(VIDEO) “Ne sme biti državljanske vojne” – Netanjahu začasno ustavil sprejemanje kontroverzne pravosodne reforme – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Ne sme biti državljanske vojne” – Netanjahu začasno ustavil sprejemanje kontroverzne pravosodne reforme

(VIDEO) “Ne sme biti državljanske vojne” – Netanjahu začasno ustavil sprejemanje  kontroverzne pravosodne reforme

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je po večtedenskih množičnih protestih danes potrdil začasno ustavitev sprejemanja sporne pravosodne reforme. V skladu s to odločitvijo bo izraelski parlament o reformi lahko najprej odločal šele konec aprila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Netanjahu je v Jeruzalemu povedal, da ustavlja drugo in tretje branje zakona ter vse pozval k odgovornemu ravnanju. Aktualno krizo je označil za grožnjo enotnosti in poudaril, da ne sme priti do izbruha državljanske vojne.

Izraelski minister za nacionalno varnost Itamar Ben-Gvir je že pred tem danes napovedal preložitev sprejetja sporne reforme. Kot je dejal, sta se z Netanjahujem dogovorila, da glasovanje o reformi v knesetu preložita na konec julija.

Parlamentarni odbor za pravosodje je danes sicer potrdil predlog zakona o spremembi sestave odbora za izbor sodnikov, ki je osrednji del sporne pravosodne reforme.

Cilj pravosodne reforme izraelske vlade, najbolj desne v zgodovini države, je povečanje moči parlamenta in omejitev možnosti vrhovnega sodišča, da razveljavi zakone in vladne odločitve. Obenem si želi vlada z njo tudi zagotoviti nadzor nad imenovanjem vrhovnih sodnikov.

Po predhodnih navedbah medijev naj bi več ministrov napovedalo svoj odstop, če Netanjahu ustavi sprejemanje reforme. Začasni ustavitvi je med drugim do danes nasprotoval tudi Ben-Gvir, ki je vztrajal, da se vlada protestom ne sme ukloniti.

V odzivu na premierjevo odločitev je konfederacija izraelskih sindikatov preklicala splošno stavko.

Netanjahu je kljub temu vztrajal, da je prenova nujna. In čeprav si morda poskuša kupiti čas, ni jasno, ali bo njegova odložitev glasovanja utišala velike proteste in množične stavke, ki ohromijo državo, pravijo strokovnjaki.

Gideon Rahat, višji sodelavec na Izraelskem inštitutu za demokracijo in član Hebrejske univerze v Jeruzalemu, je dejal, da se bodo protesti po napovedi morda umirili ali nadaljevali pozneje, a da so protestniki kljub temu “pripravljeni” na reformo. , in se lahko vsak trenutek vrne na ulice.

“Protestniki imajo zdaj infrastrukturo, da proteste prenesejo (na ulice) v nekaj minutah,” je Rahat povedal za CNN in opozoril, da ne gre samo za eno protestno gibanje, ampak za več deset skupin, od katerih se bodo nekatere kljub odložitvi morda odločile za nadaljevanje protestov. . “Infrastruktura je tam in če bo potrebno, se bo vrnil (na ulice),” je dejal.

Nekdanji vodja izraelskega obveščevalnega direktorata in generalni direktor Inštituta za nacionalne varnostne študije (INSS) generalmajor Tamir Hayman je dejal, da preložitev glasovanja na čas po prazniku pashe ne bo končala jeze na ulicah.

“Protesti se bodo nadaljevali, razen če bo Netanjahu javno ugotovil, da se je zmotil, ko je vodil to reformo, in (da) zadržuje vse prihodnje motivacije za obnovitev pravosodne reforme,” je Hayman povedal za CNN. “To je edini scenarij, po katerem bomo videli popolno ustavitev vseh demonstracij.”

Če pa Netanjahu izkoristi premor za ustrezna pogajanja z vsemi stranmi in na koncu predstavi moderiran predlog zakona o reformi, ki ga potrdi opozicija, potem »mogoče bomo v tem primeru na koncu stanja, po dnevu neodvisnosti, videli odpuščanje protestov,« je dejal Hayman in se skliceval na izraelski nacionalni dan 25./26. aprila.

Med govorom je Netanjahu ponovil tudi svojo kritiko zavračanja nekaterih rezervistov, da bi se urili ali služili v vojski v znak protesta proti načrtovanim spremembam. Premier je pred tem odpustil obrambnega ministra Yoava Gallanta zaradi njegovega nasprotovanja načrtovani prenovi.

Grožnja demokraciji ali prepotrebna reforma? Pojasnjena prenova izraelskega pravosodja “Država Izrael ne more nadaljevati z ljudmi, ki nočejo služiti v vojski,” je dejal premier. “Zavrnitev je konec naše države.”Hayman iz INSS je dejal, da lahko protesti predstavljajo varnostno grožnjo, saj se nekateri v vojski začnejo deliti v tabore za in proti prenovi sodstva.

Čeprav se to še ni zgodilo, je dejal Hayman, bi lahko množično gibanje povzročilo, da se “vrzeli, razpoke znotraj (IDF) enot … razširijo in poglobijo.” Nekateri pripadniki vojske, ki jih Netanjahu omenja, prav tako služijo v zelo kritičnih enotah, je dejal Rahat. A ker gre večinoma za prostovoljce, ki to počnejo, “ker ljubijo svojo državo”, mora Netanjahu “ponovno pridobiti njihovo zaupanje”, da jih vrne na njihova delovna mesta.»To je problem legitimnosti; to je problem zaupanja,« je dejal Rahat.

COMMENTS

Wordpress (0)