Globalna bančna kriza: Ena velika težava je odpravljena, preveč drugih je ostalo – Kako se bo to končalo in ali se bo se bo svet izognil gospodarski recesiji? – TOPNEWS.si

Globalna bančna kriza: Ena velika težava je odpravljena, preveč drugih je ostalo – Kako se bo to končalo in ali se bo se bo svet izognil gospodarski recesiji?

Globalna bančna kriza: Ena velika težava je odpravljena, preveč drugih je ostalo – Kako se bo to končalo in ali se bo se bo svet izognil gospodarski recesiji?

Potem ko je velika, sistemsko pomembna banka konec tedna propadla, so se zaradi bančne krize finančne institucije in regulatorji v ponedeljek trudili preprečiti njeno širjenje. Credit Suisse, ki so jo desetletja ovirale slabo upravljanje, škandali in slabe stave, je končno podlegla nastajajoči svetovni bančni krizi. Osupljiv in hiter prevzem s strani tekmeca UBS , ki so ga v nedeljo organizirale švicarske oblasti, je z mize uničil eno velikansko majavo domino. Nekaj ​​ur kasneje je skupina centralnih bank z vsega sveta spodbudila pretok ameriških dolarjev skozi svetovni finančni sistem, da bi ohranila pritok posojil gospodinjstvom in podjetjem ter podprla glavna svetovna gospodarstva.

Vprašanje, na katerega si vlagatelji in nervozni kupci želijo odgovor ta teden: Kaj je naslednje? Ali bodo druge banke padle – ali bodo rešene? Bodo regulatorji prisiljeni posredovati z več reševalnimi načrti? V Združenih državah se je bančna kriza začela pred skoraj dvema tednoma z nenadnim propadom bank Silicon Valley Bank in Signature Bank v razponu treh dni. To je povzročilo šok po svetovnem bančnem sistemu ugotavljajo pri CNN-u.

Regionalne banke s podobnimi profili kot SVB, vključno s First Republic Bank (FRC) , PacWest (PACW) in Western Alliance (WAL) , so v zadnjem tednu nihale na robu. Zaskrbljene stranke so potegnile več deset milijard dolarjev gotovine iz manjših bank in jih naložile večjim institucijam, ki so bolje kapitalizirane.

Regionalne banke so si prizadevale pridobiti dovolj gotovine, da bi strankam izplačale dvige. First Republic je pred tednom dni prejela 70 milijard dolarjev posojila od JPMorgan Chase in še 30 milijard dolarjev od konzorcija 11 bank, ki so ga organizirali ameriški regulatorji, v četrtek. Zdi se, da to še vedno ni dovolj, saj so delnice First Republic v petek padle še za 33 %.
Agencija Moody’s je v petek zvečer znižala bonitetno oceno First Republic na status junk, S&P pa je v nedeljo znižal oceno banke na junk. Moody’s je dejala, da znižanje ocene odraža poslabšanje finančnega profila banke in “pomembne izzive”, s katerimi se sooča zaradi zanašanja na kratkoročnejše in dražje financiranje, ko stranke dvigujejo svojo gotovino.

In številne druge banke, katerih identitete bodo verjetno še nekaj časa neznane, so v preteklem tednu od Federal Reserve iskale nujna posojila. Banke so si prejšnji teden iz diskontnega okna Feda izposodile rekordnih 153 milijard dolarjev – skrajna možnost za banke, da pridobijo hiter dostop do gotovine. Dobra novica: ta posojila ne kažejo, da je karkoli narobe s svetovnim bančnim sistemom. Ta posojila so opremljena s strogimi omejitvami in večjim nadzorom Fed.

Dejstvo, da so bila posojila, ki jih je dal Fed, primarni kredit, “nakazuje, da nadzorniki bank v ZDA menijo, da so banke, ki so potrebovale nujno podporo, ‘zdrave’ in niso izpostavljene povečanemu tveganju neizbežnega propada,” je v petkovem sporočilu vlagateljem zapisala Jill Cetina, analitik agencije  Moody’s.

Globalni finančni regulatorji se strinjajo in izkoristijo navidezno vsako priložnost, ki jo lahko dobijo, da z vrhov gora kričijo, da je bančni sistem varen, zdrav in pretočen z denarjem. Slaba novica: banke so morda na splošno zdrave, vendar vse to zadolževanje kaže, kako velik je trenutni pritisk na finančni sistem.

Obremenitev pomeni, da so banke morda odporne na posojanje denarja, kar poveča nadzor nad kreditno sposobnostjo posojilojemalcev. To pomeni manj hipotek in manj denarja, ki priteče podjetjem, kar bi lahko upočasnilo svetovno gospodarstvo in potencialno vodilo v recesijo.

Zato so v nedeljo vskočile centralne banke. Njihovo usklajeno delovanje, kakršnega svet še ni videl od evropske dolžniške krize pred desetletjem, je prvi pokazatelj, da bi lahko imela bančna kriza dolgotrajne in škodljive posledice za svetovno gospodarstvo.

Kako se bo to končalo? Rešitev bi bila, da stranke prenehajo dvigovati depozite. Toda bančni sistem in regulatorji bi morali pomiriti strahove, preden se to zgodi v celotnem sistemu.

Zato je vedno več pozivov ameriškim oblastem, naj jamčijo za vse vloge strank, ne glede na to, ali so zavarovane ali nezavarovane. Ameriška zvezna korporacija za zavarovanje vlog zavaruje vloge pri primernih bankah do 250.000 USD na račun. Evropske države izvajajo podobne programe.

Če bi regulatorji zavarovali vse depozite vseh velikosti, podobno kot se je zgodilo strankam Silicon Valley Bank in Signature po tem, ko so te banke propadle, bi to strankam lahko dalo zaupanje, da je njihov denar varen pri regionalnih bankah.

Agencija Moody’s je v petek ocenila  da obstaja “velika verjetnost”, da bi lahko zvezni regulatorji uporabili izjemo sistemskega tveganja za zaščito vseh nezavarovanih vlagateljev v First Republic. A če bi regulatorji naredili izjemo samo še za eno banko, bi to pomenilo reševanje vseh kolebljivih bank.

Ameriški organi tega morda neradi storijo, če obstaja možnost, da lahko sistem sam reši svoje težave. Z grozečo krizo zgornje meje dolga in intenzivnim nadzorom glede uporabe davkoplačevalskega denarja za financiranje česar koli, kar je skoraj podobno reševanju, bi Bidnova administracija skoraj zagotovo raje izbrala organsko rešitev krize.

Obstaja nekaj dokazov, ki se bodo morda začeli dogajati.

Western Alliance banka , ki je prejšnji teden poročala o velikem znesku dvigov, in Charles Schwab , ki je v prejšnjih tednih dejal, da so se povprečne marže ob koncu februarja zmanjšale za 28 % v primerjavi s februarjem 2022, sta oba poskušala pomiriti stranke in vlagatelje z besedami, da so depoziti razmeroma stabilen v zadnjih nekaj dneh in so ostali dovolj likvidni – kar pomeni, da imajo dovolj denarja za nadaljnje financiranje svojega poslovanja.

Ameriški uradnik je za CNN povedal, da so se depoziti v majhnih in srednje velikih ameriških bankah v zadnjih dneh stabilizirali, odlivi pa so se upočasnili, ustavili ali v nekaterih primerih obrnili.

Težave Credit Suisse – ki so nastajale več let – niso povezane z nedavnim odlivom depozitov v ameriških bankah. Toda po tem, ko je UBS priskočila na pomoč Credit Suisse, se je poplava dvigov depozitov iz regionalnih bank v ZDA umirila in so centralne banke poskušale dati več dolarjev na voljo, da bi banke še naprej posojale, obstaja upanje, da bo trenutna bančna kriza zbledela in se bo svet izognil gospodarski recesiji ugotavljajo pri CCN-u.

COMMENTS

Wordpress (0)