Eon Musk izbral novo šefico Twitterja – TOPNEWS.si

Eon Musk izbral novo šefico Twitterja

Eon Musk izbral novo šefico Twitterja

Elon Musk je v četrtek sporočil, da je našel osebo, ki ga bo zamenjala na položaju glavnega izvršnega direktorja Twitterja. Musk imena ni izdal, ampak ameriški mediji poročajo, da je to direktorica za prodajo oglasov pri NBC Universal Linda Yaccarino.

Uporabniki Twitterja so decembra v anketi, ki jo je organiziral Musk sam in pri tem obljubil, da bo spoštoval voljo ljudstva, glasovali za njegovo odstranitev s položaja šefa Twitterja, ki ga je prevzel nekaj tednov pred anketo.

“Z veseljem sporočam, da sem zaposlil novo izvršno direktorico za X/Twitter,” je Musk zapisal v tvitu, pri čemer ni razkril imena svoje zamenjave, dodal pa je, da bo delo začela opravljati čez približno šest tednov.

“Moja vloga bo prešla v vlogo izvršnega predsednika in glavnega tehnološkega direktorja, ki bo nadzoroval izdelke, programsko opremo in delovanje sistema,” je dodal milijarder.

Novico je Musk  objavil na platformi družbenih medijev, ki jo je lani kupil za 44 milijard dolarjev (35,2 milijarde funtov). Musk še ni imenoval nove šefice spletnega mesta, vendar je dejal, da bo “ona” začela delovati čez šest tednov, takrat pa bo on postal izvršni predsednik in glavni tehnološki direktor.

Bil je pod pritiskom, da imenuje nekoga drugega za vodenje podjetja in se osredotoči na svoja druga podjetja. Lani, potem ko so uporabniki Twitterja v spletni anketi glasovali zanj, da odstopi, je dejal: “Nihče si ne želi službe, ki lahko dejansko ohranja Twitter pri življenju.”Čeprav je Musk dejal, da bo predal vajeti, nikakor ni bilo jasno, kdaj in če se bo to zgodilo.

Muskovo vodenje Twitterja je bilo deležno številnih kritik. Med drugim so zaskrbljeni delničarji njegovega avtomobilskega podjetja Tesla, ubadnaje s Twitterjem pa mu je odvračalo pozornost tudi od vodenja vesoljskega podjetja SpaceX.

“Odstopil bom s položaja izvršnega direktorja takoj, ko bom našel nekoga, ki bo dovolj neumen, da bo prevzel to delo,” je Musk napovedal ob anketi, kjer je 57,5 odstotka od 17 milijonov udeležencev glasovalo za njegov odhod.

Musk je od konca oktobra v celoti lastnik Twitterja, kjer je odpustil večino zaposlenih, na platformo vrnil skrajneže in začel zaračunavati dotlej brezplačne storitve. Musk je pred kratkim Twitter vključil v navidezno korporacijo “X”, s čimer se je znebil imena podjetja Twitter, vendar ga še naprej uporablja za platformo.

Kontroverzni tehnološki magnat je javno govoril o tem, da bo Twitter uporabil za izgradnjo univerzalne aplikacije “X”, ki bo združevala sporočila, plačila in drugo.Ta teden je na Twitterju napovedal dodajanje šifriranih neposrednih sporočil ter načrte za funkcije zvočnih in video klicev.

Podjetje s sedežem v San Franciscu, ki večino prihodkov ustvari z oglaševanjem, naj bi po podatkih Insider Intelligence leta 2023 zaslužilo manj kot tri milijarde dolarjev, medtem ko je leta 2022 zaslužilo štiri milijarde dolarjev.

Yaccarino velja za eno najuglednejših vodij prodaje oglasov v panogi in bi Twitterju prinesla raven strokovnosti in izkušenj na področju prodaje oglasov, ki jo je podjetje izgubilo, odkar je lastništvo prevzel Musk.

Musk se že dolgo raje osredotoča na izdelke in tehnologijo kot na trženje in storitve za stranke. Ker pa oglaševalci bežijo s Twitterja, potrebuje nekoga, ki bo pripravljen prevzeti to odgovornost z njegovih rok.

https://twitter.com/MattWallace888/status/1656750211484581894

Delnice Tesle so se po objavi podražile. Muska so delničarji že obtožili, da je zapustil Teslo po njegovem prevzemu Twitterja in škodoval blagovni znamki avtomobilskega podjetja. “Na koncu gledamo na to kot na velik korak naprej, ko Musk končno prebere prostor, ki je bil okoli te nočne more Twitterja,” je dejal Dan Ives iz investicijske družbe Wedbush Securities.

https://twitter.com/Pookie_Eikoop/status/1656866012061483008

“Poskušati uravnotežiti Twitter, Teslo in SpaceX kot direktor je nemogoča naloga, ki jo je bilo treba spremeniti,” je dodal Ives. Po poročanju dveh ameriških medijev se je vodja oglaševanja pri NBCUniversal Linda Yaccarino pogovarjala, da bi postala izvršna direktorica Twitterja. Wall Street Journal in Variety sta se sklicevala na ljudi, ki so seznanjeni z zadevo.

Včasih je težko ugotoviti, kdaj misli milijarder in lastnik Twitterja resno. Prejšnji mesec, ko je BBC aMuska vprašal, kdo bo šef Twitterja, je dejal, da je psa postavil za voditelja Twitterja. Če pa je gospod Musk res imenoval izvršno žensko, bi to postala ena redkih žensk, ki bi dosegle vrh velikega tehnološkega podjetja. Ženske so lani predstavljale manj kot 10 % izvršnih direktorjev tehnoloških podjetij, vključenih v 500 največjih ameriških podjetij.

Čeprav je  Musk govoril o plačanih naročnikih na Twitter Blue, je oglaševanje tisto, ki Twitterju prinaša veliko večino prihodkov. Novi šef bo nedvomno poskušal izboljšati odnose z oglaševalci in zgladiti njihove strahove glede moderiranja vsebine.

Musk, samooklicani absolutist svobode govora, je dejal, da je prevzel Twitter, da bi zaščitil svobodo govora. Vendar pa oglaševalci ne želijo, da bi bila njihova vsebina poleg dezinformacij ali ekstremističnih vsebin.

Twitter je kupil oktobra šele potem, ko ga je zaradi tožbe prisilil v posel. Ko je prevzel vodenje, je Musk kontroverzno odpustil na tisoče zaposlenih, da bi zmanjšal stroške v podjetju, ki se je borilo za dobičkonosnost. Marca je gospod Musk dejal, da so se ta prizadevanja izplačala in da se finance platforme izboljšujejo. In prejšnji mesec je za BBC povedal, da se je vrnila večina oglaševalcev, ki so opustili Twitter takoj po nakupu, poroča BBC.

COMMENTS

Wordpress (0)