Macron: Biti zaveznik ZDA ni enako kot biti njihov vazal – TOPNEWS.si

Macron: Biti zaveznik ZDA ni enako kot biti njihov vazal

Macron: Biti zaveznik ZDA ni enako kot biti njihov vazal

Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes dejal, da biti zaveznik ZDA ni enako kot biti njihov vazal in tako vztrajal pri za mnoge spornih izjavah o Tajvanu za spletni bilten Politico. Na novinarski konferenci v Amsterdamu je še poudaril, da Francija podpira status quo na Tajvanu ter politiko ene Kitajske ter poziva k mirni rešitvi situacije.

“Samo zato, ker smo zavezniki, ker delamo stvari skupaj (…), ne pomeni, da nimamo pravice razmišljati po svoje,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še dejal Macron na novinarski konferenci v Amsterdamu po srečanju z nizozemskim premierjem Markom Ruttejem v okviru obiska na Nizozemskem.

Emmanuel Macron je v intervjuju za Politico, objavljenem v nedeljo, dejal, da bi morala Evropa zmanjšati odvisnost od ZDA in se ne bi smela vplesti v konflikt glede Tajvana, zaradi česar se je nanj vsul plaz kritik v ZDA in Evropi. Med drugim je bil tarča kritik, da se distancira od ZDA in da so njegove izjave v nasprotju z besedami predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen med obiskom na Kitajskem.

“Stališče Francije in Evrope glede Tajvana je enako: Smo za status quo,” je danes poudaril Macron. “Takšna politika je konstanta, ni se spremenila,” je dodal.

Ni pa želel komentirati kritik bivšega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, češ da je Macron njegov prijatelj, a se obenem prilizuje Kitajski. Izrazil je le obžalovanje, ker Trump “prispeva k eskalaciji”.

Donald Trump Junior , ki s pogosto oglaša na družbenih omrežjih, ko gre za njegovega očeta je včerja zapisal: “Razlog, zakaj si celotna establišment tako močno prizadeva, da bi zdaj ustavila Trumpa, je ta, da zavrača njihovo neokonsko zunanjo politiko in želi takoj končati vojno v Ukrajini. V nasprotju z drugimi kandidati veliki donatorji vedo, da ne nadzorujejo Trumpa – zato se ga bojijo”.  Televizijski voditelj Tucker Carlson  o svojem pogovoru s predsednikom Trumpom  o zunanji politiki zapisal: “Njegovo razumevanje svetovnih zadev je veliko bolj niansirano, sofisticirano in proameriško kot moronski neokonzervativci, ki so trenutno na oblasti. Bilo je izjemno.”

“Osamljeni spopad ZDA s Kitajsko […] Praktično ni zaveznikov ZDA, ki bi se zares strinjali z idejo o hladni vojni s Kitajsko.” To je pomembna zgodba tega trenutka. S tem, ko poskušajo izolirati Kitajsko, ZDA resnično izolirajo same sebe,” je zapis na Twitterju, ki ga je retvital tudi Jože P. Damijan in zapisal: “S tem, ko poskušajo izolirati Kitajsko, ZDA resnično izolirajo same sebe.”

Nizozemski premier pa je dejal, da se strinja z Macronom, da mora biti Evropa “igralec in ne igrišče”, obenem pa poudaril, da Washington ostaja ključen partner Evrope, ko gre za varnost in svobodo.

Pred tem je nizozemska policija v Amsterdamu pred tamkajšnjo univerzo popoldne aretirala dva protestnika proti sporni francoski pokojninski reformi, ki sta tekla proti Macronu. Incident se je po poročanju tujih tiskovnih agencij zgodil, ko je francoski predsednik izstopil iz limuzine in ga je pozdravil župan Amsterdama. Približno 40 ljudi je protestiralo, ko je Macron zapustil naravoslovno fakulteto univerze na dogodku za podpis “pakta za inovacije” med Francijo in Nizozemsko.

COMMENTS

Wordpress (0)