Po Poljski bo v Ukrajino svoja letala poslala tudi Slovaška – Kaj to pomeni za dinamiko vojne v Ukrajini? – TOPNEWS.si

Po Poljski bo v Ukrajino svoja letala poslala tudi Slovaška – Kaj to pomeni za dinamiko vojne v Ukrajini?

Po Poljski bo v Ukrajino svoja letala poslala tudi Slovaška – Kaj to pomeni za dinamiko vojne v Ukrajini?

 

Poljska bo Ukrajini v prihodnjih dneh predala štiri popolnoma operativna letala tipa MiG-29 sovjetske izdelave, je danes napovedal poljski predsednik Andrzej Duda in dodal, da ima Poljska trenutno približno ducat tovrstnih letal. Poslana letala naj bi Varšava nadomestila z južnokorejskimi letali FA-50 in ameriškimi F-35. Tudi slovaška vlada se je danes  odločila poslati vseh 13 slovaških bojnih letal MiG-29 v Ukrajino. Države Zahodne  koalicije  so do sedaj zavračale pomoč Ukrajini v obliki letal še posebej pri polemiki okoli prepovedi letenja nad Ukrajino. Kot pogodbeniki pa se za letenje v Ukrajini javljajo tudi ameriški piloti – veterani. 

https://twitter.com/visegrad24/status/1636659196589486081

https://twitter.com/Gerashchenko_en/status/1636392905127649281

“V prihodnjih dneh bomo Ukrajini najprej predali (…) štiri popolnoma operativna letala,” je novinarjem po pogovorih s češkim predsednikom Petrom Pavlom povedal Duda. Dodal je, da so preostala letala trenutno na servisu in da jih bodo Ukrajini poslali zaporedoma, je t teden   poročala poljska tiskovna agencija PAP.

Kot je še dejal, so letala v dobrem stanju, ukrajinske posadke pa bi z njimi lahko upravljale brez dodatnega usposabljanja. Po besedah Dude ima Poljska sicer trenutno ducat letal MiG-29, ki jih je na začetku devetdesetih let minulega stoletja prevzela od Nemške demokratične republike.

Svoja letala istega tipa naj bi bila pripravljena v dogovoru z evropskimi partnerji Ukrajini odstopiti tudi Slovaška, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Lovce MiG-29, ki jih bodo poslali v Ukrajino, bo Poljska nadomestila z južnokorejskimi letali FA-50 in ameriškimi F-35, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Oblasti v Varšavi že dolgo javno izražajo pripravljenost na pomoč Ukrajini tudi z bojnimi letali, glede česar pa ni konsenza v članicah zveze Nato. “Letala MiG želimo poslati Ukrajini kot del širše koalicije,” je danes dejal poljski obrambni minister Mariusz Blaszczak.

Poljski premier Mateusz Morawiecki je v torek dejal, da bi Poljska lahko lovce Ukrajini dobavila v štirih do šestih tednih. Pred tem je pripravljenost Varšave, da Kijevu pošlje omenjena letala, že izrazil predsednik Duda.

Poljska sicer velja za eno največjih podpornic Ukrajine od začetka ruske invazije, zaveznice iz zveze Nato in EU pa je večkrat pozvala k povečanju vojaške pomoči Kijevu.

COMMENTS

Wordpress (0)