(VIDEO) Golob vladi predlagal novo ekipo državnih sekretarjev – Loredan: “Novim obrazom ministrstva za zdravje želim uspešno delo” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Golob vladi predlagal novo ekipo državnih sekretarjev – Loredan: “Novim obrazom ministrstva za zdravje želim uspešno delo”

(VIDEO) Golob vladi predlagal novo ekipo državnih sekretarjev – Loredan: “Novim obrazom ministrstva za zdravje želim uspešno delo”

Premier Robert Golob je po seznanitvi DZ z odstopom ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana zatrdil, da zdravstvena reforma ostaja ključna prioriteta vlade. Vodenje resorja je začasno prevzel sam. Vlada je na njegov predlog dopisno imenovala novo ekipo državnih sekretarjev, in sicer Valentino Prevolnik Rupel, Marjana Pintarja in Azro Herceg.

“Prenova sistema je nujna, ker vse izkušnje zadnjega leta kažejo, da je treba okrepiti javno zdravstveno mrežo s posebnim poudarkom na javnih zdravstvenih zavodih,” je v izjavi medijem ob robu izredne seje DZ dejal predsednik vlade, ki bo začasno opravljal tudi funkcijo ministra za zdravje, Golob. Zatrdil je, da bodo tudi vsi ukrepi šli v to smer, hkrati pa računa, da bodo v naslednjih mesecih naredili enega ali več pomembnih korakov naprej v zdravstveni reformi in našli človeka, ki bo prevzel vodenje zdravstvenega resorja.

Začasno ga bo torej vodil sam, v ožjo ekipo pa je ob dosedanji državni sekretarki Herceg predlagal še raziskovalko na ljubljanskem inštitutu za ekonomska raziskovanja Prevolnik Rupel in direktorja združenja zdravstvenih zavodov Pintarja.

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela sklepe o razrešitvi državnih sekretarjev na ministrstvu za zdravje Tadeja Ostrca, Tjaše Vidic in Azre Herceg. Obenem so bili s sklepi imenovani novi državni sekretarji, so sporočili po seji vlade.

“Prepričan sem, da bo delo teklo nemoteno, oba že imata izkušnje iz zdravstvenega sistema in izkušnje z delom v strateškem svetu, zato verjamem, da bodo stvari stekle mogoče celo hitreje, kot so do sedaj, in da prenova sistema ne bo zastala,” je ob predstavitvi ekipe, ki bo v naslednjih mesecih zagrizla v zdravstveno reformo, dejal Golob.

O tem, ali izbira državnih sekretarjev kaže na to, da novi minister za zdravje s polnim mandatom ne bo zdravnik, pa je premier dejal, da je bolj kot to pomembno, da bo novi minister postal sestavni del že obstoječe ekipe, na mizo pa bo dobil že razdelan koncept reforme. “Ne bomo čakali tri mesece, potem pa še tri mesece ministra, ki bo poskušal priti s svojim konceptom. Koncept bomo poskušali izpeljati v tem času in od bodočega ministra pričakujemo predvsem, da bo ta koncept učinkovito izpeljal,” je še sklenil Golob. Ob tem je zatrdil, da je tak načrt usklajen z vsemi deležniki, tudi s strateškim svetom za zdravje. In je po njegovi oceni tudi najbolj ustrezen.

DZ se je danes seznanil z odstopom ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, s tem pa mu je prenehala ministrska funkcija. Zdaj že nekdanji minister se seje ni udeležil, v pisni izjavi pa je poudaril, da si Slovenija zasluži prenovo vseh nivojev zdravstvene mreže.

Spoštovani,

obveščamo vas, da se minister za zdravje Danijel Bešič Loredan ne bo udeležil današnje seje Državnega zbora. Pošiljamo vam njegovo izjavo:

»Ob tej priložnosti se zahvaljujem vsem svojim sodelavkam in sodelavcem na Ministrstvu za zdravje za izjemno požrtvovalnost in vse opravljeno delo, ki je po koalicijsko usklajenih korakih sledilo cilju transparentnega, kakovostnega in učinkovitega zdravstvenega sistema ter zdravstvene blagajne v najvišjo korist pacientov. Prav posebna zahvala vsem državljankam in državljanom, ki so nam izkazovali podporo, zavedajoč se nujnosti strukturnih sprememb slovenskega zdravstva. Slovenija si po 30 letih zasluži prenovo vseh nivojev zdravstvene mreže, ki bo temeljila na najboljših praksah iz tujine, čemur mora biti zavezan kdorkoli bo prevzel vodenje te pomembne naloge.

Novim obrazom Ministrstva za zdravje želim uspešno delo.

Danijel Bešič Loredan«

V SD so zaskrbljeni nad padanjem podpore vladi. Po letu mandata je to sicer pričakovano, a dejstvo je, da vladi v tem času v zdravstvu ni uspelo narediti minimalnih pričakovanih premikov, je dejala predsednica SD Tanja Fajon. O aktualnem političnem dogajanju so v SD nameravali razpravljati danes, a so klavzuro zaradi slabega vremena odpovedali.

Podpredsednica vlade in zunanja ministrica Fajon je spomnila, da ima vlada odprtih veliko predlogov širokih družbenih sprememb, dosedanje delo pa kaže na to, da bodo jeseni morali bistveno bolj zavihati rokave. Priznava sicer, da so se v dobrem letu mandata marsikaj naučili, a dodaja, da “verjetno ni prav, da se učimo na lastnih napakah”.

Enako kot premier Robert Golob pa predsednica SD poudarja, da med ključnimi prioritetami vlade ostaja zdravstvena reforma. Ob tem je poudarila, da imajo v stranki usposobljeno zdravstveno ekipo, v zadnjem času so se s predsednikom vlade sestali tudi na dveh posvetih, zdaj pa je na vladni koaliciji, da skuša zbrati ves potencial, ljudem zagotoviti javno zdravstveno oskrbo in nasloviti rak rane javnega zdravstvenega sistema.

Ministrsko ekipo je sicer zapustil minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, DZ se je prav danes seznanil z njegovim odstopom, vodenje resorja pa je začasno prevzel predsednik vlade Golob. Ime novega ministra še ni znano, Fajon pa je danes poudarila, da ni toliko pomembno samo ime, temveč vsebina in opolnomočenost ministrske ekipe. “To je tisto, kar danes najbolj potrebujemo in pričakujemo,” je bila jasna.

Ob tem je opozorila, da zdravstvo, ki je že “zdavnaj preseglo vsesplošno epidemijo družbenih razmer”, ni edino kritično. V SD so tako prepričani, da se mora vladna koalicija lotiti tudi stanovanjske problematike, pokojnin, dolgotrajne oskrbe, plač v javnem sektorju. “To so zgodbe, ki so med seboj povezane, kar pomeni, da nas čaka naporna jesen, v koaliciji moramo res držati stabilnost, enotnost,” meni predsednica SD.

Hkrati je zatrdila, da so v stranki zadovoljni z delom ministrov iz kvote SD, saj da beležijo dobre rezultate brez konfliktnih zgodb. Tega si želi tudi na drugih resorjih, zlasti tistih, ki naslavljajo področja, ki so “rak rane” v družbi. Ključno pri nadaljnjem delu pa bo po njenih besedah iskanje širšega družbenega konsenza, pri čemer morajo sodelovati z javnostjo, biti transparentni in predstaviti realne cilje, je prepričana Fajon.

Pred odhodom na parlamentarne počitnice so se sicer v SD danes nameravali sestati na klavzuri. Dnevni red je med drugim predvideval razpravo o aktualnem političnem dogajanju in pripravah na evropske volitve, ki bodo junija prihodnje leto.

COMMENTS

Wordpress (0)