“Ni čas za neka notranja prepucavanja oziroma razprtije…” Urška Klakočar Zupančič pri Rosviti Pesek v Odmevih, po sedem urni klavzuri Svobode na Brdu – TOPNEWS.si

“Ni čas za neka notranja prepucavanja oziroma razprtije…” Urška Klakočar Zupančič pri Rosviti Pesek v Odmevih, po sedem urni klavzuri Svobode na Brdu

“Ni čas za neka notranja prepucavanja oziroma razprtije…” Urška Klakočar Zupančič pri Rosviti Pesek v Odmevih, po sedem urni klavzuri Svobode na Brdu

 

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan še uživa podporo stranke Svoboda. Kot je za Odmeve TV Slovenija danes še dejala podpredsednica stranke in predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, o tem sicer na sedemurnem srečanju Svobode danes na Brdu pri Kranju niso govorili, saj so se posvetili vsebini, posebej zdravstveni reformi, pri kateri vztrajajo.

“Dokler uresničuje koalicijske zaveze in udejanja naše vrednote, uživa naše zaupanje,” je o ministru dejala Klakočar Zupančič in dodala, da ima tudi njeno podporo. “Vem, da se pri svojem delu spopada z mnogo različni interesi. Verjamem, da ga vodi vrednota, ki smo ji zavezani, to pa je ohranitev in krepitev javnega zdravstva,” je dodala.

 

O dogajanju med ministrom in strateškim svetom za zdravstvo, ki ga je imenoval premier Robert Golob in ga vodi kirurg Erik Brecelj, je podpredsednica Svobode ocenila, da gre za “čudno situacijo, ne le za državljane, ampak marsikoga v politiki”.

Rosvita P: “Kirurg Erik Brecelj je lani jeseni dejal, da drugačen človek, kot je Danijel Bešič Loredan, na tem mestu sploh ne bi mogel biti. Danes Erik Brecelj pravi slednje: boljše bi bilo, da ga ne bi bilo. Zanima me, kaj si pravzaprav vi kot političarka, predsednica državnega zbora, mislite o tem trojčku, ki je pravzaprav zelo nenavaden. Imamo ministra za zdravje, imamo premierja, ki mu vzame zdravstveno reformo in si naredi strateški svet, ki je v neposrednem in stalnem konfliktu. Kako naj to funkcionira?
UKZ: “Jaz verjamem, da je to na nek način čudna situacija, ne samo za državljanke in državljane, tudi za marsikoga v politiki. Jaz upam, da se bodo vsi trije akterji, ki ste jih zdaj omenili, to se pravi aktualni minister za zdravje, premier in pa doktor Brecelj, ki sedi v strateškem svetu za zdravstvo, usedli, pogovorili, našli stične točke in delovali, upam …

Rosvita P…. Ste že videli ta konflikt in kako daleč je prišel?
UKZ: “Jaz sem ga zaznala, nisem bila pa nikoli prisotna. Spoštujem pa vse tri akterje in verjamem, da so zreli, razumni, razgledani ljudje in da se zavedajo, da moramo urediti javno zdravstvo v dobro državljank in državljanov in zdaj ni čas za neka notranja prepucavanja oziroma razprtije, ki jih morda na na ideološki ravni čutijo med sabo”.

Na vprašanje o tem, ali minister izpolnjuje zavezo o takojšnjem skrajšanju čakalnih vrst v zdravstvu, je Klakočar Zupančič priznala, da interventni zakon, ki “je bil vložen z najboljšimi nameni”, ni dosegel cilja skrajšanja čakalnih dob, zato se zdaj popravlja. “Sprejmemo kritiko, se nekaj naučimo iz nje in delamo naprej,” je dodala.

Ker sta bili koalicija in stranka “že takoj v začetku mandata soočeni s tolikšnimi ovirami”, je po besedah Klakočar Zupančič prav, da so zadovoljni z delom, saj so to uspešno prebrodili. Ob tem je poudarila, da so pri doseganju ciljev zavezani pravni državi in želijo spremembe uveljaviti legalno, saj “pravna država za nas ni prazna beseda, kot je bila morda za nekatere druge vlade”.

Današnji pogovori med ministri in poslanci Svobode na Brdu pri Kranju so bili po njenih besedah odkriti, opozorjeno je bilo tudi na določene napake. Svoj profesionalni odnos s premierjem Golobom pa je označila kot zelo dober. “Najin odnos je korekten, dobro sodelujeva, ne nazadnje sva tudi danes kar precej govorila na Brdu. Naslovila sva predvsem v glavnem seveda vsebinske zadeve, odnos med vlado in državnim zborom, vlaganje zakonov in pa amandmiranje že v proceduro vloženih predlogov”.

Rosvita P: “Ta odnos oziroma avtonomija državnega zbora napram izvršne oblasti me zanima. Če citiram prvega predsednika Milana Kučana, ki je opozoril, da če je vse pri eni stranki, so ta razmerja zelo občutljiva. Zato sem vas vprašala, kakšno je vajino profesionalno sodelovanje. Ne govorim o vseh tistih rumenih zapisih”.

UKZ: “Poglejte, jaz ocenjujem najino profesionalno sodelovanje kot zelo dobro. Trudim se in vidim, da se mi to tudi priznava, da se državni zbor vodi avtonomno. Mi smo ne nazadnje druga veja oblasti in medtem ko imamo zakonodajno funkcijo, izvršujemo tudi nadzorno funkcijo. Parlament je tudi na neke vrste nadzornik nad vlado, in to nam vlada ne oporeka, ne očita, pač pa nam prisluhne in to je tisto, kar smo tudi v tem enem letu dosegli, to se pravi, da dejansko deluje sistem zavor in ravnovesij med eno in drugo vejo oblasti”.

COMMENTS

Wordpress (0)