“Nahela uporabljajo kot pretvezo” – Babica ubitega najstnika pravi, da ji je zbiranje finančne podpore policistu, ki je ubil njenega vnuka, “zlomilo srce” – TOPNEWS.si

“Nahela uporabljajo kot pretvezo” – Babica ubitega najstnika pravi, da ji je zbiranje finančne podpore policistu, ki je ubil njenega vnuka, “zlomilo srce”

“Nahela uporabljajo kot pretvezo” – Babica ubitega najstnika pravi, da ji je zbiranje finančne podpore  policistu, ki je ubil njenega vnuka, “zlomilo srce”

V Franciji so za policista, ki je prejšnji teden ubil 17-letnika francosko-alžirskega rodu, kar je v državi sprožilo množične nerede, do danes zbrali skoraj 900.000 evrov, sredstva pa je prispevalo okoli 40.000 ljudi. Kampanjo zbiranja sredstev je začel skrajni desničar Jean Messiha, doslej pa so zbrali več denarja kot za družino najstnika.

Do kampanje skrajno desnega medijskega komentatorja Jeana Messihe, ki je sicer blizu kandidatu na lanskih predsedniških volitvah, znanem po sovraštvu do tujcev, Ericu Zemmourju, so bili kritični nekateri politiki iz vladajoče koalicije in strank levega političnega pola, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

“Jean Messiha se igra z ognjem,” je na Twitterju zapisal Eric Bothorel, poslanec spodnjega doma francoskega parlamenta iz stranke Preporod francoskega predsednika Emmanuela Macrona. Vodja opozicijske socialistične stranke Olivier Faure pa je spletni platformi Gofundme, kjer zbirajo sredstva za policista, poslal sporočilo, da omogoča sramotno zbiranje sredstev.

Kampanja za francoskega policista, ki je obtožen uboja in ostaja v priporu, je po zbranih sredstvih presegla akcijo za družino ubitega najstnika. Njegova babica je v nedeljo, ko je pozvala h končanju nasilja na ulicah francoskih mest, glede tega dejala, da ji je policistu izražena podpora “zlomila srce”. “Vzel je življenje mojega vnuka. Ta moški mora za to plačati, tako kot vsi ostali,” je povedala za televizijsko hišo BFM. Babica najstnika, ki ga je ustrelila policija, poziva k miru, saj je med nemiri aretiranih 3000 ljudi

 

Načelnik policije v francoskem mestu, ki je angažirana  zaradi napada na županov dom, je za Sky News povedal, da so njegovi policisti vpleteni v “vojno” proti izgrednikom, “ki so tam, da nas pobijejo”. Eric Vergne je vodil odgovor na napad, ki je šokiral francoski narod . V nedeljo zgodaj zjutraj je goreč avtomobil zapeljal pred predmestno hišo Vincenta Jeanbruna , župana L’Hay-les-Roses.

Jeanbruna takrat ni bilo doma, vendar je bila njegova žena skupaj z dvema majhnima otrokoma prisiljena pobegniti od doma. Med begom je utrpela zlom noge. Vergne, ki  se je udeležil dogodka v znak solidarnosti z županom mesta.  Babica ubitega najstnika pa pravi, da “Nahela uporabljajo kot pretvezo”.

Dejal je: »Ljudje govorijo o nemirih, a za nas, ki se moramo z vsem tem soočati, to niso nemiri – to je vojna.  Nasilje in ropanje v Nanterru in Parizu se umirjata – vendar vlada nelagoden mir

“Ljudje, ki stojijo pred nami, so tam, da nas ubijejo. “Imajo molotovke, tlakovce, pridejo na tri metre pred nas. “Imajo ogromne tlakovce, ki jih mečejo v nas, da bi nas poskušali ubiti. Nočejo se igrati z nami. Tam so, da nas ubijejo.”

COMMENTS

Wordpress (0)