Ameriška zvezna vlada rešuje vlagatelje bank SVB in Signature bank – Silicon Valley Bank je imela 209 milijard dolarjev sredstev, California Lender je bila 16. največja ameriška banka – TOPNEWS.si

Ameriška zvezna vlada rešuje vlagatelje bank SVB in Signature bank – Silicon Valley Bank je imela 209 milijard dolarjev sredstev, California Lender je bila 16. največja ameriška banka

Ameriška zvezna vlada rešuje vlagatelje bank SVB in Signature bank – Silicon Valley Bank je imela 209 milijard dolarjev sredstev, California Lender je bila 16. največja ameriška banka

Ameriška zvezna vlada se je v nedeljo zvečer odločila, da bo pogasila požar, ki je nastal po propadu Silicon Valley Bank (SVB) in potem še Signature Bank, preden se začne panični naval še na druge ameriške banke. Zvezna vlada je obljubila, da jamči za vse vloge v obeh bankah, tudi tiste nad 250.000 dolarjev. Silicon Valley Bank je imela 209 milijard dolarjev sredstev. California Lender je bila 16. največja ameriška banka.

https://twitter.com/GrahamStephan/status/1634576301611687936

Donald Trump mlajši  na  Twitterju  izpostvalja članek  zapis Real News , da je   Silicon Valley bankrotirala  zaradi aktivizma LGBTQ+ – Merica! zdaj. Banka Silicon Valley je pred kratkim propadla, potem ko je razkrila 1,8 milijarde dolarjev izgube brez CRO (Chief Risk Officer) skoraj devet mesecev. Med aprilom 2022 in januarjem 2023 so delovali brez CRO. Nekdanja vodja oddelka za tveganja SVB je odšla aprila 2022 in je bil zamenjana šele januarja 2023. Jay Ersapah, vodja upravljanja s tveganji, je  dobivala pritožbe zaradi vrednotenja agende za raznolikost pred dejanskimi odgovornostmi njene službe. Ersapah je kot glavni  uradnik za prihodke pri SVB organizirala različne pobude LGBTQ+ in enomesečno kampanjo ponosa. Prejšnji dogodki, ki jih je organizirala Ersapah, vključujejo moderiranje mestne hiše EMEA Pride, sodelovala pa je tudi kot panelistka v mestni hiši banke Global Pride, kjer je delila svoje izkušnje z vidika temnopolte lezbijke. Njena biografija prav tako navaja, da je delala za Citi, Barclays in svetovalno podjetje Deloitte. Vendarle se zdi, da je to nekoliko poenostavljen razlaga propada banske.

https://twitter.com/sevencornerscap/status/1634183532615544833

Ministrstvo za finance, centralna banka Federal Reserve (Fed) in Zvezna korporacija za zavarovanje depozitov (FDIC) so v skupni izjavi v nedeljo zvečer naznanili, da bodo imeli vlagatelji v omenjenih bankah že danes dostop do vseh svojih sredstev.

Obenem so zagotovili, da davkoplačevalci ne bodo trpeli izgube zaradi ukrepov. Predsednik ZDA Joe Biden pa je sporočil, da bo kaznoval krivce za to “godljo”. Biden je napovedal, da bo imel danes o tem in o ukrepih za zaščito zgodovinskega gospodarskega okrevanja, govor.

SVB, ki je oskrbovala predvsem tehnološka podjetja v Silicijevi dolini, je propadla pretekli teden, Signature Bank pa se je zaprla v nedeljo.

Fed je zagotovil, da bodo imele tudi vse druge banke dostop do zadostnih finančnih sredstev za pokritje potreb vlagateljev oziroma depozitarjev. To v teoriji pomeni, da ne bo problema, če bodo vsi naenkrat leteli po svoj denar v svojo banko.

Ministrstvo za finance je rezerviralo 25 milijard dolarjev za izravnavo morebitnih izgub, ki so nastale v okviru nujne posojilne sheme Feda. Uradniki Feda pa so povedali, da niso pričakovali, da bodo morali uporabiti kaj od tega denarja, glede na to, da imajo vrednostni papirji, postavljeni kot zavarovanje, zelo nizko tveganje neplačila.

Analitiki menijo, da bi moral program Feda zadostovati za pomiritev finančnih trgov v ponedeljek. “Ponedeljek bo zagotovo stresen dan za mnoge v regionalnem bančnem sektorju, vendar današnji ukrep dramatično zmanjšuje tveganje nadaljnje okužbe,” so v raziskovalnem zapisu zapisali ekonomisti investicijske banke Jefferies.

Čeprav so nedeljski ukrepi zaznamovali najobsežnejši poseg vlade v bančni sistem po finančni krizi leta 2008, so njeni ukrepi omejeni v primerjavi z odzivom pred 15 leti. Sami propadli banki nista rešeni, davkoplačevalski denar jima ni zagotovljen.

»Neverjetne novice in točno to, kar sem pričakoval, vendar Silicijeva dolina živi z zaupanjem vlagateljev in še vedno upam, da se bo POTUS pojavil na televiziji … in svetu zagotovil, da je vse v redu,« je dejal Moaz Hamid, tvegani kapitalist in dolgoletni stranka banke Silicon Valley Bank.

Predsednik Biden je v nedeljo zvečer, ko se je vkrcal na Air Force One nazaj v Washington, dejal, da bo o razmerah v banki govoril v ponedeljek. V izjavi je tudi dejal, da je “trdno zavezan temu, da bodo odgovorni za to zmešnjavo v celoti prevzeli odgovornost in da si bomo še naprej prizadevali za okrepitev nadzora in regulacije večjih bank, da ne bomo več v takšnem položaju.”

Regulatorji so morali v petek pohiteti in zapreti banko Silicon Valley Bank, ki je imela več kot 200 milijard dolarjev sredstev, ko je doživela množico strank, ki so hitele dvigniti svoj denar naenkrat. Gre za drugi največji propad banke v zgodovini ZDA, takoj za propadom Washington Mutual leta 2008.

Nekateri vidni direktorji v Silicijevi dolini so se bali, da bodo stranke v prihodnjih dneh, če Washington ne bo rešil propadle banke, začele bežati v drugih finančnih institucijah. Tečaji delnic so v zadnjih nekaj dneh padli v drugih bankah, ki skrbijo za tehnološka podjetja, vključno s First Republic Bank in PacWest Bank.

Banka Silicon Valley je začela drseti v insolventnost, ko so njene stranke – večinoma tehnološka podjetja, ki so potrebovale denar, ko so se borile za financiranje – začele dvigovati svoje depozite. Banka je morala obveznice prodati z izgubo, da je pokrila dvige.

Ministrica za finance ZDA Janet L. Yellen je obrestne mere, ki jih je Federal Reserve zvišala za boj proti inflaciji, opisala kot glavni problem banke Silicon Valley Bank. Številna sredstva banke, kot so obveznice ali hipotekarni vrednostni papirji, so izgubila tržno vrednost, ko so se obrestne mere dvignile.

Takratna predsednica FDIC Sheila Bair se je spomnila, da smo pri skoraj vseh propadih bank med finančno krizo leta 2008 »prodali propadlo banko zdravi banki. Običajno bi zdravi prevzemnik kril tudi nezavarovane, ker so želeli vrednost franšize teh velikih vlagateljev. Torej optimalno, to je najboljši rezultat.”

Vendar je za NBC-jev “Meet the Press” povedala, da je bila težava pri banki Silicon Valley Bank “izguba likvidnosti – šlo je za beg banke – zato niso imeli časa, da bi se pripravili na trženje banke. Torej morajo to storiti zdaj in igrati dohitevanje.”

 

COMMENTS

Wordpress (0)