamo muke ter omogočimo pristojnim ukvarjanje tudi z drugimi perečimi problemi” – Janez Janša preko Twitterja interpeliral Ajanović Hovnikovo

(V ŽIVO) “Da vladi skrajšamo muke ter omogočimo pristojnim ukvarjanje tudi z drugimi perečimi problemi” – Janez Janša preko Twitterja interpeliral Ajanović Hovnikovo

Predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša je na družbenem omrežju X napovedal, da bo poslanska skupina SDS vložila interpelacijo zoper ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik. Ministrico namreč bremenijo očitki o visokih stroških službene poti v New York in domnevni netransparentnosti pri razpisu za nevladne organizacije.

“Že 10 dni je osrednja tema v Sloveniji ministrica za javno upravo,” je zapisal Janša, ki meni, da so kritike ministrice več kot upravičene. Ob tem pa imamo v državi tudi druge probleme, je opozoril in med njimi naštel, da je vlada ob vseh problemih že tri mesece brez ministra za zdravje.

Obnova po ujmi je “daleč od optimalne, zima prihaja”, migrantski pritisk na Slovenijo je najhujši po letu 2015, vlada pa obljublja nove nastanitvene kapacitete namesto zaščite meje in ljudi, je zapisal. Dodal je, da v Ekonomski in monetarni uniji inflacija pada, v Sloveniji pa raste. “Življenje je vse dražje,” je dodal.

“Da vladi skrajšamo muke ter omogočimo pristojnim ukvarjanje tudi z drugimi perečimi problemi, bo poslanska skupina SDS vložila interpelacijo zoper ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik,” je zapisal. Pričakujejo sicer “enak rezultat kot pri prejšnji desni roki predsednika vlade Roberta Goloba”, nekdanjemu ministru za zdravje Danijelu Bešiču Loredanu, je še dodal.

Konkretnih očitkov, ki jih bodo zapisali v interpelacijo, sicer v SDS danes niso predstavili. Poslanec SDS Andrej Kosi je v današnji izjavi dejal le, da so očitki, ki jih je v zadnjih dneh deležna Ajanović Hovnik, več kot upravičeni, hkrati pa se tako zakrivajo dejanske težave državljanov. “Vsekakor pa tudi na področju javne uprave ni bilo velikih premikov,” je dodal.

O tem, ali pričakujejo, da bo ministrica za javno upravo odstopila še pred svojim zagovorom v DZ, pa je Kosi dejal, da je to stvar ministrice. “Bi pa bilo najbolj transparentno, da bi odstopila, saj so očitki takšni, da ministrica v javnosti nima več takšnega zaupanja kot prej,” je ocenil.

Ajanović Hovnik je namreč v zadnjih dneh deležna kritik zaradi visokih stroškov službene poti petčlanske delegacije ministrstva v New York, za katero je država odštela nekaj več kot 33.000 evrov. Ministrica je navedbe o neupravičenosti udeležbe sodelavk ministrstva v preteklih dneh zavrnila in stroške ocenila kot razumne. V bran ji je stopil tudi predsednik vlade Robert Golob.

Pretekli teden pa se je Ajanović Hovnik znašla tudi sredi dvomov o transparentnosti razdeljevanja javnih sredstev. Ministrstvo je namreč konec letošnjega marca objavilo javni razpis za krepitev državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij na tem področju v vrednosti 10,6 milijona evrov. Med največjimi prejemniki sredstev je tudi Inštitut za proučevanje enakosti spolov (IPES) s sedežem v Mariboru. Vodi ga Kaja Primorac, ki je hkrati tudi direktorica in solastnica podjetja Smart center, katerega solastnica in direktorica je bila do sredine lanskega junija ministrica Ajanović Hovnik.

Na ministrstvu so ob tem pojasnili, da je ministrica kot predstojnica ministrstva zgolj podpisala razpisno dokumentacijo in na predlog strokovne komisije tudi nadaljnje spremembe dokumentacije, ni pa nikoli sodelovala v nobeni fazi odločanja.

Po vloženi interpelaciji bo sicer imela ministrica skladno s poslovnikom DZ najmanj 15 dni in največ 30 dni časa za odgovor na interpelacijo. DZ razpravlja in odloča o interpelaciji najkasneje na prvi naslednji seji po prejemu odgovora interpeliranega ministra, če so poslanci dobili odgovor na interpelacijo najmanj 15 dni pred sejo, oziroma na prvi naslednji seji po preteku roka za odgovor na interpelacijo, če odgovor na interpelacijo v tem roku ni bil dan.

Predlagatelji interpelacije sicer za razrešitev ministra potrebujejo 46 glasov. SDS, ki šteje 27 poslancev, tako nima zadostnega števila glasov. Na vprašanje, ali bodo k sopodpisu interpelacije povabili tudi opozicijsko NSi, v SDS danes niso odgovorili. Obe opozicijski stranki sicer skupno premoreta 35 glasov, kar pomeni, da je uspeh interpelacije malo verjeten.

Vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj je na današnji novinarski konferenci dejal, da je interpelacija ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik potrebna, podpisi poslanske skupine NSi pa ne, zanje niti niso bili zaprošeni. Interpelacijo bodo sicer podprli, saj menijo, da bo ministrica po vseh očitkih težko opravljala svoje delo.

“Predlagali smo ji, da razmisli o svojem odstopu, da razbremeni delo vlade, seveda pa je odločitev v njenih rokah in v rokah predsednika vlade,” je dejal. Spomnil je, da so v NSi že zahtevali sklic nujne seje komisije za nadzor javnih financ glede visokih stroškov službene poti delegacije ministrstva za javno upravo v New York, ki pa jo bodo razširili še na razpis za nevladne organizacije, kjer se ministrici očita netransparentnost dodeljevanja javnih sredstev. “Naj pristojne inštitucije to čim prej pregledajo in podajo svoje mnenje,” je dejal.

Poleg tega ji v NSi očitajo tudi, da na področju reforme javne uprave ni bilo storjenega nobenega koraka. “Reforma javne uprave je tam, kjer je bila pred dobrim letom, torej na točki nič, imamo samo načrte, obljube in časovnice,” je dejal.

Dodal je, da je zgodba ministrice popolnoma drugačna od zgodbe z zavodom Iskreni, zaradi katere je bil kot minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v prejšnjem mandatu interpeliran sam. Zavod Iskreni, katerega soustanovitelj je tudi Cigler Kralj, je namreč na razpisu ministrstva za delo v času njegovega ministrovanja za sofinanciranje projektov za pomoč najbolj ranljivim skupinam prebivalcev zaradi epidemije covida-19 dobil več kot 130.000 evrov. Cigler Kralj je takrat pojasnil, da se je še pred nastopom ministrske funkcije izločil iz vseh organov zavoda, na odločitve razpisne komisije pa da ni imel vpliva.

Danes je dejal, da je zgodba z Zavodom Iskreni zaključena, saj je KPK podala mnenje, da ni bilo kršitev zakona in prekrškov v zvezi z integriteto in korupcijo, poraba denarja pa da je bila preverljiva. V razpisu za nevladne organizacije, zaradi katerega se je na tnalu znašla Ajanović Hovnik, pa po besedah Cigler Kralja med drugim ni jasno niti, kaj so cilji tega razpisa. Meni, da bi bilo dobro, da ministrica “zaradi vseh prijateljskih in drugih kolegialnih sorodstvenih povezav” razpis razveljavi in ga zastavi z jasnimi cilji in “z jasno vizijo, kaj se bo za teh 10 milijonov dobilo”.

Glede vse glasnejših informacij glede menjave tudi drugih ministrov vlade Roberta Goloba je Cigler Kralj dejal, da NSi že eno leto poudarja, da je ta “radikalno leva vlada” Slovenijo popeljala v napačno smer in stran od ciljev, ki so jih zasledovali v prejšnji vladi, v kateri je sodelovala tudi NSi. “Ta vlada se niti s sanacijo po poplavah ne sooča na način kot so obljubljali, torej so pozni, neorganizirani, neoperativni,” je dejal.

COMMENTS

Wordpress (0)