Ponovno huda kri med Ljudmilo Novak in Janezom Janšo, ki je NSi že “odpisal” iz parlamenta – TOPNEWS.si

Ponovno huda kri med Ljudmilo Novak in Janezom Janšo, ki je NSi že “odpisal” iz parlamenta

Ponovno huda kri med Ljudmilo Novak in Janezom Janšo, ki je NSi že “odpisal” iz parlamenta

“Ob vseh pomislekih in dvomih, ki jih slišim, želim poudariti sledeče: soglasna odločitev izvršilnega odbora NSi novembra lani, da stranke ne bo več v vladi, ki bi jo vodil Janez Janša SDS , je prva tovrstna odločitev organa stranke v zgodovini NSi,” je na Twitterju zapisala  evropska poslanka Ljudmila Novak in dodala: “Nismo bili izvoljeni, da manipuliramo in podtikamo zaradi nekih ozkih interesov, ampak da delujemo v skladu s svojimi prepričanji, predvsem pa da imamo pred očmi odgovornost do vseh ljudi. To je še danes moje edino politično vodilo. In tako bo ostalo tudi v prihodnje. Jasno je, da lahko manipulativno in zlonamerno vedenje ogrozi demokratični proces z odvračanjem pozornosti od pomembnih družbenih vprašanj. Menim, da zdrava demokracija zahteva odprto in pošteno razpravo, s poudarkom na razvojnih idejah, ne pa na osebnih napadih”.

 

“Politika je zgrajena na zaupanju javnosti, manipulativno ali zlonamerno podtikanje pa to zaupanje načrtno spodkopava. Manipulativne in zlonamerne taktike prispevajo k politični polarizaciji in demonizirajo nasprotnike z ustvarjanjem miselnosti “mi proti njim”. To pa lahko vodi v nevarne družbene delitve. Menim, da zdrava demokracija zahteva odprto in pošteno razpravo, s poudarkom na demokratični prihodnosti in razvojnih idejah, ne pa na osebnih napadih. Povsem jasno je, da manipulativno in zlonamerno vedenje lahko ogrozi demokratični proces z odvračanjem pozornosti od pomembnih družbenih vprašanj. Vse to pa ima dolgoročne posledice v okviru spodkopavanja zaupanja javnosti v politični sistem, s čimer se škoduje družbeni koheziji. Nismo bili izvoljeni, da manipuliramo in podtikamo zaradi nekih ozkih interesov, ampak da delujemo v skladu s svojimi prepričanji, predvsem pa da imamo pred očmi odgovornost do vseh ljudi. To je še danes, ko opravljam funkcijo poslanke Evropskega parlamenta, moje edino politično vodilo. In tako bo ostalo tudi v prihodnje.” je Ljudmila Novak zapisala tudi na Facebooku.

“Skrb ( da stranke NSi ne bo več v vladi, ki bi jo vodil Janez Janša SDS op. av.) je povsem odveč. Ob takšni levičarsko – vinjetni politiki vaše stranke Nove Slovenije ne bo v nobeni vladi več. Vlada namreč sestavijo stranke, ki so izvoljene v državni zbor Zakaj bi levičarji volili bledo kopijo, če imajo na voljo originale? Zakaj bi vsi ostali volili nekaj, kar ni ne tič in ne miš?”

 

 

 

Odnosi med strankama so se zaostrili zaradi  predvidenih ustavnih sprememb. Predvidoma v petek bi lahko poslanci iz vrst Gibanja Svoboda, SD, Levice in NSI vložili predlog o ustavnih spremembah, za katere so že dosegli soglasje. Nekoliko se lahko zaplete pri Levici, ki ima zadržke pri predlogu imenovanja vlade.Poleg spremembe načina izvolitve predsednika vlade bi poslanci spremenili tudi način imenovanja sodnikov. Po novem jih ne bi več potrjeval državni zbor, ampak predsednik oziroma predsednica republike. NSI se sicer zavzema, da bi v tem primeru spremenili sestavo sodnega sveta, tako da v njem sodniki ne bi več imeli večine, čemur pa nasprotujejo vladne stranke. Zato so pripravljeni sprejeti kompromis, po katerem bi sodni svet sodnike predlagal z dvotretjinsko večino, nato pa bi jih imenovala predsednik oziroma predsednica republike.

COMMENTS

Wordpress (0)