(VIDEO) Dan D za Slovenijo v New Yorku – Glasovanje o kandidaturi za Varnostni svet ZN – TOPNEWS.si

(VIDEO) Dan D za Slovenijo v New Yorku – Glasovanje o kandidaturi za Varnostni svet ZN

(VIDEO) Dan D za Slovenijo v New Yorku – Glasovanje o kandidaturi za Varnostni svet ZN

V Generalni skupščini ZN v New Yorku se je začelo glasovanje o novih nestalnih članicah Varnostnega sveta ZN za obdobje 2024 in 2025. Slovenija kandidira za sedež vzhodnoevropske skupine v konkurenci z Belorusijo. Za izvolitev potrebuje dve tretjini glasov držav, ki glasujejo.

Izid prvega kroga glasovanja naj bi bil objavljen okoli 17. ure po srednjeevropskem času. Če bodo glasovale vse države z glasovalno pravico, bi bilo treba za izvolitev dobiti 128 glasov.

Če v prvem krogu nobena država ne bo dobila zadosti glasov, bo sledil drugi krog glasovanja. Število krogov glasovanja ni omejeno, v petem krogu pa lahko poleg Slovenije in Belorusije kandidaturo vloži katerakoli država iz vzhodnoevropske skupine ZN.

V New Yorku glasovanje spremlja zunanja ministrica Tanja Fajon. Pred odhodom je bila optimistična, saj je Slovenija po njenih besedah v zadnjem tednu dobila več napovedi o podpori. A ker je glasovanje tajno, negotovost ostaja do konca, je opozorila.

Če bo Slovenija izvoljena, bo mesto v Varnostnem svetu zasedala od 1. januarja 2024 do 31. decembra 2025.

Glasovanje poteka tudi v drugih regionalnih skupinah ZN, a le v vzhodnoevropski se za eno mesto potegujeta dve državi, Slovenija in Belorusija. Za sedeža afriške skupine sta kandidatki Alžirija in Sierra Leone, za sedež azijsko-pacifiške skupine kandidira Južna Koreja, za sedež skupine latinskoameriških in karibskih držav pa Gvajana.

Varnostni svet ima 15 članic, od tega je deset nestalnih, pet držav – ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija in Francija – pa ima stalne sedeže in tudi pravico veta.

COMMENTS

Wordpress (0)