S trajnostnimi investicijami v zeleno prihodnost – TOPNEWS.si

S trajnostnimi investicijami v zeleno prihodnost

Oglasno sporočilo

S trajnostnimi investicijami v zeleno prihodnost

Energetska kriza je poudarila veliko odvisnost Slovenije od uvoza električne energije, ki je leta 2022 v povprečju dosegla več kot 32 odstotkov. Brez zagona intenzivnega investicijskega cikla se bo razkorak med porabo in proizvodnjo električne energije v prihodnjih letih le še povečeval. Zato bo potrebno vse sile usmeriti v pospešene investicije v obnovljive vire energije, prožnost in napredne storitve ter vlaganja v jedrsko energijo.

Za uspešno soočanje z izzivi prihodnosti so v Skupini GEN pripravili vizijo, ki vključuje stabilno energetsko mešanico jedrske, vodne in sončne energije s podporo plinske rezerve. Vse to so domači viri, ki jih uspešno koristijo že danes, z obstoječim znanjem in izkušnjami pa bodo omogočili dolgoročno energetsko neodvisnost na zunanjepolitične, ekonomske, naravne in druge vplive.

V Skupini GEN investicijske napore kratkoročno usmerjajo v izrabo obnovljivih virov energije, predvsem sončnega potenciala. Ob tem pa je pomembna prednost Slovenije tudi v dolgoročni rabi jedrske energije, zato GEN energija pripravlja vse potrebno za investicijo v novo jedrsko elektrarno v Krškem, JEK2.

Cilj JEK2 je skupaj z obnovljivimi viri energije zagotoviti relativno hitro, predvsem pa realno uresničljivo razogljičenje elektroenergetskega sektorja na dolgoročno zanesljiv, varen, okoljsko odgovoren in ekonomsko učinkovit način. Kot stabilen proizvodni objekt je JEK2 nujen tudi zaradi zagotavljanja sistemske podpore razpršenim obnovljivim virom.

Projekt JEK2 je tako ena ključnih rešitev za uresničitev ciljev podnebne nevtralnosti in razogljičenja slovenskega elektroenergetskega sistema, kot pomemben domač vir energije pa bo v prihodnjih letih, ob opustitvi rabe fosilnih goriv, odločilno prispeval k znižanju naše energetske uvozne odvisnosti in s tem ohranitvi nacionalne energetske varnosti.

COMMENTS

Wordpress (0)