(V ŽIVO) Tanja Fajon najprej jokala nato skočila visoko v zrak od veselja – Prvi odzivi na izvolitev Slovenije za nestalno članico VS – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Tanja Fajon najprej jokala nato skočila visoko v zrak od veselja – Prvi odzivi na izvolitev Slovenije za nestalno članico VS

(V ŽIVO) Tanja Fajon najprej jokala nato skočila visoko v zrak od veselja – Prvi odzivi na izvolitev Slovenije za nestalno članico VS

Slovenija je bila danes v Generalni skupščini ZN izvoljena v Varnostni svet ZN za leti 2024 in 2025. Dobila je 153 glasov. Slovenija je na volitvah premagala Belorusijo, ki se je prav tako potegovala za sedež vzhodnoevropske skupine ZN in je dobila 38 glasov.

Kandidaturo za članstvo je vložila prejšnja vlada konec leta 2021, po imenovanju nove vlade pa je stekla intenzivna kampanja. Za Slovenijo je bil to tretji poskus kandidature, prvič ji je uspelo in v Varnostnem svetu je bila v obdobju 1998-1999, medtem ko leta 2011 pri kandidaturi ni bila uspešna. Po maratonskem glasovanju jo je porazil Azerbajdžan. Država za izvolitev potrebuje dve tretjini glasov držav, ki so prisotne in glasujejo.

Premier Robert Golob je današnjo izvolitev Slovenije v Varnostni svet ZN označil za “enega največjih uspehov Slovenije v mednarodni diplomaciji” ter se zahvalil vsem, ki so zaslužni zanj. “Naše pravo delo pa se s tem šele začenja,” je dodal.

Golob je izid glasovanja označil za rezultat celoletnega trdega dela ekipe, v kateri so sodelovali vsi najvišji predstavniki države, pri tem pa se je posebej zahvalil predsednici Nataši Pirc Musar in zunanji ministrici Tanji Fajon, pa tudi vsem sodelavcem v diplomatskih službah.

“Naše pravo delo pa se s tem šele začenja. Slovenija kot majhna, a samozavestna članica Varnostnega sveta, bo lahko pomembno prispevala na področjih, kjer včasih veliki obnemorejo, tako bomo delovali kot faktor povezovanja med različnimi interesi,” je dodal.

Po njegovih besedah bo lahko Slovenija dejansko vplivala na svetovne politike. Premier verjame, da bo znala prisluhniti tudi malim članicam pri tistih izzivih, ki jih najbolj tarejo. “Dosledno se bomo zavzemali za ohranjanje mednarodnega miru in varnosti,” je napovedal.

 

Izpostavil je še podnebne spremembe. “Potrudili se bomo, da bo ta točka na glavni agendi ZN, kajti ravno podnebne spremembe predstavljajo največjo grožnjo za našo bodočnost, za našo varnost in mir v svetu,” je dejal.

“Čestitke, Slovenija,” je po današnji izvolitvi Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov na Twitterju zapisala predsednica republike Nataša Pirc Musar. Ob tem je čestitala tudi ministrstvu za zunanje in evropske zadeve, zunanji ministrici Tanji Fajon in vladi.

“Skupaj nam je uspelo. Kandidatura je bila odlična priložnost, da smo državam predstavili svoja zunanjepolitična načela in vrednote ter okrepili medsebojne stike. Zdaj pa začenjamo s trdim delom,” je še dodala predsednica.

V sporočilu za javnost je predsednica zapisala, da je izjemno zadovoljna, da je bila Slovenija izvoljena. Spomnila je, da je imela zelo malo časa za pripravo kandidature, ki jo je vložila prejšnja vlada.

“Odločitev aktualne vlade, da kandidaturo ohrani, je bila pravilna,” je dejala in spomnila, da je Belorusija “žal postala prepoznana kot tesna zaveznica Ruske federacije, države, ki svoje politike ne izvaja samo z mirnimi sredstvi pač pa tudi z orožjem”.

“Države smo prepričali z načelno politiko, jasnimi stališči in pravimi prioritetami – spoštovanjem mednarodnega prava in zavezanostjo mirnemu reševanju sporov, enakostjo spolov in zaščito ranljivih skupin, varovanjem podnebja in okolja,” je poudarila Pirc Musar in dodala, da je Sloveniji zaupana odgovornost, da v Varnostnem svetu zastopa načela in cilje, s katerimi je države prepričala v času kampanje.

“Zaupanje moramo sprejeti ponižno in odločeni, da ga bomo upravičili. Vse nas čaka ogromno dela, da bo Slovenija vsem državam tega sveta, ki so jo podprle, in tudi tistim, ki je niso, dokazala, da je konstruktivna država članica. Takšna, ki verjame v vladavino mednarodnega prava, v mir in človekovo dostojanstvo,” je še poudarila predsednica in napovedala, da se bo po svojih najboljših močeh in v okviru svojih pristojnosti še naprej trudila za uspešno delu in ugled Slovenije v Varnostnem svetu.

Vsem, ki so zaslužni za ta uspeh, je čestital tudi bivši predsednik Borut Pahor. “Danes je za Slovenijo pomemben in lep dan, že drugič v kratki zgodovini je dobila mandat ZN za soodločanje o usodnih zadevah sodobnega sveta,” je na Twitterju zapisal Pahor, ki je bil predsednik države v času, ko je Slovenija konec leta 2021 vložila kandidaturo.

 

COMMENTS

Wordpress (0)