Bolgarija Sloveniji ponuja sodelovanje pri projektu postavitve novih jedrskih reaktorjev v Kozloduju – TOPNEWS.si

Bolgarija Sloveniji ponuja sodelovanje pri projektu postavitve novih jedrskih reaktorjev v Kozloduju

Bolgarija Sloveniji ponuja sodelovanje pri projektu postavitve novih jedrskih reaktorjev v Kozloduju

Bolgarija ponuja Sloveniji, da postane del projekta širitve jedrske elektrarne Kozloduj, je sporočila bolgarska vlada.

Bolgarski premier Nikolay Denkov je na bilateralnem srečanju slovenskega premiera Roberta Goloba povabil k vzpostavitvi sodelovanja. Govorila sta ob robu 18. Blejskega strateškega foruma v Sloveniji, ki letos poteka pod sloganom Solidarnost za globalno varnost.

Slovenija se pripravlja na povečanje zmogljivosti jedrske energije, ugotavlja vlada v Sofiji in dodaja, da se je pripravljena učiti od Bolgarije. Bolgarija z načrti za širitev jedrske elektrarne Kozloduj prehiteva Slovenijo, piše v sporočilu.

Slovenija načrtuje tudi postavitev še enega jedrskega bloka

Naj omenimo, da ima Slovenija eno jedrsko elektrarno – Krško (731 MW) in se pripravlja na postavitev drugega bloka . Bolgarija ima tudi eno jedrsko elektrarno – Kozloduj, ki jo sestavljata dva reaktorja po 1.088 MW in načrtuje gradnjo novih. Vlada je pred dvema mesecema podpisala pogodbo za 1.110 MW blok .

Premier Nikolaj Denkov je svojemu kolegu Robertu Golobu dejal, da bi morala Slovenija sodelovati pri projektu v Kozloduju bodisi kot kupec električne energije bodisi kot investitor.

Bolgarski načrt je zagotoviti osnovno energijo iz jedrskih elektrarn

Denkov je dejal, da odločitev o gradnji novih reaktorjev temelji na dolgoročni napovedi povpraševanja po energiji do leta 2050.

Dve novi enoti bosta skupaj s podaljšanjem obratovanja obstoječih zadostovali za zagotavljanje osnovne moči, dokler se država ne odloči, kako bo razvijala svojo energetsko mešanico po letu 2050, je pojasnil Denkov.

Bolgarija je Sloveniji tudi pripravljena pomagati pri pripravi strokovnjakov za gradnjo in delovanje novih jedrskih reaktorjev.

NEK Kozloduj se nahaja 200 kilometrov severno od bolgarske prestolnice Sofije in pet kilometrov vzhodno od mesta Kozloduj na reki Donavi.

COMMENTS

Wordpress (0)