Praznik dela – državni praznik in dela prost dan – TOPNEWS.si

Praznik dela – državni praznik in dela prost dan

Praznik dela – državni praznik in dela prost dan

Številne kraje po državi bodo na današnji mednarodni praznik dela, 1. maj, prebudile budnice, sledile pa bodo prvomajske prireditve. Največje prvomajsko druženje bo tudi letos na Rožniku, kjer bo zbrane nagovoril ljubljanski župan Zoran Janković.

Praznik dela obeležujemo na prvi in drugi maj, ki sta tudi dela prosta dneva. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) danes po Sloveniji pripravlja številne prireditve, potekale pa bodo pod skupnim sloganom: S teboj! Zate! #tvojsindikat. Največja sindikalna centrala želi ponovno opozoriti na prisotnost sindikatov in sindikalnih prizadevanj, ne zgolj v življenju delavk in delavcev, temveč širše družbe.

V ZSSS so letošnje leto označili za turbulentno leto in leto številnih sprememb, predlogov in reform na eni strani, na drugi strani pa leto razpada javnega zdravstvenega sistema, leto inflacije in nemira. Sindikati so, kot so navedli, tisti del družbe, ki zagotavlja varnost, stabilnost, servis, pomoč, hkrati pa tudi organizacija, ki se zavzema za družbo prihodnosti, kot si jo želijo vsi državljani – varno, socialno, solidarno, pravično in povezano.

Po oceni sindikatov prvi maj ne sme biti zgolj spomin, temveč je tudi vsakoletni opomin na že izborjene pravice v trdem boju s kapitalom.

Praznik dela poziva delavce po vsem svetu k medsebojni solidarnosti. Praznovati so ga začeli leta 1890 v spomin na dogodke v Chicagu v ZDA. Tamkajšnji delavci so 1. maja 1886 zahtevali osemurni delavnik, pri tem pa jih je ovirala policija. V spopadu je bilo ubitih šest protestnikov. Kot državni praznik so 1. maj na Slovenskem uzakonili leta 1948, neuradno pa so ga praznovali že prej.

Na tradicionalnem praznovanju na Rožniku v Ljubljani je medtem  sinoči predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič spomnila, da prvi maj praznujemo v spomin na delavce iz Chicaga, ki so leta 1886 izgubili življenje v boju za osemurni delovni čas. Od takrat se je marsikaj spremenilo, vendar po njenih besedah tako v Sloveniji kot v svetu “nezavedno drsimo 150 let nazaj”.

Omenila je nove oblike dela, kot platformno ali prekarno delo, kjer delovni čas ni določen. Pravice vezane na delovni čas, plačilo, zavarovanja, varno in zdravo delo je treba po njenem prepričanju ne samo ohranjati, ampak zagotoviti vsem.

Predsednik konfederacije sindikatov Pergam Jakob Počivavšek je na Rožniku tako kot tudi Lidija Jerkič pred njim opozoril, da je moč sindikata odvisna od števila članov. “Tisti, ki ni član sindikata, pa vseeno koristi vse, kar smo sindikati pridobili za delavce, ni solidaren in to moč slabi,” je poudaril.

Napovedal je, da bodo sindikati gledali vladi pod prste pri pripravi reform. Zavzel se je za takšne reforme, ki bodo povečale pravičnost in solidarnost. Izpostavil je tudi problem plač, nižje od minimalne. “To razvrednoti delo, njegovo zahtevnost, znanje in izobrazbo. Tak sistem, ki to omogoča, moramo spremeniti.” Posvaril je pred odločanjem o spremembah delavskih pravic brez sodelovanja sindikatov. “Aroganca pri sprejemanju zakonodaje je v preteklosti že bila kaznovana,” je spomnil.

Družili so se tudi na Trgu Leona Štuklja v Mariboru, govorec bo izvršni sekretar ZSSS-ja Andrej Zorko. Za glasbeni program bodo zadolženi Godba Ruše z mažoretkami, Karneval Band in Rock Partyzani. Kresovanje z glasbo bo med drugim tudi v krajevni skupnosti Malečnik pri Mariboru in v Rušah. Tradicionalno osrednje kresovanje v slovenski Istri z živo glasbo je na Markovcu nad Koprom pripravila Obalna sindikalna organizacija – KS 90.

Noč je bila za marsikoga kratka, saj so v ponedeljek zjutraj marsikje že zgodaj zadonele prvomajske budnice, ki jim bodo čez dan sledile praznične prireditve

 

COMMENTS

Wordpress (0)