Kako naj bi izgledala aretacija Trumpa – TOPNEWS.si

Kako naj bi izgledala aretacija Trumpa

Kako naj bi izgledala aretacija Trumpa

Nekdanji predsednik Donald Trump pozna svojo bazo bolje kot kdorkoli drug. Moral bi razumeti, da so njegovim besedam v preteklosti sledila nasilna dejanja nekaterih podpornikov – od incidentov na njegovih volilnih shodih do napada na ameriški Kapitol 6. januarja 2021 , poroča ameriška mreža CNN.

Zato je zelo zaskrbljujoče, da je Trump v soboto pozval svoje privržence , naj protestirajo, vzemite naš narod nazaj, če ga okrožni tožilec Manhattna Alvin Bragg obtoži zločinov. V objavi na svojem družbenem omrežju Truth Social je Trump dejal, da pričakuje, da bo aretiran v torek, čeprav je njegova ekipa kasneje sporočila, da od tožilcev ni prejela nobenega obvestila.

Kasneje v soboto je Trump v nadaljevanju na Truth Social ponovil sporočilo z velikimi črkami in zapisal: »UBIJAJO NAŠO NACIJO, MEDTEM KOT MI SEDIMO IN GLEDAMO. REŠITI MORAMO AMERIKO! PROTEST, PROTEST, PROTEST!!!”. Na družbenih omrežjih pa so se že pojavile fotografije rekonstrukcije morebitne Trumpove aretacije.

 

Trumpov najnovejši poziv k protestom takoj prikliče v spomin njegov zloglasni tvit z dne 19. decembra 2020, v katerem trdi o volilni goljufiji in napoveduje: “Velik protest v DC 6. januarja,” in dodaja: “Bodite tam, divje bo!” Kot so pojasnili zvezni tožilci in odbor predstavniškega doma 6. januarja , ki je preiskoval napad, so nekateri Trumpovi podporniki ta tvit razumeli kot poziv k orožju.

Kelly Meggs, vodja floridskega oddelka paravojaške skupine Oath Keepers, je le en primer. Ob sklicevanju na Trumpov »divji« tvit je Meggs konec decembra 2020 v Facebook sporočilu zapisala: »Trump je rekel, da bo divje!!!!!!! Divje bo!!!!!!! Želi, da postanemo DIVJI, to pravi. Vse nas je poklical na Kapitol in hoče, da podivjamo!!! Gospod Da Gospod!!! Gospodje, odhajamo v DC, spakirajte svoje s***!!” Meggs je bil medtem obsojen – skupaj z vodjo Oath Keepers Stewartom Rhodesom – uporniške zarote zaradi vlog v napadu 6. januarja.

Ni prvič, da je Trump pozval k protestom, če je obtožen kaznivega dejanja. Nekdanji predsednik je svojo bazo začel pripravljati že januarja 2022, ko je podpornikom rekel, naj gredo na ulice, če ga kateri koli tožilec kjerkoli obtoži – ne le okrožni tožilec Manhattna. Na shodu v slogu kampanje v Teksasu je Trump dejal : “Če ti radikalni, zlobni, rasistični tožilci storijo karkoli narobe ali nezakonito, upam, da bomo imeli v tej državi največje proteste, kar smo jih kdaj imeli v Washingtonu, DC, v New Yorku, v Atlanti in drugod.”

Pred napadom 6. januarja bi lahko Trumpov poziv k »protestom« razumeli kot poskus nahraniti svoj ego s pozivanjem podpornikov, naj se udeležijo njegovih zborovanj. V Ameriki po 6. januarju pa bi lahko na to gledali kot na potencialni poskus ponovitve upora. Toda tokrat obupani Trump želi, da ga njegovi podporniki zaščitijo pred odgovornostjo za morebitne zločine.

Zdi se, da se je ta scenarij odigral po preiskavi FBI-ja 8. avgusta v Trumpovi rezidenci Mar-a-Lago v preiskavi ravnanja s tajnimi dokumenti po nalogu, ki ga je odobrilo sodišče . Trump je kmalu zatem izdal izjavo, ki se je delno glasila : »To so temni časi za naš narod, saj je moj čudovit dom, Mar-A-Lago v Palm Beachu na Floridi, trenutno oblegan, napaden in zaseden s strani velike skupine Agenti FBI-ja,« ostro ostro, kar je sam imenoval »politično preganjanje«. Dva dni pozneje je FBI neutemeljeno obtožil morebitnega podmetanja dokazov .

Novoizvoljeni predsednik Donald Trump objema zeta Jareda Kushnerja (desno), medtem ko njegova hčerka Ivanka Trump (levo) stoji v bližini, po njegovem zahvalnem govoru v newyorškem Hilton Midtownu v zgodnjih jutranjih urah 9. novembra 2016 v New Yorku. York City.  GOP ne more prezreti uspešnice o Trumpovih, Kushnerjevih in Savdskih skladih
Ni presenetljivo, da je bil FBI kmalu deležen ” nezaslišanega ” števila groženj osebju in lastnini urada. Ena oseba – ki je v preteklosti ponavljala lažne trditve o volitvah leta 2020 na Trumpovi platformi družbenih medijev – je poskušala vdreti v terenski urad FBI v Cincinnatiju in bila ubita v streljanju s policijo .

Nekdanji predsednik je tudi večkrat predlagal pomilostitev napadalcem 6. januarja, če bi bil ponovno izvoljen – celo trdil, da si zaslužijo ” opravičilo “. Trumpovo sporočilo je jasno: varoval ti bom hrbet, če se bom lahko vrnil v Belo hišo.

Pomirjujoče je videti, da je Bragg, okrožni državni tožilec Manhattna, svojemu osebju v soboto zvečer po elektronski pošti sporočil: “Ne dopuščamo poskusov ustrahovanja našega urada ali ogrožanja pravne države v New Yorku.” Čeprav Trumpa ni omenil po imenu, je dodal : “Naši partnerji organov kazenskega pregona bodo zagotovili, da bodo vse specifične ali verodostojne grožnje uradu v celoti raziskane in da bodo vzpostavljeni ustrezni zaščitni ukrepi, tako da bo vseh nas 1600 imelo varno delovno okolje.”

To e-poštno sporočilo zveni kot nekaj, kar bi slišali od tožilca v primeru, ki vključuje terorističnega vodjo ali mafijskega šefa. Ampak to je, kje smo kot narod glede na to, kar se je zgodilo v zadnjih nekaj letih.

Če dejstva in zakon upravičujejo kazenske obtožbe, bi se moral Trump soočiti z obtožnico, tako kot bi se vsak od nas. In če gre za napeljevanje k nasilju, je treba v zvezi s tem tudi kazensko ovaditi. Nihče ni nad zakonom – niti Donald J. Trump.

 

 

 

 

 

 

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)