(VIDEO) Barbari Rajgelj se zdi nenavadno, “da je forum povezovala Petra Juvančič, dolgoletna direktorica odnosov z javnostmi v Vzajemni” – “Tu se je zbrala stroka,” odgovarja Pirc Musarjeva – TOPNEWS.si

(VIDEO) Barbari Rajgelj se zdi nenavadno, “da je forum povezovala Petra Juvančič, dolgoletna direktorica odnosov z javnostmi v Vzajemni” – “Tu se je zbrala stroka,” odgovarja Pirc Musarjeva

(VIDEO) Barbari Rajgelj se zdi nenavadno, “da je forum povezovala Petra Juvančič, dolgoletna direktorica odnosov z javnostmi v Vzajemni” – “Tu se je zbrala stroka,” odgovarja Pirc Musarjeva

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je po forumu o prihodnosti zdravstva poudarila, da je njena naloga pomagati pri iskanju nacionalnega konsenza za spremembe v slovenskem zdravstvu. Rešitve, ki so jih na forumu predstavili strokovnjaki, bodo zbrali v poročilu, ki bo pripomoglo pri zdravstveni reformi, je prepričana predsednica. Pirc Musar je izpostavila še, da je izjemno zadovoljna, da se je na forumu zbralo veliko število strokovnjakov med katerimi pa ni bilo Dušana Kebra iz Civilna iniciativa Glas ljudstva. “povabilo je dobil tudi doktor Keber , zakaj ni prišel morate vprašati njega, vabljen je bil. Ampak še enkrat poudarjam šlo je za strokovni forum. Tu se je zbrala stroka”

Predsednica je v izjavi za javnost po forumu dejala, da bo poročilo poslala ministru za zdravje Danijelu Bešiču Loredanu. Izrazila je upanje, da bo minister iz njega pridobil informacije, ki mu bodo pomagale pri zdravstveni reformi.

Meni, da je priprava poročila nujna, če bo potrebno, pa bo opravila še en krog posvetov, pridobila določene informacije in jih posredovala izvršilni veji oblasti. Zagotovila je, da se bo čez nekaj mesecev z ministrom sestala in pomagala pri idejah, ki so jih strokovnjaki podali na forumu.

Pirc Musar si je želela tudi, da bi skozi razpravo na forumu prepoznali, kje so še rezerve v obstoječem sistemu, nanje lahko pokaže digitalizacija, je dodala. Meni, da odprti podatki lahko pripomorejo k kakovostni analitiki, krajšanju čakalnih vrst in delovni obremenitvi zdravnikov, kjer so po njenih besedah zagotovo še rezerve.

Bešič Loredan je po forumu ocenil, da je bila razprava izjemno kakovostna in plodna, poleg zaupanja in nacionalnega konsenza pa je ključno sodelovanje. “Mi moramo najprej v zdravstvenem sistemu najti skupno točko in se poenotiti v celotnem zdravstvenem sistemu,” je dejal. Meni, da se mora temu prilagoditi tudi politika, šele nato bodo lahko izvedli zdravstveno reformo.

Minister za zdravje je ob tem zagotovil, da bodo poročilo na ministrstvu obravnavali, ko ga bodo prejeli. Napovedal je, da se bo s predsednico sestal najmanj enkrat na mesec in predstavil, “kaj so že naredili, kaj je možno in kaj gre lahko skozi parlament”.

Ob tem lahko vsi, ki želijo predstaviti svoje poglede, rešitve ali izdelane predloge o zdravstvenem sistemu, te do konca maja pošljejo uradu predsednice.

 

COMMENTS

Wordpress (0)