(VIDEO) Golob za letos napovedal 100-milijonski paket za upokojence – Sušnik izrazil presenečenje, da se bo vpeljala “božičnica” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Golob za letos napovedal 100-milijonski paket za upokojence – Sušnik izrazil presenečenje, da se bo vpeljala “božičnica”

(VIDEO) Golob za letos napovedal 100-milijonski paket za upokojence – Sušnik izrazil presenečenje, da se bo vpeljala “božičnica”

Premier Robert Golob je na odprtju Dnevov medgeneracijskega sožitja dejal, da so na vladi ta teden zaključili medresorsko usklajevanje štirih ukrepov, vrednih 100 milijonov evrov, namenjenih izboljšanju gmotnega položaja upokojencev.

https://twitter.com/vladaRS/status/1661315711938048001

Z novembrom je napovedal predčasno uskladitev pokojnin za 1,8 odstotka, s čimer izpolnjujejo obljubo o dvigu minimalne zajamčene pokojnine na 700 evrov pred zaključkom leta. Vse vdovske pokojnine se bodo najkasneje s 1. januarjem uskladile z minimalno zajamčeno pokojnino. S tretjim ukrepom se bo invalidom, ki delajo skrajšan delovni čas, odmera za pokojnino štela, kot bi delali polni delovni čas. Četrti ukrep pa je božični dodatek v višini 40 odstotkov letnega dodatka, je še napovedal Golob.

 

Sušnik je v izjavi za medije izrazil presenečenje, da se bo vpeljala “božičnica”, saj da je to nekaj novega. Pozdravil je tudi ukrepe za invalide in za tiste, ki prejemajo vdovske pokojnine.

Pričakoval pa je višji odstotek uskladitve pokojnin. Kot je pojasnil, so predlagali uskladitev v višini najmanj 3,5 odstotka, kot je že februarja vladi predlagal tudi svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz). Vendar je, kot je dejal Sušnik, vlada dala prednost vdovskim pokojninam in invalidom ter sredstva razdelila na različne nivoje. Napovedana višina, torej 1,8 odstotka, po njegovih navedbah ne bo zadovoljila upokojencev, “ker je inflacija previsoka”.

Opomnil je na lansko visoko letno inflacijo in na to, da se tudi letos stvari močno dražijo. “Upam, da bo razum prevladal, da bo ta socialni paket toliko ovrednoten in za tiste, ki so res pomoči potrebni,” je dejal in spomnil, da so v času pretekle vlade tisti z nizkimi pokojninami paket pomoči dobili trikrat.

Obenem Sušnik meni tudi, da je november za usklajevanje pokojnin zelo pozen, da bi do tega lahko prišlo takoj po dopustih, kar da je ministrom tudi povedal. “Vendar zgleda, da jim finance ne dopuščajo,” je dodal.

“Mislim, da če bo gospodarska rast nekoliko boljša, da se še da kakšno stvar premakniti,” je še dejal Sušnik, ki po osmih letih mandata odhaja z mesta predsednika Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus). Volitve njegovega naslednika bodo prihodnji mesec.

COMMENTS

Wordpress (0)