Tarča: Je premier Robert Golob, v povezavi s kirurgom Romanom Bošnjakom, omenjal Janeza Janšo? – Janša odgovarja: “Moja soproga Urška Bačovnik Janša ni nečakinja kirurga Romana Bošnjaka” – TOPNEWS.si

Tarča: Je premier Robert Golob, v povezavi s kirurgom Romanom Bošnjakom, omenjal Janeza Janšo? – Janša odgovarja: “Moja soproga Urška Bačovnik Janša ni nečakinja kirurga Romana Bošnjaka”

Tarča: Je premier Robert Golob, v povezavi s kirurgom Romanom Bošnjakom, omenjal Janeza Janšo? – Janša odgovarja: “Moja soproga Urška Bačovnik Janša ni nečakinja kirurga Romana Bošnjaka”

 

Revizija poslov Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana z dobavitelji zadnjih štirih let, ki jo je izvedlo podjetje Ernst & Young, je po besedah ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana pokazala več kritičnih točk. Med drugim ugotavlja pogosto nespoštovanje predpisov, predvsem s področja zakona o javnem naročanju, je opozoril.

Spomnimo, da je  premier Robert Golob opisani primer komentiral v oddaji 24 ur zvečer, kjer je povedal, da pričakuje od pristojnih institucij in organov, da bodo ukrepali v skladu s svojimi pristojnostmi. Ob tem je namignil, da je »mogoče ta oseba (op. p. kirurg Bošnjak) v sorodstvu s kakšnim političnim veljakom«. Bolj konkretno o tem ni želel govoriti.

“Po informacijah Tarče je politik, ki ga je premier navajal v povezavi s kirurgom Romanom Bošnjakom, nihče drug kot Janez Janša. Njegova soproga Urška Bačovnik je namreč Bošnjakova bližnja sorodnica: nečakinja. Zakaj je premier to informacijo navrgel, ni jasno,” so danes zapisali na Twitter profilu Tarče.

Janez Janša se je na namige Tarče odzval z naslednjim zapisom: “Tako Tarca RTV SLO kot predsednik vlade Robert Golob sekata mimo. Moja soproga Urška Bačovnik Janša NI nečakinja kirurga Romana Bošnjaka oziroma njegova bližnja sorodnica. Res pa je njena mama njegova daljna sorodnica. Sam pa sem z njim povezan manj kot je g. Robert Golob povezan z bivšimi od svoje spremljevalke g. Tine Gaber, zato naj ne trosi neumnosti po TV studijih”.

Na vprašanje koga konkretno od politikov je imel v mislih  premier Golob  v petek  na tiskovni konferenci ni hotel odgovoriti: “ne bom komentiral tistega, kar nisem hotel komentirat, ker noče ad presonam nič komentirat. Afere so afere, jaz verjamem , da obstajajo pristojni organi v Sloveniji, ki so plačani in bolj usposobljeni in imajo pooblastila, da jih raziščejo. Zagotovo ni politika tista, ki  mora preganjati v tem primeru take primere, ki so dovolj javni in tudi očitni”.

Revizija poslov Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana z dobavitelji zadnjih štirih let, ki jo je izvedlo podjetje Ernst & Young, je po besedah ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana pokazala več kritičnih točk. Med drugim ugotavlja pogosto nespoštovanje predpisov, predvsem s področja zakona o javnem naročanju, je danes  opozoril.

Revizorji so se, tako minister, v reviziji UKC Ljubljana osredotočili na postopke izbora dobaviteljev, njihovo ustreznost, ustreznost obstoječega modela plačevanja in predvsem opredelitev tveganj v sodelovanju z dobavitelji.

Med ugotovitvami revizije je izpostavil dve kritični točki. “Eno je oddaja naročil brez predhodno izvedenega postopka javnega naročanja ali kratko zapisano drobljenje naročil,” je dejal.

Med ugotovitvami v okviru te točke je naštel tudi potrjevanje končnih poročil za posamezna javna naročila, pa oddajanje javnih naročil po preteku zakonskega roka.

Revizorji so po njegovih besedah ugotovili dosledno neskladnost z usmeritvami zavoda in ponavljajoča se vprašanja, denimo glede manjkajočih zapisov o odpiranju ponudb. Izpostavil je tudi manjkajoče naročilnice in prednostne obravnave dobaviteljev pri plačilih.

Pod drugo točko pa je izpostavil, da poročilo ugotavlja razkorak med tveganji in kontrolo pri ključnih aktivnostih. “V dobaviteljskih strukturah upravljanja in nadzora se kaže možnost, da so prisotni zaposleni UKC Ljubljana in predvsem je videti izjemno pomanjkljivost analitičnih podatkov,” je pojasnil.

160 strani dolga revizija je poslovna skrivnost. Na vpogled jo je prejel tudi minister, na ministrstvu pa jo zdaj po njegovih besedah preučujejo ustrezne službe. En del poročila bo verjetno ostal zaupen in ga bodo morali verjetno preučiti ustrezni organi, je poudaril.

Skupen odziv ministrstva in ljubljanskega kliničnega centra je predviden za sredo, ko bodo pred medije poleg Bešiča Loredana predvidoma stopili še generalni direktor UKC Ljubljana Marko Jug, direktor Urada RS za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu Aleš Šabeder in predsednica sveta UKC Irma Gubanec.

Kot je še pojasnil Bešič Loredan, se je o poročilu veliko pogovarjal z vodstvom UKC, Jugom, pa tudi predsednico sveta Gubanec.

COMMENTS

Wordpress (0)