(VIDEO) Gvajana je prejela 191 glasov, Sierra Leone 188, Alžirija 184 glasov, Južna Koreja 180, Slovenija 153 – Kaj o izvolitvi Slovenije za nestalno članico VS OZN poročajo tuje agencije? – TOPNEWS.si

(VIDEO) Gvajana je prejela 191 glasov, Sierra Leone 188, Alžirija 184 glasov, Južna Koreja 180, Slovenija 153 – Kaj o izvolitvi Slovenije za nestalno članico VS OZN poročajo tuje agencije?

(VIDEO)  Gvajana je prejela 191 glasov, Sierra Leone 188, Alžirija 184 glasov, Južna Koreja 180, Slovenija 153 – Kaj o izvolitvi Slovenije za nestalno članico VS OZN poročajo tuje agencije?

Generalna skupščina Združenih narodov je v torek izvolila Alžirijo, Gvajano, Sierro Leone, Slovenijo in Južno Korejo v Varnostni svet ZN za dveletni mandat, ki se začne 1. januarja 2024, medtem ko je Belorusija – zaveznica z Rusijo pri njeni invaziji na Ukrajino – je bila zavrnjen poroča Reuters. Tuji tisk v poročilih predvsem poudarja dejstvo, da je Belorusija, kot tesna zaveznica Rusije  izgubila proti Sloveniji.

Alžirija, Gvajana, Sierra Leone in Južna Koreja so brez nasprotnika kandidirale za mesto v 15-članskem organu, ki je zadolžen za ohranjanje mednarodnega miru in varnosti. V edini tekmovalni tekmi je Slovenija ugnala Belorusijo. Pet izvoljenih držav bo nadomestilo Albanijo, Brazilijo, Gabon, Gano in Združene arabske emirate.

Varnostni svet je edini organ ZN, ki lahko sprejema pravno zavezujoče odločitve, kot so uvedba sankcij in odobritev uporabe sile. Ima pet stalnih članic z pravico veta: Veliko Britanijo, Kitajsko, Francijo, Rusijo in ZDA.

Da bi zagotovili geografsko zastopanost, so sedeži dodeljeni regionalnim skupinam. Toda tudi če kandidati kandidirajo brez nasprotnikov v svoji skupini, morajo še vedno pridobiti podporo več kot dveh tretjin generalne skupščine. Gvajana je prejela 191 glasov, Sierra Leone 188, Alžirija 184 glasov, Južna Koreja 180.

Ruska gencija Tassv poročilu z naslovom : “Belorusija izpadla, Slovenija notri: VS ZN glasoval o novih članicah za prihodnje leto” Slovenija je prejela 153 glasov, Belorusija pa 38 glasov
Belorusija na glasovanju v VS ZN ni zbrala potrebnega števila glasov za nestalno članico Varnostnega sveta ZN za obdobje 2024-2025, saj je sedež v svetovni organizaciji pripadel Sloveniji.

Slovenija je prejela 153 glasov, Belorusija pa 38 glasov. Za pridobitev sedeža mora država prejeti vsaj dve tretjini glasov vseh članic Generalne skupščine (skupaj 193). Alžirija, Gvajana, Republika Koreja in Sierra Leone so bile izvoljene tudi za nestalne članice Varnostnega sveta ZN za obdobje 2024–2025.

“Belorusija, tesna zaveznica Rusije, je v torek proti Sloveniji izgubila kandidaturo za rotacijski sedež v 15-članskem Varnostnem svetu ZN, ” poroča turška
Anadolu Agency.

Generalna skupščina 193 držav je glasovala za izvolitev petih nestalnih članic Varnostnega sveta za obdobje 2024–2025.

Slovenija je dobila vzhodnoevropski sedež in premagala Belorusijo na volitvah, ki so odražale nasprotovanje ruski agresiji v Ukrajini.

Slovenija je prejela 153 glasov, Belorusija pa 38 glasov.

“Države članice ZN so nedvomno odločile, da je Belorusija zaradi hudih kršitev človekovih pravic doma in zakrivanja ruskih grozodejstev v Ukrajini diskvalificirana za članstvo v Varnostnem svetu, ki je ključni organ za varovanje človekovih pravic,” Louis Charbonneau, direktor ZN za človekove pravice Watch je dejal po glasovanju.

Južna Koreja si je zagotovila sedež in bila med štirimi drugimi izvoljenimi državami, vključno z Gvajano, Sierro Leone in Alžirijo.

Pet novih nestalnih članic bo nadomestilo Albanijo, Gabon, Gano, Združene arabske emirate in Brazilijo, katerih mandati se iztečejo 31. decembra.

 

 

“Članica EU Slovenija je z veliko večino premagala moskovsko zaveznico Belorusijo za sedež v Varnostnem svetu ZN,” poroča AP. Na volitvah, ki so odražale močno svetovno nasprotovanje vojni Rusije proti Ukrajini, je članica Nata in Evropske unije Slovenija v torek močno premagala tesno zaveznico Moskve Belorusijo za sedež v Varnostnem svetu ZN, ki se začne januarja.

Tekma med obema članicama vzhodnoevropske skupine ZN je bila edina sporna volitev za pet sedežev v najmočnejšem organu ZN in je bila pozorno spremljana zaradi njunih nasprotnih pogledov na rusko invazijo na Ukrajino 24. februarja 2022.

Na tajnem glasovanju v 193-članski generalni skupščini je Slovenija prejela 153 glasov, Belorusija pa 38 glasov.

“Države članice ZN so nedvomno odločile, da je Belorusija zaradi hudih kršitev človekovih pravic doma in zakrivanja ruskih grozodejstev v Ukrajini diskvalificirana za članstvo v Varnostnem svetu, ki je ključni organ za varovanje človekovih pravic,” je dejal Louis Charbonneau, direktor ZN pri Human Rights Watch, poproča AP.

Varnostni svet je zadolžen za vzdrževanje mednarodnega miru in varnosti, a zaradi ruske pravice veta ni mogel ukrepati glede Ukrajine.

Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon je novinarjem povedala, da je presenečena nad podporo svoji državi. Po njenih besedah ​​to dokazuje, da je Slovenija prepričala veliko večino držav članic ZN, da je lahko “zanesljiva partnerica”.

Kot majhna država, ki je zavezana multilateralizmu, je izjemno pomembno govoriti z vsemi in “objeti vse dele sveta ter sodelovati za boljši svet”, je dejala Fajonova. O vojni v Ukrajini ne bi govorila.

Slovenija, ki je bila pred razpadom Jugoslavije v začetku 90. let prejšnjega stoletja del sveta, se bo svetu pridružila drugič po letih 1998-99. Tudi Sierra Leone bo drugič v svetu. Zunanji minister Sierre Leone David Francis je novinarjem dejal, da je “velik dan za to majhno, napredno, samozavestno državo … ki je naredila prehod iz vojne v mir”, da se po 53 letih vrne v svet.

Frančišek je dejal, da njegova država pozna opustošenje državljanske vojne in stisko močno razdeljenih skupnosti ter bo svojo izkušnjo posredovala Varnostnemu svetu, ker ve, “kaj lahko naredijo Združeni narodi v smislu napotitve velikih operacij za ohranjanje in podporo miru”.

Veleposlanik Južne Koreje pri ZN Joonkook Hwang je dejal, da bodo štiri prednostne naloge njegove države, ko se bo pridružila svetu, ohranjanje in izgradnja miru, spodbujanje žensk v teh dejavnostih, kibernetska varnost in vpliv podnebja na varnost ter boj proti terorizmu in severnokorejski jedrski program .

Izrazil je upanje, da bo svet, ki sta mu Rusija in Kitajska preprečili, da bi se odzval na stopnjujoče severne jedrske programe in programe balističnih raket, lahko govoril z “enotnim glasom, saj ne gre samo za vašo politiko”, temveč za kršitve. mednarodnega prava in več resolucij Varnostnega sveta.

To bo tretjič v svetu za Južno Korejo in Gvajano ter četrtič za Alžirijo.

 

Belorusko zunanje ministrstvo je včeraj, potem ko je Belorusijo v boju za nestalni sedež Varnostnega sveta ZN premagala Slovenija, sporočilo, da so hvaležni vsem državam, ki so jih podprle in se niso vdale poskusom manipulacije volilnega procesa, poroča beloruska tiskovna agencija Belta.

Na volitvah v Generalni skupščini ZN je Belorusija, tesna ruska zaveznica, dobila le 38 glasov, Slovenija pa 153.

Tiskovni predstavnik beloruskega zunanjega ministrstva Anatolij Glaz je napovedal, da bo njegova država kljub porazu na volitvah še naprej nadaljevala delo v ZN.

Uradna tiskovna agencija Belta pa je v novici na spletni strani v angleškem jeziku zapisala, da je bil izid glasovanja v veliki meri predvidljiv, “saj vsi vedo, da ima Slovenija, članica EU in Nata, jasno podporo Washingtona in Bruslja”.

Dodali so, da je bil glavni cilj slovenske kandidature preprečiti izvolitev Belorusije in “okrepiti položaj političnega Zahoda v Varnostnem svetu”.

Slovenija, kot piše Belta, do 9. decembra 2021 sploh ni nameravala kandidirati, temveč je leta 2017 načrtovala, da se bo za nestalni sedež potegovala šele za leti 2042-2043.

“Belorusija, na drugi strani, je kandidaturo vložila že leta 2007 ter je konsistentno in temeljito pojasnjevala svoje cilje in prioritete. (…) Vendar zaradi ciničnih političnih manipulacij postopkov v ZN s strani zahodnih držav ni bila izvoljena za nestalno članico Varnostnega sveta ZN,” je še zapisala beloruska agencija.

COMMENTS

Wordpress (0)