“Zgodbo o poslih Gen-I-ja je sproduciral urad za preprečevanje pranja denarja po nareku vaše stranke” – Robert Golob v odgovoru Žanu Mahniču – TOPNEWS.si

“Zgodbo o poslih Gen-I-ja je sproduciral urad za preprečevanje pranja denarja po nareku vaše stranke” – Robert Golob v odgovoru Žanu Mahniču

“Zgodbo o poslih Gen-I-ja je sproduciral urad za preprečevanje pranja denarja po nareku vaše stranke” – Robert Golob v odgovoru Žanu Mahniču

S poslanskimi vprašanji predsedniku vlade Robertu Golobu in ministrom se je danes začela redna marčevska seja DZ. Premierju Robertu Golobu je kot prva vprašanje postavila vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec: “Ali ste prijavili vam ukradeno identiteto v Romuniji oz. v Sloveniji? “.  “To vprašanje nima nobene zveze z vašim vprašanjem, ki je bilo zastavljeno pisno,” je odgovoril premier Golob. Res škoda, ker v kolikor bi iskreno želeli dobiti to informacijo, bi to vprašanje zastavili, in bi verjeli, da je to vprašanje nekaj, kar se tiče parlamentarne procedure, ustrezno pisno,” je še komentiral Golob in kratko odgovoril le z “Da.”

A da se njeno vprašanje nanaša na poslansko vprašanje, na kakšen način premier zagotavlja oz. preprečuje kraje na področju digitalnega in bančnega sistema, je dopolnila Godčeva. “Komu in kdaj ste to naznanili,” je še dodala.

“Preden sem se odločil, da grem v politiko, sem od Fursa zahteval dve potrdili – da imam plačane vse davke in da nimam nobenega računa v tujini. Furs me je opozoril, da obstaja račun na moje ime. Z napačnim naslovom, navedena je ulica, ki ne obstaja, Kromberk 72. Kljub temu je bil račun odprt, na njemu pa ni bilo nikoli niti enega evra,” je pojasnil Golob in da je zadevo prijavil decembra.

V nadaljevanju je premier Robert Golob zavrnil očitke poslanca SDS Žana Mahniča, da na vodstvene položaje v državnih podjetjih imenuje svoje znance. Za razliko od časov prejšnje vlade ni potrebna strankarska izkaznica, pač pa znanje in izkušnje, je dejal in dodal, da gre za način, kako bodo vrnili državo nazaj v normalo.

Mahnič je v vprašanju Golobu omenil več po njegovih besedah spornih imenovanj, denimo imenovanje pisca gospodarskega programa Gibanja Svoboda Žige Debeljaka za predsednika uprave SDH, Golobovo poročno pričo Tomaža Štoklja za generalnega direktorja HSE ter moža generalne sekretarke vlade Maksa Helbla za direktorja Gen-I. “Zakaj na vodstvene položaje v slovenskih državnih podjetjih kadrujete svoje prijatelje, znance ali celo sorodnike vas osebno ali vaših najožjih sodelavcev?,” je vprašal.

Golob je te trditve zanikal. “Sedanji direktor Gen-I je v družbi od leta 2005, predsednik uprave pa je postal, ker je bil najboljši notranji kandidat,” je dejal. Enako velja za Štoklja, ki je pred imenovanjem na položaj generalnega direktorja HSE znotraj družbe 15 let zasedal vodilna mesta. “Kdor ima 15 in več let izkušenj na vodilnih funkcijah, ta je zelo kvalificiran, da tako podjetje tudi prevzame,”je poudaril.

Premier je Mahniču zatrdil, da v času aktualne vlade vodilna mesta v državnih podjetjih prevzemajo ljudje s korporativno zgodovino in ne anonimneži s strankarsko izkaznico. Tako Štokelj kot Helbl nimata strankarske izkaznice, je dejal in dodal: “Pri vas je bila strankarska izkaznica predpogoj, pri nas je predpogoj, da imajo deset in več let znanja iz točno tega korporativnega področja.”

Opozicijski poslanec je predsednika vlade ponovno spraševal tudi o poslih beograjske hčerinske družbe Gen-I, prek katere naj bi se financiralo tuje diplomate za pridobivanje energetskih poslov. Golob je ponovil, da je zgodba o poslih Gen-I v nekaterih državah zahodnega Balkana nastala v predvolilnem času po nareku takratne vodilne stranke. “Nikoli ni bila poslovna praksa Gen-I, da bi najemali katerekoli diplomate zato, da bi pridobivali posle,” je zatrdil.

S kratkim “da” pa je odgovoril na vprašanje poslanke SDS Jelke Godec, ali je prijavil ukradeno identiteto v Romuniji, kjer naj nekdo odprl bančni račun na njegovo ime. Poslanko je nato zanimalo, kdaj in komu je dejanje naznanil, na kar je odvrnil, da so njegovi odvetniki decembra lani vložili prijavo na tožilstvo v Romuniji. Trditve o njegovem romunskem računu so bile po njegovih besedah dane v javnost z enim samim namenom – da se poskuša vnašati med ljudi zmedo.

V nadaljevanju objavljamo integralni zapis stenograma današnje seje državnega zbora.

ŽAN MAHNIČ (PS SDS): Hvala za besedo, predsednica. Predsednik Vlade.
Pred volitvami ste govoril kako bo vse drugače, če boste vi vodil Vlado, kako bodo povsod drugačne prakse. Govora je bilo tudi o korporativnem upravljanju in tudi po volitvah se je kar nekaj besed nanašalo na korporativno upravljanje, med drugim je tudi Dejan Levanič, ni videl več smisla svojega obstanka na mestu generalnega sekretarja SD, in je odšel, ko ste dejal, da se ne bo več kadrovalo preko generalnih sekretarjev. Pa poglejmo kako se zdaj po tem novem korporativnem upravljanju kadruje. Si predstavljate, da bi Marko Pogačnik, recimo pisca programa Slovenske demokratske stranke, gospodarskega programa dali za šefa SDH. Kakšen vik in krik bi bil. Ko ste dali pisca gospodarskega programa Svobode, Žiga Debeljaka za šefa SDH, ni nobenega problema. Predstavljajte si, da bi poročno pričo Janeza Janše, gospoda Rajka Janšo, dali za direktorja HSE v prejšnji vladi, kakšen vik in krik. Ko je pa vaša poročna priča v tej vladi, direktor HSE, seveda to ni noben problem. Ali pa si predstavljate, da bi prejšnja vlada dala  ženo Boža Predaliča, generalnega sekretarja Vlade, za direktorja GEN-i, kakšen vik in krik bi zganjali? Ko ste sedaj postavili moža vaše generalne sekretarke Vlade, je seveda to načelo GEN-i, je to vrhunec korporativnega upravljanja. No pa naj rečem, da v prvi Janševi vladi, da bi njegova takratna partnerka Urška Bačovnik bila nečakinja od direktorja Petrola kakšen vik in krik bi bil, zdaj je seveda to vse povsem normalno, ali ne?
Pa greva na GEN-i. V Tarči smo videli direktorja te državne firme, ko je govoril, kako v bistvu, kar se tiče očitanega poslovnega razmerja – govorimo o firmi MB Consulting, smo jo že obravnavali tukaj -, da hčerinska družba GEN-i Beograd, da je vsa poslovna dokumentacija last te družbe in da GEN-i v Sloveniji, se pravi, podjetje v državni lasti ni upravičeno do dokumentov svoje podružnice, ki se nahaja na Balkanu, se pravi, v Srbiji. Se pravi, predstavljajte si, da imamo podjetja v državni lasti, ki lahko ustanovijo svoje podružnice, do dokumentacije pa niso upravičeni. Tako da vas sprašujem, gospod premier zakaj na vodstvene položaje v slovenskih državnih podjetjih kadrujete svoje prijatelje, znance ali celo sorodnike vas osebno ali celo vaših najožjih sodelavcev? Je to korporativno upravljanje nove generacije? Zakaj državno podjetje GEN-i ni upravičeno do dokumentacije in informacijo od svojih podružnic, je tako tudi v drugih državnih podjetjih in kakšne sporne prakse po vašem to omogoča? In pa, ali je bila stalna praksa v GEN-i, ko ste ga vodili, da se je preko vodnih podjetij financiralo tuje diplomate za pridobivanje energetskih poslov in ali je v državnih podjetjih takšna praksa tudi še danes? Zadnje vprašanje je vprašanje novinarjev RTV Slovenija, kateremu niste želeli odgovoriti, pričakujem pa, da vsaj ta hram demokracije in tudi opozicijo toliko upoštevate in spoštujete, da boste na to odgovorili.

PREDSEDNICA MAG. URŠKA KLAKOČAR ZUPANČIČ: Predsednik Vlade imate besedo za odgovor.

DR. ROBERT GOLOB (predsednik Vlade): Hvala za to vprašanje.
Zato da bo mogoče naslednjič tudi z vaše strani prišlo do kakšnega vprašanja o tej Vladi in ne o bolečinah izpred volitev, ampak nič za to. Tudi novinarju RTV sem dvakrat odgovoril na to vprašanje. Prvič v Odmevih in drugič, kaj je bilo v petek ali nekaj takega. Ne glede na to bom ponovil še v tretje, mogoče se bo zdaj prijelo. Celotna zgodba o poslih GEN-i v nekaterih državah zahodnega Balkana je bila sproducirana v predvolilnem času s strani Urada za preprečevanje pranja denarja iz Slovenije po nareku vodilne stranke takratne, mislim da, je to bila vaša. Jaz verjamem, da vas to še vedno zelo boli, ampak nič za to, vam bom odgovoril direktno na vprašanje. Ne, nikoli ni bila poslovna praksa GEN-i, da bi najemala katerekoli diplomate za to, da bi pridobivali posle. To je mogoče vaša teza, jaz vam bom pa odgovoril drugače. Tule je zapis te iste osebe, za katero naj bi ga mi financirali, torej, GEN-i pod mojim vodstvom naj bi financiral osebo gospoda Martina Berishaja na tej sliki, ki je prosto dostopna na internetu in je bila prosto dostopna tudi pred volitvami in sem jo že takrat pokazal pa jo pokažem še enkrat, da se ne bi izgubil spomin, sta gospod Beriša in spoštovani gospod poslanec Janez Janša le ta 2018 v obdobju, ko očitate, da je GEN-i financiral diplomate. Kaj piše pod to sliko? Ja, ne moremo pokazati, ampak saj slika je prosto dostopna, piše, da slovenski Albanci obljubljajo svoje glasove na volitvah SDS. Jaz ne vem zakaj se vam je gospod Berishaj zameril, da zdaj z njim obračunavate preko mene, to veste samo vi. Zagotovo gospoda Berishaja ne obstaja ne slika moja niti ni moj prijatelj, ne znanec, to je tudi sam jasno povedal, še manj sva imela kakršnekoli posle, ki bi bili problematični. Kolikor sem jaz seznanjen iz medijev, ste sprožili tudi preiskavo v zvezi s tem. Jaz sem to o tej preiskavi, v tej preiskavi sem izvedel iz medijev. Jaz si lahko samo želim, da bo ta preiskava čim prej zaključena. Do sedaj mene še niti en organ pregona ni vprašal, niti seznanil o tem, da bi potekala preiskava. Edini, ki to vprašanje ves čas odpirate, ste vi. S čim se vam je gospod Berishaj zameril od 2018 do danes, da je takrat bil ne samo vreden, bil je vaš zaveznik, vi ste se z njim hvalili, da vam je pripeljal glasove slovenskih Albancev. Kaj se je zgodilo vmes?

PREDSEDNICA MAG. URŠKA KLAKOČAR ZUPANČIČ: Hvala lepa.
Spoštovani kolega poslanec, imate besedo za obrazložitev zahteve za dopolnitev odgovora.
Izvolite.

ŽAN MAHNIČ (PS SDS): Hvala, predsednica.
Ja, ne drži, ne, da vprašanje je bilo izpred volitev. Jaz sem vas spraševal o tej Vladi, o korporativnem upravljanju te Vlade, o imenovanju kadrov te Vlade, gospod premier.
Poglejte kaj ste rekel, GEN-I ni nikoli najemal diplomatov za svoje svetovanje, ja pa, na laž(?) vas je postavil v Tarči mož gospe, ki sedi desno od vas, ko je dejal, da ste najeli Martina Berishaja, zdaj, če veleposlanik ni diplomat, pol jaz ne vem kaj diplomat je, zato, da je določene zadeve politično svetoval in urejal, v času, ko ste bil vi direktor GEN-I-ja. Saj nihče, noben, nihče nikoli ni trdil, da vi osebno poznate, ne. Saj gospod Janez Janša je tudi na kakšni sliki z Milanom Kučanom, pa kaj je to, ne?
Tako da, preiskava, ne, da mi govorimo o preiskavi, oprostite, gospod premier, da poteka na NPU preiskava proti vam, je objavila Mladina, Mladina je objavila takrat, ko ste Bobnarjevo zamenjali, ne, pa verjetno bodo objavili še kaj, ampak, če je Mladina naš medij, verjetno je bližje nam Nova24TV, ki ste ga vi kot direktor GEN-I-ja financiral koliko? 2 tisoč evrov mesečno, ko ste bil direktor GEN-I-ja, ne. Me zanima, če boste kdaj pričal na preiskovalki Mojce Šetinc Pašek, zakaj ste to počel, ali ste kaj financiral, ne?
Ampak, dejstvo je, gospod premier, da mi niste odgovoril na vprašanje, ali je bila praksa in če je praksa državnih podjetij, tudi sedaj v vaši Vladi, da poteka na tak način obvodno financiranje? Dejstvo je, da je GEN-I, / znak za konec razprave/ govorimo o podjetju v državni lasti, nakazal na določeno podjetje, ustanovljeno mesec pred tem, 2 milijona 100 tisoč evrov in da je bilo milijon 800 tisoč dvignjeno v gotovini. Kam je to šlo, verjetno ne bomo nikoli izvedeli, razen če bo kakšen od vpletenih povedal.
In sporne prakse so se dogajale tudi na drugih področjih. V podjetju vaše zdajšnje generalne sekretarke ste kot direktor GEN-I-ja nakazali 103 tisoč evrov, Vesni Vuković. / znak za konec razprave/ Tudi tega niste nikoli pojasnili in samo zanima me, gospod premier, ali je tudi sedaj v tem novem korporativnem upravljanju, ki ste ga pred volitvami obljubljali, to praksa, na katero očitno lahko sedaj računamo?

PREDSEDNICA MAG. URŠKA KLAKOČAR ZUPANČIČ: Hvala lepa.
Predsednik Vlade, imate besedo za dopolnitev odgovora.
Izvolite.

DR. ROBERT GOLOB (predsednik Vlade): Meni je zanimivo, da se izogibate zdaj omembi gospoda Berishaja. Če vi mislite, da je on počel kaj spornega, imate kontakt do njega, ki ga lahko o tem sprašujete. Ta kontakt zagotovo nisem jaz, kaj je on počel s svojim denarjem, ampak je to vaš cenjeni kolega poslanec.
Kar se pa tiče ostalih vaših vprašanj, me veseli, da sprašujete o korporativnem, pa lepo, da ste izpostavili generalno sekretarko. Gospod, če bi, če bi se res potrudili in pogledali, bi ugotovili, da je sedanji direktor GEN-I v GEN-I-ju od leta 2005, – 2005 – in da je postal zdaj predsednik uprave GEN-I-ja, ne na podlagi tega, ker bi to lahko Vlada kadrovala, ampak ker je najboljši kandidat notranji za prevzem tega podjetja. Tako je bilo obrazloženo na nadzornem svetu.
Vi se lahko smejete zato, ker ne verjamete v dolgoletno in naporno delo znotraj enega kolektiva in da je lahko to nagrajeno. Ja, v tem korporativnem upravljanju je to lahko nagrajeno. Kdor ima izkušenj petnajst in več let na vodilnih funkcijah, ja, ta je zelo kvalificiran, da tako podjetje tudi prevzame. Isto velja za gospoda Štoklja, ki je prevzel HSE, on je imel znotraj HSE vodilno vlogo 15t let, 15 let in ni imel, ta vodilna vloga ni imela nobene veze s tem, da je moja poročna priča. 15 let je bil znotraj HSE-ja direktor trgovanja in ja in sedaj, ko so iskali kandidate, kdo je tisti, ki lahko prevzame, so njega ocenili, ne jaz, njega so ocenili kot najbolj ustreznega.
Seveda vas moti, to, da so zdaj ljudje z zgodovino korporativno prevzeli, ne pa anonimneži s strankarsko izkaznico, ker veste, kje je lepota tega, kar sem vam povedal? Da niti eden od njiju nima strankarske izkaznice Ko pa pogledamo vaše, ki ste jih korporativno imenovali so jo pa imeli vsi, ker je bil to predpogoj. Pri nas je predpogoj, da imajo znanje iz točno tega korporativnega področja, deset in več let. Vam se zdi to smešno, nam pa ne, nam se pa zdi, da je to način, kako vrnemo državo nazaj v normalo.

PREDSEDNICA MAG. URŠKA KLAKOČAR ZUPANČIČ: Hvala lepa, kolega poslanec, imate besedo za postopkovni predlog, da Državni zbor na naslednji seji opravi razpravo o odgovoru.
Izvolite.

ŽAN MAHNIČ (PS SDS): Hvala.
Direktor GEN-i Maks Helbl je dejal na Tarči sledeče: »Kar se tiče očitanega poslovnega razmerja, gre za poslovno razmerje naše hčerinske družbe GEN-i Beograd. Torej, vsa poslovna dokumentacija je last te družbe. Kot sem poudaril, gre pravzaprav za poslovno dokumentacijo hčerinske družbe. Mi kot lastnik imamo določen dostop v okviru pravil korporativnega upravljanja do teh pogodb, vendar pa teh pogodb ne moremo razkrivati. Enostavno gre za poslovno dokumentacijo, ki je locirana v Beogradu in je last beograjske družbe in ni dejansko v naši domeni.« Se pravi, predstavljajte si, da državna firma ne more dostopati do dokumentacije svoje hčerinske firme. V času, ko se je to preverjalo, je bil direktor v Beogradu Igor Koprivnikar, šef v Ljubljani, celotne skupine GEN-i pa prav tako Igor Koprivnikar. Se pravi, Igor Koprivnikar, iz Beograda ni moral dati Igorju Koprivniku Koprivnikarju iz Ljubljane te dokumentacije. / nemir v dvorani/

PREDSEDNICA MAG. URŠKA KLAKOČAR ZUPANČIČ: Prosim za mir. Hvala lepa.

ŽAN MAHNIČ (PS SDS): Glede na to, če se to dogaja tudi v drugih podjetjih, predsednica, jaz mislim, da je potrebno opraviti razpravo o odgovoru predsednika Vlade, ki v bistvu sploh ni odgovoril. Zdaj ne vem kako, da se izogibam Martinu Berishaju, ko sem pa jasno povedal kakšne transakcije so bile narejene, da je šlo za transakcije, da je šlo za dvigovanje gotovine. Ne, niste odgovoril niti na nekatere sporne prakse iz preteklosti, ko ste sam vodil GEN-i in ste očitno moral sedaj poplačati določene ali pa so že bili poplačani, ko so v vrhu vaše stranke? Očitate nam, da smo mi kadrovali po strankarskih izkaznicah. Gospod premier, obstaja tudi neka lojalnost, ki menim sam, da je bistveno večja, kot so strankarske izkaznice, to pa je osebno prijateljstvo in glej ga zlomka, v celi skupini HSE je ravno vaš osebni prijatelj tisti, ki je najbolj sposoben od vseh. Taka skupina verjetno ima kar nekaj vrhunskih menedžerjev, tako kot skupina GEN-i, ampak je tudi zagotovo vaš osebni prijatelj tisti, ki je najbolj kompetenten za to, da zasede določen položaj. Skratka, da ne govorim o tem, kar se dogaja, tudi danes, kar poroča POP TV, kako nobena Vlada še do sedaj predsednica ni tako degradirala direktorja policije, kot ga je vaša. K meni domov je prišel zdaj v moj okraj nazaj na Policijsko postajo Škofja Loka, kjer je začel. Očitno, ne vem, zaradi tega, ker ni želel preiskave, o kateri je Mladina poročala in ki poteka proti vam glede GEN-i zaključiti samo s poročilom ali pa vse skupaj pomesti pod preprogo in ste si že drugič v svojem mandatu nastavili in ponovno povsem zamenjali vodstvo policije. Zanimivi so posnetki kolegice poslanke iz Levice kako je še v naši vladi hvalila Lindava, zdaj pa je tudi klavrno odšel.
Ni bilo odgovorov predsednica in glede na to, da gre za davkoplačevalski denar, da gre za podjetja v državni lasti, moramo opraviti razpravo kako je možno, da podjetja v državni lasti niso upravičena do dokumentacije svojih hčerinskih družb na Balkanu oziroma kjerkoli drugje v tujini.

COMMENTS

Wordpress (0)