Popoldne in zvečer lahko znova pričakujemo močnejše nalive, jutri pa prva od dveh avgustovskih superlun – TOPNEWS.si

Popoldne in zvečer lahko znova pričakujemo močnejše nalive, jutri pa prva od dveh avgustovskih superlun

Popoldne in zvečer lahko znova pričakujemo močnejše nalive, jutri pa prva od dveh avgustovskih superlun

Letošnji avgust bo poseben čas za ljubitelje astronomije, saj bo postregel z redkim pojavom dveh superlun. Prva se bo na nebu pojavila že v torek, druga, modra superluna, pa 31. avgusta. Nazadnje sta se v istem mesecu pojavili dve superluni pred petimi leti, naslednjič pa se bo to ponovilo šele leta 2037.

Z modro luno se označuje druga polna luna v istem koledarskem mesecu in se običajno pojavlja na vsaki dve leti in osem mesecev, poročajo tuji mediji.  Superluna medtem nastane, ko je Luna v svoji orbiti najbliže Zemlji, zaradi česar je videti za 14 odstotkov večja in 30 odstotkov svetlejša. V tej točki med kroženjem okoli Zemlje je Luna oddaljena okoli 357.000 kilometrov. V najbolj oddaljeni točki orbite je Luna od Zemlje oddaljena slabih 406.000 kilometrov.

Poletne noči brez oblakov bi na severni polobli lahko ponudile najboljše možne pogoje za spremljanje tega redkega astronomskega pojava. Opazovalci v Sloveniji bodo sicer bržkone na priložnost morali počakati do konca meseca, saj so za torek zvečer napovedane nevihte po celi državi.

Kot so za britanski Sky News dejali iz muzeja v Greenwichu, je superluna odlična priložnost, da z manjšim teleskopom ali celo daljnogledom detajlno opazujemo lunino površino. Luna bo na pogled posebej velika tik ob njenem vzhodu oz. tik pred njenim zahodom. V torek bosta na nebu vidna tudi Merkur in Mars, je sporočila ameriška vesoljska agencija Nasa.

Pozno popoldne, zvečer in v prvem delu noči na sredo bodo možna neurja z močnimi sunki vetra, močnejšimi nalivi in krajevno točo, napovedujejo na Arso, kjer so izdali oranžno opozorilo. Plohe in nevihte se bodo sprva začele pojavljati na severu države, zvečer pa se bodo razširile nad vso Slovenijo. V noči na sredo bodo padavine postopoma ponehale.

Lokalno bodo možni močnejši nalivi, močan veter in udari strel, so zapisali na Agenciji RS za okolje. Udari strel lahko zanetijo požare, toča pa lahko poškoduje posevke. Ob hudourniških vodotokih lahko nastanejo poplave.

Na agenciji opozarjajo na bližajoče se nevihtne oblake. Med nevihto naj se ljudje ne zadržujejo na izpostavljenih mestih, saj je udar strele lahko smrtno nevaren. Priporočajo, da počakajo na varnem mestu, saj nevihta običajno ne traja dolgo.

Pristojne službe še vedno odstranjujejo posledice neurij izpred nekaj dni. Le ta so v zadnjih tednih škodo povzročala po vsej Sloveniji. Močan veter je podiral drevesa in odkrival strehe, meteorna voda pa je zalivala objekte.

COMMENTS

Wordpress (0)