Turčijo čaka drugi krog volitev z Erdoganom na čelu – TOPNEWS.si

Turčijo čaka drugi krog volitev z Erdoganom na čelu

Turčijo čaka drugi krog volitev z Erdoganom na čelu

Turčija se bo 28. maja  odpravila na drugi krog predsedniških volitev, potem ko je predsednik Tayyip Erdogan sicer presegel napovedi na nedeljskih volitvah, ko je skušal podaljšati svojo dve desetletji trajajočo vladavino, pri čemer je imel precejšnjo prednost pred tekmecem, a mu ni uspelo doseči popolne večine.

Niti Erdogan niti tekmec Kemal Kilicdaroglu nista presegla 50-odstotnega praga, potrebnega za preprečitev drugega kroga, ki bo potekal 28. maja, na volitvah, ki veljajo za razsodbo Erdoganove vse bolj avtoritarne poti.

Predsedniško glasovanje ne bo odločilo samo o tem, kdo bo vodil Turčijo, državo članico Nata s 85 milijoni prebivalcev, ampak tudi, ali se bo vrnila na bolj sekularno, demokratično pot; kako se bo spoprijela s hudo krizo življenjskih stroškov in upravljala ključne odnose z Rusijo, Bližnjim vzhodom in Zahodom.

Kilicdaroglu, ki je dejal, da bo zmagal v drugem krogu, je svoje podpornike pozval k potrpežljivosti in Erdoganovo stranko obtožil vmešavanja v štetje in poročanje o rezultatih.

Toda Erdogan se je odrezal bolje, kot so napovedovale predvolilne ankete, in bil je videti samozavesten in bojevit, ko je nagovoril svoje navdušene privržence, ki so mahali z zastavami. “Pred našim najbližjim tekmecem smo že za 2,6 milijona glasov. Pričakujemo, da se bo ta številka povečala z uradnimi rezultati,” je dejal Erdogan.

Po skoraj 97 % preštetih volilnih skrinjic je Erdogan vodil z 49,39 % glasov, Kilicdaroglu pa 44,92 %, poroča državna tiskovna agencija Anadolu. Turški visoki volilni odbor je Erdoganu dal 49,49 % glasov ob 91,93 % preštetih volilnih skrinjic.

Rezultati so odražali globoko polarizacijo v državi na političnem razpotju. Glasovanje naj bi Erdoganovemu vladajočemu zavezništvu zagotovilo večino v parlamentu, kar bi mu dalo potencialno prednost v drugem krogu.

Javnomnenjske raziskave pred volitvami so kazale na zelo tesno tekmo, a so Kilicdarogluju , ki vodi zavezništvo šestih strank, dajale rahlo prednost. Dve petkovi anketi sta mu pokazali celo nad 50-odstotnim pragom.”Erdogan bo imel prednost pri drugem glasovanju, potem ko se je njegovo zavezništvo izkazalo veliko bolje kot zavezništvo opozicije,” je dejal Hakan Akbas, generalni direktor političnega svetovanja Strategic Advisory Services.

Tretji nacionalistični predsedniški kandidat Sinan Ogan je prejel 5,3 % glasov. Po mnenju analitikov bi bil lahko v drugem krogu “kraljev”, odvisno od tega, katerega kandidata bo podprl.

Opozicija je trdila, da je Erdoganova stranka z ugovori zavlačevala z objavo popolnih rezultatov, medtem ko so oblasti objavljale rezultate v skladu z ukazom, ki je umetno povečal Erdoganov rezultat.

Kilicdaroglu je v prejšnjem nastopu dejal, da Erdoganova stranka “uničuje voljo Turčije” z nasprotovanjem štetju več kot 1000 volilnih skrinjic. “Z ugovori ne morete preprečiti tega, kar se bo zgodilo. Nikoli ne bomo dovolili, da to postane opravljeno dejstvo,” je dejal. Medtem so privrženci obeh strani slavili.

Na tisoče Erdoganovih volivcev se je zbralo na sedežu stranke v Ankari, iz zvočnikov so trobili strankarske pesmi ter mahali z zastavami in Erdoganovimi plakati. Nekateri so plesali na ulici.

“Vemo, da še ni ravno praznovanje, a upamo, da bomo kmalu praznovali njegovo zmago. Erdogan je najboljši voditelj, ki smo ga imeli za to državo, in ga imamo radi,” je dejal 39-letni Yalcin Yildrim, lastnik tekstilne tovarne.23-letni Feyyaz Balcu, inženir kibernetske varnosti, je dejal: “Sprejemamo, da gospodarstvo zdaj ni v dobri formi, a Erdogan ga bo izboljšal.”

Na sedežu Kilicdaroglujeve stranke CHP so podporniki mahali z zastavami ustanovitelja Turčije Mustafe Kemala Ataturka in udarjali po bobnih. Izbira naslednjega predsednika Turčije je ena najbolj posledičnih političnih odločitev v 100-letni zgodovini države in bo odmevala tudi zunaj turških meja.

Zmaga Erdogana, enega najpomembnejših zaveznikov predsednika Vladimirja Putina, bo verjetno razveselila Kremelj, a vznemirila Bidnovo administracijo, pa tudi številne evropske in bližnjevzhodne voditelje, ki so imeli težave z Erdoganom.

Turški voditelj z najdaljšim stažem je članico Nata in drugo največjo državo v Evropi spremenil v globalnega igralca, jo posodobil z megaprojekti, kot so novi mostovi in ​​letališča, ter zgradil industrijo orožja, ki si jo želijo tuje države.

Toda njegova volatilna gospodarska politika nizkih obrestnih mer, ki je sprožila naraščajočo krizo življenjskih stroškov in inflacijo, ga je pustila žrtev jeze volivcev. Počasen odziv njegove vlade na uničujoč potres v jugovzhodni Turčiji, ki je v začetku tega leta ubil 50.000 ljudi, je še povečal zgroženost volivcev.

Kilicdaroglu se je zavezal, da bo po letih državne represije oživil demokracijo, se vrnil k ortodoksnim ekonomskim politikam, okrepil institucije, ki so pod Erdoganom izgubile avtonomijo, in obnovil krhke vezi z Zahodom.

Na tisoče političnih zapornikov in aktivistov bi lahko izpustili, če bi zmagala opozicija.

Kritiki se bojijo, da bo Erdogan vladal še bolj avtokratsko, če bo dobil še en mandat. 69-letni predsednik, veteran ducat volilnih zmag, pravi, da spoštuje demokracijo.

Na parlamentarnih volitvah so se Ljudsko zavezništvo Erdoganove AKP z islamističnimi koreninami, nacionalistična MHP in drugi odrezali bolje od pričakovanj in so dosegli večino.

Po 93 % preštetih glasov je bil na poti do 324 sedežev v 600-članskem parlamentu. Kilicdaroglujevo Narodno zavezništvo, sestavljeno iz šestih opozicijskih strank, vključno z njegovo sekularistično Republikansko ljudsko stranko (CHP), ki jo je ustanovil Ataturk, je bilo videti pripravljenih na 211 sedežev.

Zavezništvo Delo in svoboda, ki ga vodi prokurdska stranka Zelena levica, se je zdelo namenjeno 65 sedežem.

COMMENTS

Wordpress (0)