(VIDEO) Ogabno in bolano – Nobelov nagrajenec 87-letni tibetanski duhovni vodja Dalai Lama se je opravičil, potem ko je videoposnetek, na katerem je prosil dečka, naj sesa njegov jezik, prišel v javnost – TOPNEWS.si

(VIDEO) Ogabno in bolano – Nobelov nagrajenec 87-letni tibetanski duhovni vodja Dalai Lama se je opravičil, potem ko je videoposnetek, na katerem je prosil dečka, naj sesa njegov jezik, prišel v javnost

(VIDEO) Ogabno in bolano – Nobelov nagrajenec 87-letni tibetanski duhovni vodja Dalai Lama se je opravičil, potem ko je videoposnetek, na katerem je prosil dečka, naj sesa njegov jezik, prišel v javnost

 

Dalajlama se je opravičil, potem ko se je pojavil videoposnetek, ki prikazuje duhovnega voditelja, kako na dogodku v severni Indiji poljublja otroka in ga nato prosi, naj “sesa njegov jezik”. Urad dalajlame je v ponedeljkovi izjavi dejal, da se “želi opravičiti fantu in njegovi družini ter številnim prijateljem po vsem svetu za bolečino, ki so jo morda povzročile njegove besede,” in dodal, da “obžaluje” nezgodo.

“Njegova svetost pogosto draži ljudi, ki jih sreča, na nedolžen in igriv način, tudi v javnosti in pred kamerami,” je zapisano v izjavi. Njegovo opravičilo prihaja po tem, ko je videoposnetek izmenjave, ki se je zgodil med dogodkom v mestu Dharamshala na pobočju februarja, postal viralen na družbenih omrežjih, pri čemer so številni uporabniki kritizirali dejanja Dalai Lame.

V videoposnetku je mogoče videti mladega fanta, kako se približuje Nobelovemu nagrajencu za mir, preden ga vpraša: “Ali te lahko objamem?” 87-letni duhovni vodja nato povabi dečka na oder in mu pokaže na lice ter reče: “najprej sem,” kar dečka spodbudi, da ga objame in poljubi. Dalajlama nato pokaže na svoje ustnice in reče: “potem mislim, da končno tudi tukaj.” Nato potegne dečka za brado in ga poljubi na usta.

“In posesaj moj jezik,” reče po nekaj sekundah in iztegne jezik. Identiteta dečka ni znana. Bil je na dogodku s fundacijo M3M, človekoljubno vejo indijske nepremičninske družbe M3M Group s sedežem v Dharamshali, kjer dalajlama živi v stalnem izgnanstvu. CNN se je za komentar obrnil na fundacijo M3M.

V odzivu na incident je ugledna skupina za pravice otrok s sedežem v Delhiju, Haq: Center za otrokove pravice, v izjavi za CNN povedala, da obsoja »vse oblike zlorabe otrok«. Dodalo je: “Nekatere novice se nanašajo na tibetansko kulturo o kazanju jezika, vendar ta video zagotovo ne govori o nobenem kulturnem izražanju in tudi če je, takšni kulturni izrazi niso sprejemljivi.” Nekateri dalajlamovi podporniki so obsojali kritike, vendar so trdili, da so bila voditeljeva dejanja napačno razlagana pod zahodno lečo.

“Današnje izražanje čustev in manir se je stopilo skupaj in postalo močno zahodnjaško,” je na Twitterju zapisal Namdol Lhagyari, tibetanski aktivist v izgnanstvu. “Vnašanje pripovedi o drugih kulturah, običajih in družbenem vplivu na spol in spolnost za razlago tibetanskega načina izražanja je gnusno.”

Iztegnjen jezik je znak spoštovanja ali soglasja in se je pogosto uporabljal kot pozdrav v tradicionalni tibetanski kulturi, poroča Inštitut za vzhodnoazijske študije na kalifornijski univerzi Berkeley. Tibetanski družinski običaj je dotikanje čela in poljubljanje na ustnice ter kazanje jezika.

 

Trenutni dalajlama Tenzin Gyatso je najbolj znana živeča budistična osebnost na svetu.Glavni duhovni vodja šole tibetanskega budizma “Rumeni klobuk”, dalajlama, ga milijoni častijo kot reinkarnacijo njegovih 13 predhodnikov.

Duhovni voditelj ima sedež v Indiji od leta 1959 po neuspešnem tibetanskem uporu proti kitajski okupaciji. Kasneje je ustanovil vlado v izgnanstvu v severnem indijskem mestu Dharamshala in vodil na tisoče Tibetancev, ki so mu sledili tja.Februarski incident ni prvič, da je osemdesetletnik v zadnjih letih sprožil polemike. Opravičil se je po intervjuju za BBC leta 2019, v katerem je dejal, da če bi ga dalajlama nasledila, bi »morala biti bolj privlačna«.

Predlani je predlagal, da je treba Evropo ohraniti za Evropejce, ko je govoril o naraščajočem številu afriških beguncev, ki vstopajo na celino. “Celotna Evropa (bo) sčasoma postala muslimanska država? Nemogoče. Ali afriška država? Tudi nemogoče,” je dejal in dodal, da je bolje, da “Evropo ohranimo za Evropejce,”še poroča CNN.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)