Vodstvo RTV: Odpuščanj ni bilo – Valentina Plaskan, ki je včeraj doživela kolaps, še isti dan odpuščena v domačo oskrbo – TOPNEWS.si

Vodstvo RTV: Odpuščanj ni bilo – Valentina Plaskan, ki je včeraj doživela kolaps, še isti dan odpuščena v domačo oskrbo

Vodstvo RTV: Odpuščanj ni bilo – Valentina Plaskan, ki je včeraj doživela kolaps, še isti dan odpuščena v domačo oskrbo

V. d. odgovorne urednice informativnega programa prvega programa TVS Polona Fijavž pred izrekanjem uredništva o podpori njenemu imenovanju poudarja, da bo zaposlene zaščitila pred šikaniranjem in poskrbela za normalizacijo razmer v uredništvu. “Spoštljivi medčloveški odnosi in zaupanje so ključni za profesionalno delovanje uredništva,” poudarja.

Fijavž je v današnjem sporočilu za javnost spomnila, da novinarji informativnega programa in drugi zaposleni na Televiziji Slovenija (TVS) delujejo v zelo stresnih razmerah, so pod velikimi obremenitvami in pritiski. “Na zelo slabe pogoje dela, slabo vodenje, diskriminacijo, politične napade, tudi diskreditacije in kolektivni mobing v preteklosti, kolektiv informativnega programa javno opozarja že skoraj dve leti,” je poudarila. Kot je še izpostavila, so bili mnogi zaposleni zaradi izgorelosti bolniško odsotni, okoli 20 novinarjev je podalo odpovedi delovnega razmerja.

“Zaradi neprofesionalnega kadrovanja in vodenja informativnega programa so novinarji tudi razglasili stavko, njihove zahteve pa niso bile slišane, niti upoštevane,” je spomnila Fijavž.

Ob tem je pred četrtkovim izrekanjem uredništva o podpori njenemu imenovanju na čelo informativnega programa izrazila upanje, da si bodo številni kolegi, ki so imeli v preteklem letu in pol zdravstvene težave, opomogli. Uredniški odbor pa bo po najboljših močeh poskrbel, da bodo obremenitve zaposlenih prilagodili in se o odpravljanju razlogov zanje pogovarjali sproti, je obljubila.

Pozvala je tudi javnost, naj spoštujejo dostojanstvo zaposlenih in se vzdržijo diskreditacij ter sovražnih sporočil. Hkrati je za nedopustno označila zlorabo zdravja zaposlenih in izrazila obžalovanje ob javni objavi fotografije novinarke TVS v trenutku očitne zdravstvene stiske. “Žal mi je, če se je to zgodilo znotraj hiše in brez njenega privoljenja,” je zapisala v sporočilu za javnost.

Skrajno zadržanost do objavljanja tovrstnih novic, zlasti fotografij ali posnetkov, so danes izrazili tudi člani aktiva novinarjev informativnega programa TVS. “Sodelovanje poklicnih novinark in novinarjev RTV Slovenija v tovrstnem početju ostro obsojamo kot izraz neprofesionalnosti in nekolegialnosti,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Ob tem so izrazili tudi začudenje nad torkovim elektronskim sporočilom nekdanje odgovorne urednice informativnega programa prvega programa TVS Jadranke Rebernik, v katerem je ta svojo naslednico pozvala, naj uporabi svoj vpliv in ustavi pogrom nad sodelavci ter preneha z menjavami, ker da je to naloga odgovornega urednika s polnim mandatom.

V pismu, naslovljenem na novo v. d. odgovorne urednice informativnega programa TV Slovenija Polono Fijavž se je zdaj oglasila njena predhodnica Jadranka Rebernik in jo pozvala, naj ustavi šikaniranje in pogrom nad sodelavkami in sodelavci.

“Pozivam te, da – po današnjem dogodku, ko so Valentino Plaskan odpeljali na urgenco – uporabiš ves svoj vpliv in ustaviš pogrom nad sodelavci in sodelavkami,” je zapisala v elektronskem sporočili, sinoči poslanem Fijavževi in še 170 drugim naslovnikom na RTV Slovenija. Kot je dodala, je do zdaj “veljalo nepisano pravilo, da je vršilec dolžnosti postavil osnovno ekipo urednikov, druge menjave pa so se izvajale kasneje, v polnem mandatu”.

Prav tako je Fijavževo pozvala, naj uporabi svoj vpliv, da “posamezniki v desku in redakcijah prekinejo s šikaniranjem; nesramnimi pripombami o videzu ali izkušnjah nekaterih novinark, voditeljic; pritlehnimi zapisi o ‘prišlekih’ in da vsi v informativnem programu začnejo končno delati.”

“Pisanje je presenetljivo predvsem zato, ker kolektiv že vsaj dve leti opozarja na preobremenjenost, šikaniranje in nesramne pripombe nekdanje urednice in nekdanjega vodstva RTV, ki so pripeljali do marsikaterega obiska reševalnega vozila v prostorih Kolodvorske 2 ali obiska naših sodelavcev na urgenci,” so spomnili. Ob tem takratnim nadrejenim očitajo tudi neukrepanje v preteklih tovrstnih primerih, težave uredništva pa so ignorirali tudi na zadnjem sestanku 8. septembra letos, so opozorili v aktivu.

“Upam, da si bodo številni kolegi, ki so imeli v preteklem letu in pol zdravstvene težave, opomogli, mi v uredniškem odboru pa bomo po najboljših močeh poskrbeli, da bomo njihove obremenitve prilagodili in se o odpravljanju razlogov zanje pogovarjali in dogovarjali sproti,” je sporočila Polona Fijavž.

O profesionalnih standardih in odločitvah pa po njihovem mnenju zgovorno govori sodba Novinarskega častnega sodišča, v kateri je to presodilo, da je Rebernik kršila novinarski kodeks in s spreminjanjem vsebine in pomena enega od prispevkov vanj posegala na način cenzure. Nekdanji odgovorni urednici pa ob tem očitajo tudi drastičen padec gledanosti.

V zadnjih dneh sicer v javnosti odmevajo menjave na uredniških in voditeljskih mestih informativnega programa prvega programa Radiotelevizije Slovenija (RTVS), pri čemer se vrstijo tudi očitki opozicijskih SDS in NSi o posegih v novinarsko avtonomijo in kadrovskih cunamijih. Vodstvo RTVS je danes znova poudarilo, da odpuščanj ni bilo, menjave na uredniških mestih pa so sledile odstopu odgovorne urednice Rebernik, saj je mandat s tem potekel tudi ostalim urednikom.

COMMENTS

Wordpress (0)