“Temperatura narašča v dobro smer…” – Tanja Fajon optimistična štiri dni pred odločilnim glasovanjem – TOPNEWS.si

“Temperatura narašča v dobro smer…” – Tanja Fajon optimistična štiri dni pred odločilnim glasovanjem

“Temperatura narašča v dobro smer…” – Tanja Fajon optimistična štiri dni pred odločilnim glasovanjem

 

Smo na dobri poti, da bomo 6. junija na volitvah za nestalno članico Varnostnega sveta ZN uspeli, je danes dejala zunanja ministrica Tanja Fajon. Povedala je, da so v zadnjem tednu dobili precej pozitivnih signalov, zato v njeni ekipi optimizem pred odhodom v New York narašča.

Generalna skupščina ZN bo v torek v New Yorku glasovala o novih nestalnih članicah Varnostnega sveta ZN za obdobje 2024 in 2025. Slovenija se za sedež vzhodnoevropske skupine poteguje v konkurenci z Belorusijo, za izvolitev pa država potrebuje dvotretjinsko večino držav, ki bodo glasovale.

Ministrica konkretnih številk o tem, na podporo koliko držav Slovenija računa, danes v pogovoru z novinarji v Ljubljani sicer ni navedla. Na zunanjem ministrstvu opozarjajo, da je glasovanje tajno, izraze podpore pa je treba vselej jemati z določeno rezervo.

“Temperatura narašča v dobro smer, ker v zadnjih dneh dobivamo še malo več podpore. Upam, da nas občutek ne vara, ampak občutek je dober,” je dejala.

Fajon je zdaj, ko so v ciljni ravnini, zadovoljna s kampanjo, ki je stekla pred letom dni. Slovenija je sicer kandidaturo vložila konec leta 2021 še v času vlade Janeza Janše, tako da je imela v primerjavi z Belorusijo, ki je kandidatka že od leta 2007, precej manj časa za prepričevanje držav.

Ministrica je imela med kampanjo pogovore s predstavniki 150 držav, skupaj s sodelavci pa so stike navezali s skoraj 190 državami. Pogovorov ni bilo le z Rusijo, Belorusijo, Sirijo, Afganistanom, Nikaragvo in Venezuelo.

Želim si, da bi vse stike, ki smo jih vzpostavili, nadaljevali, da jih bomo znali izkoristiti, tudi v gospodarskem smislu, je dejala. “To je izjemna priložnost za Slovenijo,” je dodala.

Fajon verjame, da se bo Slovenija pokazala kot zanesljiva država, ki bo znala krepiti zaupanje v Varnostnem svetu in sodelovati z vsemi deli sveta ter razumeti njihove probleme.

Prav z očitki o nedoslednosti Evrope in o tem, da spričo vojne v Ukrajini Evropa pozablja na konflikte drugod po svetu, so se morali slovenski predstavniki soočiti v pogovorih s predstavniki iz drugih delov sveta. “Pomembno je, da razumemo tudi probleme v drugih delih sveta in da nimamo ignorantskega odnosa do njih,” je opozorila ministrica.

COMMENTS

Wordpress (0)