Talibani so danes obeležili dve leti svoje ponovne vladavine v Afganistanu z razglasitvijo državnega praznika -“Dneva neodvisnosti Afganistana od ameriške zasedbe” – TOPNEWS.si

Talibani so danes obeležili dve leti svoje ponovne vladavine v Afganistanu z razglasitvijo državnega praznika -“Dneva neodvisnosti Afganistana od ameriške zasedbe”

Talibani so danes obeležili dve leti svoje ponovne vladavine v Afganistanu z razglasitvijo državnega praznika -“Dneva neodvisnosti Afganistana od ameriške zasedbe”

Talibani so danes obeležili dve leti svoje ponovne vladavine v Afganistanu z razglasitvijo državnega praznika. V več afganistanskih provincah so hkrati priredili dogodke, na katerih so praznovali, kar so poimenovali, “dan neodvisnosti Afganistana od ameriške zasedbe”, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V torek namreč  mineva dve leti, odkar je Kabul padel v roke talibanov, ki so prevzeli nadzor nad Afganistanom med kaotičnim in kontroverznim umikom Združenih držav iz države po skoraj 20 letih spopadov.

Talibani, ki jih večina držav po svetu ne priznava, so torek razglasili za državni praznik. Ta dan je “poln časti in ponosa za Afganistance,” je za CNN povedal namestnik tiskovnega predstavnika talibanov Bilal Karimi.

»Afganistan je bil osvobojen okupacije, Afganistanci so lahko ponovno pridobili svojo državo, svobodo, vlado in voljo. Edini način za rešitev problema je razumevanje in dialog, pritisk in sila nista logična,” je dodal.

“Osvojitev Kabula je še enkrat dokazala, da nihče ne more nadzorovati ponosnega afganistanskega naroda,” je v izjavi, objavljeni v več jezikih, tudi v angleščini, zapisala talibanska vlada.

V govoru na dogodku v Kabulu se je namestnik premiera Abdul Salam Hanafi zavzel za dobre odnose z vsemi državami na svetu. Poudaril je, da če si mednarodna skupnost želi odprave drog in ustavitve nezakonitih migracij, bi vlade morale podpreti izvajanje velikih razvojnih projektov v Afganistanu. Zaenkrat še nobena država ni priznala talibanske vlade v Afganistanu, še navaja dpa.

Talibani so se na oblast v Afganistanu vrnili skoraj natanko dvajset let po ameriški invaziji na to državo, ki je privedla h koncu njihove vladavine. Ob kaotičnem umiku mednarodnih sil so 15. avgusta 2021 vkorakali v Kabul in znova prevzeli oblast v državi.

Toda praznovanje je zadnja stvar, ki si jo mnoge afganistanske ženske, kot je Zahra – ki jo CNN identificira le iz varnostnih razlogov – želijo početi, saj življenje pod talibansko vladavino postaja vse bolj represivno in brutalno.

In, opozarjajo aktivisti, se lahko stvari samo poslabšajo, ko svet gleda stran, utrujen od desetletja trajajočih vojn v Afganistanu in preveč zaposlen s svojimi domačimi vprašanji. Vseskozi vse manjša tuja pomoč pomeni, da se milijoni Afganistancev spopadajo s sušo, lakoto in boleznimi v krizi, za katero so strokovnjaki Združenih narodov za človekove pravice ta teden povedali, da se še hujša.

“Svoboda žensk ne obstaja več,” je dejala Mahbouba Seraj, afganistanska aktivistka za pravice žensk in kandidatka za Nobelovo nagrado za mir leta 2023.

“Ženske v Afganistanu so počasi izbrisane iz družbe, iz življenja, iz vsega – njihovih mnenj, njihovih glasov, tega, kar mislijo, kje so.”

Mednarodna skupnost je na široko obsodila ravnanje talibanov z dekleti in ženskami, organ ZN za človekove pravice pa je skupino ta teden pozval, naj uvede reforme in spoštuje svoboščine žensk.

Toda ta sporočila niso veliko prispevala k spremembam in svetovna pozornost je v veliki meri zbledela, zaradi česar so se mnogi Afganistanci počutili jezne in zapuščene s strani sveta.

“Mladi v Afganistanu kričijo na polno in poskušajo pritegniti pozornost sveta nase in na razmere vojne, ženske v Afganistanu,” je dejala Seraj, aktivistka za pravice žensk.

Zahra je rekla, da se sprašuje, zakaj se druge države zdijo zadovoljne, da pogledajo stran. “Udobno jim je – njihovi otroci, njihove hčere, njihove sestre hodijo v šolo,” je dejala. “Ampak … na tem koncu sveta so dekleta in ženske, svet jih preprosto ignorira in ne morejo storiti ničesar.”

 

Napovedovali so miroljubno vladavino, a so na te obljube hitro pozabili in obnovili politiko zatiranja, Afganistanci pa se soočajo z vse večjo revščino in negotovostjo tudi glede preskrbe s hrano.

COMMENTS

Wordpress (0)