Glas ljudstva predsedniku vlade Robertu Golobu predstavil “zakonski paket za ustavitev rušenja javnega zdravstva” – TOPNEWS.si

Glas ljudstva predsedniku vlade Robertu Golobu predstavil “zakonski paket za ustavitev rušenja javnega zdravstva”

Glas ljudstva predsedniku vlade Robertu Golobu predstavil “zakonski paket za ustavitev rušenja javnega zdravstva”

V iniciativi Glas ljudstva so pripravili predlog treh zakonov s sistemskimi in interventnimi ukrepi za zajezitev privatizacije javnega zdravstva, povečanje dostopa do zdravstvenega varstva ter ukinitev dopolnilnega zdravstvenega sistema. Predloge so danes predstavili tudi premierju Robertu Golobu, v torek jih bodo predali še koalicijskim poslancem. Koz so sporočili iz kabineta predsednika vlade je ” Robert Golob  danes, 27. marca 2023, sprejel predstavnike mreže Glas ljudstva, ki so ga seznanili svojimi predlogi ukrepov za prenovo zdravstvenega sistema”.

Zakonski paket, ki so ga pripravili v iniciativi, vsebuje predloge treh zakonov, in sicer predloge novel zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, zakona o prispevkih za socialno varnost in zakona o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema, so danes sporočili iz iniciative Glas ljudstva.

Osnutke zakonskih predlogov so v iniciativi pripravili v “želji po konstruktivnem in strokovnem sodelovanju pri reševanju vse hujše zdravstvene krize ter zaščiti javnega zdravstva pred spodkopavanjem s strani zasebnih interesov”.

Vse predloge z utemeljitvami so danes že predstavili predsedniku vlade, ki je sprejel predstavnike iniciative in prisluhnil njihovim predlogom za prenovo zdravstvenega sistema, so potrdili tudi v kabinetu predsednika vlade. Na novinarski konferenci v torek pa bodo predstavniki iniciative predloge predstavili tudi javnosti in jih predali poslancem koalicijskih strank, so zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

“Zadnji čas je, da vlada z odločnimi in nedvoumnimi ukrepi dokaže verodostojnost svojih zavez za ohranitev in krepitev javnega zdravstva,” so prepričani in poudarjajo, da je bilo dovolj zamikanja časovnic, stresnih testov, prelaganj odgovornosti in iskanja posameznih krivcev.

Ministrstvu za zdravje očitajo tudi, da kljub velikopoteznim napovedim še vedno ni pripravilo učinkovitih predlogov, ki bi naslovili urgentno stisko pacientov v slovenskem zdravstvenem sistemu, število posameznikov brez osebnega zdravnika še vedno narašča, vladni interventni zakon pa je prinesel ukrepe, ki so doslej zgolj pospešili pretok storitev, denarja in kadrov iz javnega v zasebni zdravstveni sektor, so prepričani.

 

Obveščamo vas, da bomo v torek, 28. 3., predstavili ZAKONSKI PAKET ZA USTAVITEV RUŠENJA JAVNEGA ZDRAVSTVA! 

 Vljudno vas vabimo na novinarsko konferenco iniciative Glas ljudstva, ki bo potekala v torek, 28. 3. 2023, ob 11.00 na Trgu republike v Ljubljani.

Ministrstvo za zdravje kljub velikopoteznim napovedim še vedno ni pripravilo učinkovitih predlogov, ki bi naslovili urgentno stisko pacientk in pacientov v Slovenskem zdravstvenem sistemu. Tri mesece po veliki stavki pacientov, s katero so tisoči ljudi po vsej Sloveniji zahtevali takojšnji začetek reševanja slovenskega zdravstvenega sistema, je ta še vedno plen zasebnih skupin in interesov. Število oseb brez osebnega zdravnika je naraslo že na 140.000. Število pacientov, ki nedopustno dolgo čakajo na poseg pa je v zadnjem letu naraslo za 33%. Po izsledkih naše strokovne analize (ne)uspešnosti obstoječega interventnega zakona – do sedaj edinega vladnega ukrepa, ki se ukvarja z reševanjem vseobsegajoče zdravstvene krize – so ukrepi doslej zgolj pospešili pretok storitev, denarja in kadrov iz javnega v zasebni zdravstveni sektor.

Civilna iniciativa je zato oblikovala predlog treh zakonov z sistemskimi in interventnimi ukrepi za zajezitev privatizacije javnega zdravstva, povečanje dostopa do zdravstvenega varstva za paciente in pacientke ter za ukinitev nepravičnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. zakonski paket je predlog treh zakonov:

–  Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju;

–  Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o prispevkih za socialno varnost;

– Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah  Zakona o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema.

V sporočilu za javnost pred jutrišnjo tiskovno konferenco so zapisali ;

Osnutke zakonskih predlogov smo v Glasu ljudstva pripravili v želji po konstruktivnem in strokovnem sodelovanju pri reševanju vse hujše zdravstvene krize ter zaščiti javnega zdravstva pred spodkopavanjem s strani zasebnih interesov. Vse predloge z utemeljitvami smo že danes, 27. marca, predstavili predsedniku vlade in upamo, da jih bo kot vodja zdravstvene reforme podrobno preučil in tudi podprl. 

Na novinarski konferenci bomo predlog treh zakonov javno predali poslankam in poslancem koalicijskih strank in jih povabili, da se nam pridružijo v skupnem procesu javne razprave, dopolnitve in vložitve zakonov.

V zadnjem delu tiskovne konference vam bomo poročali o prvih reakcijah predsednika vlade na naše predloge, pojasnjevali bomo in odgovorili na vsa vaša vprašanja, ne nazadnje tudi tista o očitkih dr. Erika Breclja ter razlogih, zakaj Glas ljudstva ne sodeluje več v Strateškem svetu za zdravstvo.

Dovolj je bilo zamikanja časovnic, stresnih testov, prelaganj odgovornosti in iskanja posameznih krivcev, medtem ko javno zdravstvo vsak dan bolj razpada. Dan za dnem smo priča novim, šokantnim primerom etičnega in moralnega razkroja, ki se v javnem zdravstvu razrašča kot posledica sistemskih pomanjkljivosti in zasebnih interesov. 

Zadnji čas je, da vlada z odločnimi in nedvoumnimi ukrepi dokaže verodostojnost svojih zavez za ohranitev in krepitev javnega zdravstva.

COMMENTS

Wordpress (0)