Sredi ofenzive Volodimir Zelenski odstavil ukrajinskega obrambnega ministra Oleksija Reznikova – Med razlogi mediji navajajo “škandale v zvezi z nabavo blaga in opreme za vojsko po prenapihnjenih cenah” – TOPNEWS.si

Sredi ofenzive Volodimir Zelenski odstavil ukrajinskega obrambnega ministra Oleksija Reznikova – Med razlogi mediji navajajo “škandale v zvezi z nabavo blaga in opreme za vojsko po prenapihnjenih cenah”

Sredi ofenzive Volodimir Zelenski  odstavil ukrajinskega obrambnega ministra Oleksija Reznikova – Med razlogi mediji navajajo “škandale  v zvezi z nabavo blaga in opreme za vojsko po prenapihnjenih cenah”

Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov je bil razrešen s položaja, je sporočil voditelj države Volodimir Zelenski. Reznikov je ministrstvo vodil že pred začetkom ruske obsežne invazije februarja 2022. Toda v svojem večernem nagovoru je predsednik Zelenski dejal, da je čas za “nove pristope” na obrambnem ministrstvu. Rustema Umerova, ki vodi ukrajinski sklad za državno premoženje, je gospod Zelenski predlagal za naslednika  Reznikova.

“Verjamem, da ministrstvo potrebuje nove pristope in druge oblike interakcije tako z vojsko kot družbo kot celoto,” je dejal ukrajinski predsednik v svojem nagovoru iz prestolnice Kijev. Ukrajinski mediji špekulirajo, da bo  Reznikov postal novi veleposlanik Kijeva v Londonu, kjer je razvil dobre odnose z visokimi politiki.57-letnik je postal znana osebnost od začetka vojne v Ukrajini. Mednarodno priznan se je redno udeleževal srečanj z zahodnimi zavezniki Ukrajine in igral ključno vlogo pri lobiranju za dodatno vojaško opremo.

A njegovo razrešitev so pričakovali že nekaj časa. Prejšnji teden je Reznikov novinarjem povedal, da raziskuje druga stališča z ukrajinskim predsednikom. Po poročanju lokalnih medijev je nekdanji obrambni minister dejal, da bi verjetno privolil, če bi mu  Zelenski ponudil priložnost za delo pri drugem projektu. Ukrajinski obrambni svetovalec Jurij Sak je za BBC povedal, da je gospod Reznikov vodil preoblikovanje ministrstva in tako postavil temelje za prihodnje članstvo v Natu.

“Njegova zapuščina je, da je prepričal obrambne ministre po vsem svetu, da je nemogoče mogoče,” je dejal v zvezi z uspešnim lobiranjem. Reznikova pri tujih vladah za orožje. Toda strokovnjaki so opazili, da preoblikovanje kabineta verjetno ne bo povzročilo večjih sprememb v strategiji ukrajinskega bojišča, pri čemer bo kampanjo nadzoroval general Valerij Zalužni – poveljnik ukrajinskih oboroženih sil.

Odstavitev gospoda Reznikova je prišla med širšo protikorupcijsko akcijo v administraciji  Zelenskega, pri čemer je izločanje podkupovanja v državi bistveno za željo Ukrajine po pridružitvi zahodnim institucijam, kot je EU.

Glede na indeks zaznave korupcije organizacije Transparency International je Ukrajina na 116. mestu od 180, vendar se je zaradi prizadevanj v zadnjih letih njen položaj znatno izboljšal.

Čeprav  Reznikov osebno ni obtožen korupcije, je bilo na ministrstvu za obrambo kar nekaj škandalov v zvezi z nabavo blaga in opreme za vojsko po prenapihnjenih cenah.

V začetku tega leta je po škandalu odstopil namestnik  Reznikova Vjačeslav Šapovalov. Takrat se je veliko poročalo, da je gospod Reznikov komaj zdržal na svojem položaju. Takrat je dejal, da je stres, ki ga je preživel, “težko natančno izmeriti”, in dodal, da je njegova “vest popolnoma čista”.

Ministrstvo za obrambo je pretreslo tudi več nedavnih aretacij v regionalnih uradih za zaposlovanje, kjer so bili častniki obtoženi jemanja podkupnin, da bi se moški izognili vojaškemu naboru v Ukrajini.

V petek se je ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan srečal z visokimi ukrajinskimi uradniki za boj proti korupciji in jih pozval, naj nadaljujejo s pregonom protikorupcijskih primerov, “ne glede na to, kam vodijo”. Reznikova bo zamenjal  Umerov, ki je zastopal Ukrajino v mirovnih pogajanjih na začetku ruske obsežne invazije.

Nekdanji poslanec je domnevno utrpel simptome domnevne zastrupitve med mirovnimi pogajanji marca 2022 skupaj z ruskim milijarderjem Romanom Abramovičem – ki je bil tudi del pogajalske strani. V izjavi, objavljeni na Facebooku, je pozneje zanikal poročila in ljudi pozval, naj ne zaupajo “nepreverjenim informacijam”.

V pogovoru za BBC je takrat dejal, da je bil potreben pogum, da bi našel rešitve, vendar je bil odločen, “da najde [politično in diplomatsko rešitev za to brutalno invazijo”.Kot član skupnosti krimskih Tatarov je postal ključni član mednarodnih prizadevanj Zelenskega za ozaveščanje, ki se osredotočajo na krepitev vezi v islamskem svetu.

Odstavitev Reznikova prihaja, ko Ukrajina vodi počasno in krvavo protiofenzivo, potem ko je od zahodnih zaveznikov pridobila naprednejše orožje. Napredek na fronti je bil počasen, a najvišji ukrajinski generali so v nedeljo povedali, da so njihove sile prebile ključno linijo ruske obrambe na jugu države.

COMMENTS

Wordpress (0)