(VIDEO) Putin se je pohvalil z zavezništvom s Xijem na srečanju “dragih prijateljev” v Kremlju – TOPNEWS.si

(VIDEO) Putin se je pohvalil z zavezništvom s Xijem na srečanju “dragih prijateljev” v Kremlju

(VIDEO) Putin se je pohvalil z zavezništvom s Xijem na srečanju “dragih prijateljev” v Kremlju

Kitajski predsednik Xi Jinping prispel v Rusijo na tridnevni državniški obisk, ko naj bi podal močno sporočilo podpore Vladimirju Putinu. Vladimir Putin je v ponedeljek gostil svojega “dragega prijatelja” Xi Jinpinga na večerji v Kremlju in pokazal svoj odnos s svojim najmočnejšim zaveznikom le nekaj dni po tem, ko je mednarodno sodišče pozvalo k aretaciji ruskega predsednika zaradi vojnih zločinov v Ukrajini. .

Washington je obsodil Xijev obisk in dejal, da čas kaže, da Peking zagotavlja Moskvi “diplomatsko krinko” za storitve dodatnih zločinov. To je bilo prvo potovanje v tujino za Xija, odkar je prejšnji mesec dobil tretji mandat brez primere. Kitajski voditelj skuša Peking prikazati kot potencialnega mirovnika v Ukrajini, saj poglablja gospodarske vezi s svojim najbližjim zaveznikom.

https://twitter.com/AZgeopolitics/status/1637829698569773057

Putin je Xi Jinpingu obljubil, da je Rusija “odprta za pogajalski proces” in “vsekakor spoštuje” kitajske mirovne pobude. Putin in Xi sta se ob srečanju v Kremlju pozdravila kot “draga prijatelja”, ruske državne tiskovne agencije pa so pozneje poročale, da sta imela skoraj štiri ure in pol neformalne pogovore, več uradnih pogovorov pa je predvidenih za torek.

V televizijskih komentarjih po tem, ko sta se pozdravila, je Putin dejal Xiju, da na kitajske predloge za rešitev ukrajinskega konflikta gleda s spoštovanjem. Priznal je, da mu “rahlo zavida” kitajski “zelo učinkovit sistem za razvoj gospodarstva in krepitev države”.

Xi je s svoje strani pohvalil Putina in napovedal, da ga bodo Rusi naslednje leto ponovno izvolili. “Pod vašim močnim vodstvom je Rusija naredila velike korake v svojem uspešnem razvoju,” je dejal.

Moskva že mesece javno promovira načrte za obisk Xija. Vendar je čas dal osebni podpori kitajskega voditelja nov pomen, potem ko je Mednarodno kazensko sodišče v petek izdalo nalog za aretacijo, v katerem Putina obtožuje vojnih zločinov zaradi deportacije otrok iz Ukrajine.

Moskva zanika nezakonito deportacijo otrok in pravi, da je sprejela sirote, da bi jih zaščitila. Uvedla je kazenski postopek proti tožilcu in sodnikom. Peking je dejal, da nalog odraža dvojna merila. Zahod pravi, da bi moral nalog narediti ruskega voditelja izgnanca.

“To, da predsednik Xi potuje v Rusijo nekaj dni po tem, ko je Mednarodno kazensko sodišče izdalo nalog za aretacijo predsednika Putina, nakazuje, da Kitajska ne čuti odgovornosti, da bi Kremelj zahtevala odgovornost za grozodejstva, storjena v Ukrajini,” je dejal ameriški državni sekretar Antony Blinken.”Namesto da bi jih celo obsodil, bi raje zagotovil diplomatsko krinko za Rusijo, da bi še naprej izvajala te hude zločine.”

Tiskovni predstavnik Bele hiše John Kirby je dejal, da bi moral Xi uporabiti svoj vpliv, da pritisne na Putina, naj umakne vojake iz Ukrajine, Washington pa je zaskrbljen, da bi lahko Peking namesto tega pozval k prekinitvi ognja, ki bi ruskim enotam omogočila, da ostanejo.

https://twitter.com/AZgeopolitics/status/1637850815510503424

Kitajska je objavila predlog za rešitev ukrajinske krize, ki je na Zahodu večinoma zavrnjen kot zvijača, s katero želi Putinu pridobiti čas za ponovno združevanje svojih sil in utrjevanje nadzora nad okupirano zemljo.

Rusija in Kitajska “nimata enake mreže prijateljev in partnerjev” po svetu kot ZDA in zato zdaj zaostrujeta svoje odnose, je dejal Kirby. “Rekel bi, da gre za poroko iz naklonjenosti, manj kot iz naklonjenosti,” je Kirby povedal novinarjem. Washington je v zadnjih tednih izjavil, da se tudi boji, da bi Kitajska oborožila Rusijo, kar je Peking zanikal.

Kijev, ki pravi, da se vojna ne more končati, dokler Rusija ne umakne svojih vojakov, je bil previden do Kitajske in je previdno pozdravil mirovni predlog Pekinga, ko je bil razkrit prejšnji mesec, čeprav so bili zahodni zavezniki javno skeptični.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da bi lahko Kitajska, ki bi oborožila Rusijo, povzročila tretjo svetovno vojno, a tudi, da verjame, da se je Peking zavedal tega tveganja, kar pomeni, da je bilo po njegovem mnenju malo verjetno. Poklical je Xija, naj govori z njim.

Putin je lani s Xijem podpisal partnerstvo “brez omejitev”, malo preden je voditelj Kremlja ukazal invazijo na Ukrajino. Putin trdi, da želi odpraviti grožnjo Rusiji zaradi sosednjih potez proti Zahodu; Kijev in Zahod to označujeta za neizzvan napad na neodvisno državo.

V ruskem napadu naj bi bilo ubitih na desettisoče ukrajinskih civilistov in vojakov na obeh straneh. Moskva je uničila ukrajinska mesta, nagnala milijone ljudi v beg in trdi, da je priključila skoraj petino Ukrajine. Kremelj je dejal, da bo Putin Xiju zagotovil podrobna ” pojasnila ” ruskega stališča, ne da bi pojasnil.

Več držav Evropske unije se je v ponedeljek v Bruslju dogovorilo, da bodo Ukrajini skupaj kupile 1 milijon nabojev topniških granat kalibra 155 mm. Obe strani izstrelita na tisoče nabojev na dan.

Združene države so objavile svoj najnovejši paket vojaške pomoči, vreden 350 milijonov dolarjev, vključno z več streliva za raketne lansirnike HIMARS, havbice in bojna vozila pehote Bradley ter rakete HARM, protitankovsko orožje in rečne čolne.

Hudi spopadi so se nadaljevali v mestu Bakhmut na vzhodu Ukrajine, kjer se ukrajinske sile od lanskega poletja vzdržujejo v najdaljši in najbolj krvavi bitki v vojni.

Moskva, ki vse od avgusta ni dosegla večje zmage, je sprožila obsežno zimsko ofenzivo, v katero je vključenih na sto tisoče sveže vpoklicanih rezervistov in obsojencev, rekrutiranih iz zaporov. Boj, ki ga obe strani opisujeta kot mlin za meso, je bojno polje raztresel s trupli, a frontna črta se več kot štiri mesece komaj premika.

Ukrajina, ki je v drugi polovici leta 2022 ponovno zavzela dele ozemlja, se je od novembra večinoma držala obrambe, da bi izčrpala ruske napadalne sile, preden je začela načrtovano lastno protiofenzivo.

COMMENTS

Wordpress (0)