(VIDEO) “Ali je parlament vedel za 20 -tajno poslanih oklepnikov v Ukrajino? Za njih se je “zelenec” posebej zahvalil” – Po Zelenskem se je na Twitterju oglasil še Zmago Jelenčič, ki ga kritiki zaradi tega pošiljajo v Rusijo, da se pozanima “koliko bi rusi dali za peto kolono…” – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Ali je parlament vedel za 20 -tajno poslanih oklepnikov v Ukrajino? Za njih se je “zelenec” posebej zahvalil” – Po Zelenskem se je na Twitterju oglasil še Zmago Jelenčič, ki ga kritiki zaradi tega pošiljajo v Rusijo, da se pozanima “koliko bi rusi dali za peto kolono…”

(VIDEO) “Ali je parlament vedel za 20 -tajno poslanih oklepnikov v Ukrajino? Za njih se je “zelenec” posebej zahvalil” –  Po Zelenskem se je na Twitterju oglasil še Zmago Jelenčič, ki ga kritiki zaradi tega  pošiljajo v Rusijo, da se pozanima “koliko bi rusi dali za peto kolono…”

Za podporo in donacije orožja ter bojnih vozil se je  Volodimir Zelenski , v posebnem videu nagovoru na Twitterju,  zahvalil številnim evropskim državam, med njimi tudi Sloveniji. “Posebej bi se rad zahvalil našim partnerjem iz Danske – za Cezarje, Slovenije – za oklepna vozila, Španije – za tanke, Nemčije – za dodatne obrambne namere glede oklepnih vozil in granat ter za zračno obrambo.”

Zahvala Zelenskega in dejstvo, da je vlada sicer 20 oklepnikov tipa Pandur v Ukrajino poslala v popolni tajnosti, je pritegnilo pozornost Zmaga Jelilnčiča, ki se je oglasil na Twitterju.

V članku “Ukrajina dobila skrivno pošiljko šestkolesnih oklepnih vozil – potem izvedeli slovenski mediji”, poroča tudi  revija Forbes.

Šest mesecev po tem, ko je Ukrajini podarila vseh 28 svojih super nadgrajenih tankov T-55 , je Slovenija na skrivaj podarila 20 kolesnih oklepnih bojnih vozil. Prenos šestkolesnih 14-tonskih letal Valuk – različice avstrijskega pandurja – bi morda ostal neopažen, a je slovenska tiskovna organizacija 24UR očitno dobila namig.

“Uradne potrditve slovenske donacije nismo prejeli in verjetno še nekaj časa ne bomo, so pa nam naši viri potrdili, da je bil transport v Ukrajino opravljen ta teden v popolni tajnosti,” je v sredo poročal 24UR .

Valukovi so … zanimivi. Tanko oklepna in lahko oborožena v primerjavi z na primer enim od 25-tonskih bojnih vozil pehote M-2, ki jih Ukrajina dobiva iz ZDA, kljub temu prihajajo iz priljubljene družine vozil.

Uporabniki, vključno z ameriškim poveljstvom za posebne operacije, jih cenijo zaradi lahkosti, kompaktnosti in preprostosti. Štirje se prilegajo enemu letalu C-17. Pandurjev oklep ščiti pred ognjem iz težkih mitraljezov in drobci granat.

Pojma nimamo, kaj bi lahko Ukrajina naredila s svojimi 20 Valuki. A če bodo sledili zgledu Pentagona, jih bodo ukrajinski uradniki morda dodelili silam za posebne operacije. Ukrajinski komandosi bi lahko imeli koristi od nadgradnje AFV.

Številni uporabniki Pandurja, vključno s Slovenijo, ta hitra vozila za 10 oseb, ki lahko dosežejo hitrost 62 milj na uro, dodelijo pehotnim enotam. Ameriško poveljstvo za posebne operacije je na drugi strani dalo svojih približno dva ducata Pandurjev Delta Force.

Zdi se, da je bila spodbuda katastrofalna bitka za Mogadiš leta 1993, med katero so se ameriški SOF – letalci, Rangerji in operaterji Delta Force – ujeli v brutalen urbani boj brez ustrezne oklepne podpore.

Redko vidimo SOCOM-ove Pandurje v akciji. Novinarji so jih leta 2003 opazili v Iraku in 14 let pozneje v Siriji .

Leta 2019 je SOCOM šel po nakupih za nadomestno vozilo z daljinsko vodeno orožno postajo. Pandurjev mitraljez, lansirnik granat ali lansirnik protitankovskih raket ročno upravlja član posadke, ki iztegne glavo iz vrha vozila.

Vsekakor Pandur ponuja večjo ognjeno moč in zaščito kot vozila, v katerih se običajno vozijo ukrajinski komandosi: ameriški Humveeji in poljski oklepni tovornjaki Oncilla.

Ne bomo vedeli, kaj namerava Ukrajina storiti s svojimi Valuki, dokler nekdo ne objavi fotografij ali video posnetkov 6×6 v akciji. Kar je verjetno bolj zanimivo, je skrivnostnost slovenske donacije vozil.

Glede na to, da se je Slovenija skoraj izognila tajnemu darovanju Valukov, katero drugo orožje so ukrajinski zavezniki obljubili vojnim prizadevanjem … ne da bi javnost vedela?

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)